Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2008 - Anul XIII, nr. 182 (3863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agricultorii cer Guvernului un preţ al motorinei similar celui practicat în celelalte ţări UE

Marţi, 5 August 2008 (18:04:46)

 Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) solicită Guvernului un preţ pentru motorina utilizată în agricultură similar cu cel plătit de agricultorii din celelalte ţări europenei, iar sprijinul să se acorde pentru o cantitate minimă de motorină de 80 de litri la hectar.
 
  Membrii FNAPR cer şi adoptarea de "măsuri reale de susţinere a agricultorilor" pentru reluarea ciclului de producţie, acordarea unui sprijin energetic de 300 de lei/hectar pentru înfiinţarea culturilor din toamna acestui an, informează organizaţia, într-un comunicat de presă.

Recenta hotărâre de Guvern privind reducerea nivelului accizei pentru motorina utilizată în agricultură în anul 2008, cu 65 de bani/litru, din punctul de vedere al membrilor FNPAR este o măsura insuficientă care nu ţine cont, în mare parte, de solicitările producătorilor agricoli.

"Având în vedere absenţa mecanismelor reale de susţinere a pieţei produselor agricole, întârzierea în efectuarea plăţilor directe către agricultori, birocraţia excesivă în derularea mecanismelor de sprijin, creşterea preţului combustibililor şi energiei, creşterea preţului produselor agroalimentare odată cu scăderea preţului produselor agricole, ne determină să credem că măsura adoptată de Guvern nu are menirea de a ajuta producătorii agricoli din România să reziste competiţiei existente pe piaţa comunitară", susţin membrii FNPAR.

În opinia producătorilor, toate măsurile de sprijin direcţionate (către motorină, îngrăşământ, sămânţă) fără a da posibilitatea producătorului agricol să-şi aleagă produsul de care are nevoie urgentă, vor duce la "creşterea preţului inputurilor necesare procesului de producţie chiar de a doua zi, anulându-se astfel intenţia de susţinere a agricultorilor".

"Creşterea preţului produselor agroalimentare nu este cauzată de producătorii agricoli, ci este consecinţa majorărilor ulterioare de preţ de pe filiera produsului. Astăzi, producătorul agricol român încasează pe materia primă un preţ mai mic decât costul de producţie al acestuia, ceea ce, pentru el, înseamnă faliment", se precizează în comunicat.

Acciza pentru motorina folosită în acest an în agricultură a fost redusă, printr-o hotărâre aprobată joi de Guvern, cu 65 de bani pe litru, la 0,27 lei/litru, pentru producătorii care exploatează suprafeţe de teren agricol individual sau în forme de asociere, precum şi pentru grupurile şi organizaţiile de producători recunoscute.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, la începutul lunii iulie, că Guvernul a decis, prin a doua rectificare bugetară din acest an, să aloce o sumă de 100 milioane lei pentru a susţine reducerea accizelor la motorina utilizată în agricultură.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a precizat atunci că acciza pentru motorina folosită în agricultură va fi redusă cu 65 de bani pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar.

Întrebat despre influenţa pe care o va avea această măsură asupra preţurilor produselor agro-alimentare, Cioloş a spus că acestea nu depind doar de fermier.

"Nu depinde doar de agricultori preţul la care ajunge produsul pe raft. Pentru anumite produse care sunt vândute direct către consumatori, cum ar fi legumele şi fructele, s-ar putea vedea acest efect. De multe ori, însă, agricultorii au fost în pierdere şi nu au putut să scumpească pe măsura creşterii costurilor. Sper ca reducerea accizei să compenseze măcar aceste pierderi", a adăugat ministrul.

Acciza la motorină a fost majorată la 1 ianuarie cu 5,6%, la 325 euro/tonă, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.

România a solicitat avizul Comisiei Europene pentru reducerea accizei la motorina folosită în agricultură, iar Vosganian a anunţat, la începutul lunii iulie, că a primit un răspuns favorabil din partea CE pentru scăderea acestei taxe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii cer Guvernului un preţ al motorinei similar celui practicat în celelalte ţări UE.
 Vizualizări articol: 551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agricultorii cer Guvernului un preţ al motorinei similar celui practicat în celelalte ţări UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei