Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 aug 2008 - Anul XIII, nr. 200 (3881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală cere demisia şefului ANPDC

Marţi, 26 August 2008 (14:10:03)
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală cere secretarului de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) să îşi dea demisia pentru proasta gestionare a sistemului de protecţie a copilului la nivel naţional.

Totodată, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală (FNSAL) condamnă lipsa unei politici sectoriale comune a autorităţilor centrale şi locale în domeniul asistenţei sociale, în mod special în ceea ce priveşte protecţia drepturilor copilului.

"Atragem atenţia că persoane nevinovate vor fi trase la răspundere pentru fapte a căror cauză o au lipsa resurselor materiale, umane cât şi politizarea excesivă a sistemului de protecţie socială. Resursele financiare sunt alocate pe criterii pur electorale, preşedinţii de consilii judeţene lăsând domeniul asistenţei sociale în scopul favorurilor electorale, în situaţii de criză anchetând disfuncţionalităţile a căror cauză o generează", se arată într-un comunicat al FNSAL remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor federaţiei, ANPDC a răspuns până acum doar "necesităţilor algoritmului politic", în defavoarea scopului pentru care a fost creată.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală mai solicită şi extinderea cercetărilor pentru toate persoanele implicate pe cale ierarhică în cazul de la Bistriţa.

Asistenta maternală Marcela Făgărăşan a fost reţinută, joi seară, de către poliţişti, după ce s-a stabilit că unul din cei doi copii pe care îi avea în grijă a murit în urma unor rele tratamente pe care i le-ar fi aplicat. Subinspectorul Raluca Moldovan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, a declarat că iniţial femeia a spus că băiatul, în vârstă de patru ani, a murit fiindcă era bolnav, dar medicii au descoperit pe corpul lui urme de arsuri de ţigară, urechea tăiată şi organele genitale secţionate cu foarfeca.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud a declarat că raportul medico-legal arată că băieţelul a murit prin asfixiere cu un bol alimentar. Potrivit sursei citate, asistenta maternală, care era beată, i-a dat copilului să mănânce cu forţa, iar acesta s-a sufocat.

Femeia a fost arestată, vineri seară, de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, pentru 29 de zile, sub acuzaţia de omor deosebit de grav.

Asistenta maternală va fi trimisă pentru expertiză psihiatrică la Institul "Mina Minovici", la cererea procurorilor, ea recunoscând în faţa anchetatorilor că îl ardea pe copil cu ţigara şi că urina pe el.

Procurorul Angela Sângeorzan, şeful secţiei Cercetări Penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat, luni, că directorul DGASPC Bistriţa-Năsăud, Marin Rus, este cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu. De asemenea, sunt cercetaţi şi angajaţii DGASPC care aveau în responsabilitate supravegherea plsasamentului pentru că aceştia nu si-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, de supraveghere a copilului.

Potrivit acesteia, în acest caz Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud s-a sesizat din oficiu, iar sesizarea va fi transmisă Poliţiei Judeţene, care va face primele cercetări în acest dosar, în timpul anchetei urmând să fie stabilite responsabilităţile pentru fiecare angajat în parte.

Şeful DGASPC Bistriţa-Năsăud, Marin Rus, a declarat, după incidentul legat de moartea copilului de patru ani care se afla în grija asistentei maternale, că are doar patru angajaţi care se ocupă de asistenţii maternali şi că aceştia au un volum foarte mare de muncă şi nu reuşesc să facă evaluări o dată la trei luni, aşa cum prevede legea, în unele cazuri, considerate "de încredere", evaluările fiind mai rare.

Marin Rus a precizat că Marcela Făgărăşan era asistent maternal din anul 2000, copilul de patru ani fiind în grija acesteia de la 1 martie 2007. Ultima evaluare asupra femeii a fost făcută de asistenţii sociali în februarie 2008, deşi conform legii trebuie făcută la trei luni.

Procurorul Angela Sângeorzan declara, sâmbătă, că angajaţii DGASPC nu au prezentat documente din care să reiasă că l-ar fi supravegheat pe asistentul maternal care îl avea în grijă pe micuţul de patru ani.

Asistenta maternală nu a fost niciodată examinată din punct de vedere psihologic, nici măcar atunci când i s-a acordat atestatul, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Theodora Bertzi.

Potrivit secretarului de stat, reprezentanţii corpului de control de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului au descoperit că asistenţii sociali de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Bistriţa nu au monitorizat situaţia copilului dat în plasament asistentului maternal şi, mai mult decât atât, femeia nu a fost niciodată examinată din punct de vedere psihologic.

De asemenea, secretarul de stat a spus că ancheta socială în baza căreia asistentului maternal i-au fost daţi spre îngrijire doi copii nu a fost realizată bine, întrucât apartamentul era impropriu pentru creşterea a patru copii, doi ai ei şi doi luaţi în plasament.

Theodora Bertzi a spus că şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, Marin Rus, ca manager al instituţiei, se face vinovat de neglijenţă în serviciu, precizând că a solicitat reprezentanţilor ANPDC să ceară începerea urmăririi penale a acestuia.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, a declarat, luni, că a cerut demisiile a trei angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud (instituţie în subordinea CJ), care răspund direct de supravegherea asistenţilor maternali şi a copiilor asistaţi de aceştia.

Liviu Rusu a spus că este vorba despre Flaviu Bercea, şef Serviciu Asistente Maternale, Mihaela Bulz, asistent social responsabil de asistentele maternale, şi Rodica Sima, care supraveghează copiii asistaţi.

În privinţa directorul DGASPC Bistriţa-Năsăud, Marin Rus, deocamdată nimeni din partea CJ nu a cerut demisia acestuia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală cere demisia şefului ANPDC .
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală cere demisia şefului ANPDC0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei