Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 sep 2008 - Anul XIII, nr. 207 (3888)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE: Orice discriminare a românilor, interzisă, odată ce aceştia au fost primiţi pe piaţa muncii

Miercuri, 3 Septembrie 2008 (13:40:56)
CE a precizat, miercuri, că orice discriminare a resortisanţilor români este interzisă, odată ce aceştia au fost acceptaţi pe piaţa muncii, reiterând că cetăţenii UE care lucrează în alt stat membru trebuie să fie trataţi fără niciun fel de discriminare în raport cu resortisanţii statului respectiv.

CE a precizat, într-un răspuns oferit unei interpelări a europarlamentarului PSD Daciana Sârbu, că potrivit legislaţiei aplicabile, "cetăţenii UE care lucrează în alt stat membru trebuie să fie trataţi fără niciun fel de discriminare în raport cu colegii lor care sunt resortisanţi ai statului respectiv sau cu alţi resortisanţi ai UE în ceea ce priveşte încadrarea în muncă, remunerarea şi alte condiţii de muncă".

"Acest principiu fundamental se aplică, de asemenea, resortisanţilor români şi bulgari, sub rezerva faptului că accesul acestora la piaţa muncii din Spania este în prezent reglementat de legislaţia naţională pe baza regimului de tranziţie convenit în temeiul Tratatului de aderare din 2005. Odată acceptaţi pe piaţa muncii, orice discriminare a resortisanţilor români şi bulgari în ceea ce priveşte condiţiile de muncă este interzisă", se explică în continuare.

Potrivit Comisiei, "pe lângă respectarea principiului egalităţii de tratament, toate societăţile stabilite în statele membre trebuie să respecte standardele dreptului muncii stabilite de Comunitatea Europeană şi legislaţia naţională".

Daciana Sârbu a trimis, la finalul lunii iunie, o întrebare Comisiei Europene privind situaţia lucrătorilor sezonieri din provincia spaniolă Huelva şi emisiile radioactive de cesiu.

Ea a atras atenţia Comisiei că în Spania, "agricultura intensivă pe recoltele de căpşuni se face de câţiva ani cu muncitori sezonieri, provenind din România, Bulgaria, Maroc sau Africa". "Această activitate presupune o utilizare excesivă a substanţelor chimice, precum bromura de metil, care poate provoca pneumonie chimică, afecţiuni la nivelul rinichilor şi sistemului nervos, precum şi arsuri chimice ale pielii şi ochilor. Lucrătorii nu cunosc riscurile acestei substanţe chimice, nu există echipamente de protecţie şi nici nu sunt instruiţi pentru utilizarea corectă a acesteia. Muncitorii primesc 34 de euro pe zi net pentru 6,5 ore lucrate timp de 7 zile, iar orele suplimentare nu sunt plătite conform contractului cu 9,7-12,5 euro pe oră ci cu numai 6 euro", a scris Daciana Sârbu în mesajul adresat Comisiei.

Comisia a precizat în răspunsul acordat că, "pe lângă respectarea principiului egalităţii de tratament, toate societăţile stabilite în statele membre trebuie să respecte standardele dreptului muncii stabilite de Comunitatea Europeană şi legislaţia naţională". De asemenea, potrivit CE, "a lucra şapte zile pe săptămână în mod regulat contravine articolului 5 din directiva privind timpul de lucru, care impune o perioadă de odihnă neîntreruptă minimă de 24 de ore pentru fiecare perioadă de şapte zile".

"În orice caz, pentru a determina dacă principiul egalității de tratament a fost încălcat, trebuie să se stabilească faptul că există o diferență de tratament bazată pe naționalitate a lucrătorilor sezonieri români, bulgari și marocani în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, de remunerare sau de concediere, precum și faptul că tratamentul diferit este nejustificat", mai precizează răspunsul CE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE: Orice discriminare a românilor, interzisă, odată ce aceştia au fost primiţi pe piaţa muncii.
 Vizualizări articol: 479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE: Orice discriminare a românilor, interzisă, odată ce aceştia au fost primiţi pe piaţa muncii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei