Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2008 - Anul XIII, nr. 182 (3863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Târgul de meşteri

Meşterii populari, nemulţumiţi de volumul vânzărilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Juriul de evaluare a celei de-a XIII-a ediţii a Târgului meşterilor populari, manifestare organizată - sub egida Consiliului Judeţean Suceava de către Complexul Muzeal Bucovina (CMB) în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava - în incinta Muzeului Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, în intervalul 1 - 3 august a.c., i-a desemnat ca laureaţi pe artistul sticlar Dan Bordianu, din Bucecea, şi pe meşterul cioplitor Marcel Apalaghiei, din Botoşani.

Dar nu cuantumul premiilor (de numai 500 lei - foarte mici în comparaţie cu premiile oferite la târgurile de profil din alte localităţi din ţară) au creat discuţii, ci faptul că majoritatea meşteşugarilor participanţi au rămas cu marfa, în mare parte, nevândută.

 

Doar 15-20 % din vânzările de anul trecut

Deşi, aşa cum au spus organizatorii, la ediţia din acest an au fost invitaţi să participe peste 130 de meşteri populari autentici, din toate zonele etnografice ale ţării, numărul celor care au răspuns invitaţiei s-a limitat la 82.

Numărul meşterilor în târgul de la Suceava a fost mult mai scăzut decât anul trecut şi, aşa cum au declarat cei mai mulţi dintre ei, „va fi în scădere în continuare, pentru că amplasamentul în Muzeul Satului Bucovinean nu oferă un vad prielnic pentru vânzare”.

Duminică, la ora prânzului, în ultima zi de desfăşurare a târgului sucevean, cei mai mulţi dintre meşteşugarii participanţi spuneau că faţă de anul trecut (când şi-atunci au fost nemulţumiţi de volumul vânzărilor), anul acesta au vândut aproximativ 15 - 20%.

A scăzut însă şi numărul vizitatorilor târgului, înregistrându-se un număr total de 5.020 vizitatori (din care 620 fără plată), faţă de anul precedent, când numărul acestora a trecut de 8.000.

Meşteşugarii şi artizanii spun că vânzările erau mult mai bune cu câţiva ani în urmă, atunci când târgul era organizat în centrul municipiului.

 

Ceea ce-i satisface pe unii, îi nemulţumeşte pe alţii

Pe de altă parte, cu câţiva ani în urmă, când târgurile de meşteri (fie că era vorba de Târgul de Paşti, de Târgul de Sânziene sau de Târgul Meşteşugarilor din luna august) erau amplasate în perimetrul central al urbei, laolaltă cu comercianţii de „suveniruri” kitsch şi cu dughenarii de bâlci (care comercializau jucării gonflabile şi bulendre acrylice), într-o aglomerare de bazar oriental, în fum de grătare şi damf de bere sălcie vândută „la botul calului” din dozatoare, ca să nu mai spunem de mirosul fetid emanat de aşa numitele „toalete ecologice”) mulţi cetăţeni au cerut ca aceste manifestări să fie mutate la marginea oraşului.

Decizia organizării acestor târguri în incinta Muzeului Satului Bucovinean a fost luată, pe de o parte, pentru a nu crea disconfort cetăţenilor care locuiesc în centrul oraşului, iar pe de alta, pentru a-i feri pe meşteşugarii participanţi de amestecul cu comercianţii de kitsch-uri.

Se pare însă că ceea ce-i satisface pe unii, îi nemulţumeşte pe alţii.

 

Meşterii îşi redeschid standurile săptămâna viitoare

Directorul CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, a spus că şi meşterii vin cu preţuri din ce în ce mai mari pentru produsele lor. „Este şi acesta un motiv pentru scăderea vânzărilor”, a subliniat el.

Cu privire la locul de organizare al târgului, el a precizat că Muzeul Satului Bucovinean oferă cadrul cel mai potrivit pentru astfel de manifestări.

De fapt şi în alte localităţi din ţară, în care există muzee ale satului, acestea găzduiesc târguri de meşteri.

În asemenea locuri se pot amenaja şi ateliere sau se pot face demonstraţii de lucru.

Obiectivele din muzeul în aer liber le oferă meşterilor participanţi şi condiţii pentru depozitarea produselor.

De fapt şi acum, aşa cum a subliniat directorul general al CMB, o parte dintre meşteri, cu precădere cei din judeţ, şi-au lăsat aici marfa pentru a o comercializa săptămâna viitoare, spre finalul perioadei de desfăşurare a celei de-a III-a ediţii a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, când îşi vor putea redeschide standurile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meşterii populari, nemulţumiţi de volumul vânzărilor.
 Vizualizări articol: 1204 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Meşterii populari, nemulţumiţi de volumul vânzărilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dezinteres ..intereseaza pe cineva trimis de
( 5 aug 2008, 12:40:31
oameni buni ..toti ce conduc suceava sunt dezinteresati total....eu cred ca cel mai urit oras si centru il avem noi nu avem nici un obiectiv turistic nimic, nimic.......in plin centru ,imprejmuit cu tabla,hanul domnesc...... de fapt e groapa de gunoi ,daca treci pe acolo mori de mirosul de hoit balariile sunt cit gardu,boschetarii sunt stapini...nimeni nu vede, pe nimeni nu intereseaza......cetatea e un obiectiv frumos .dar atit de greu de ajuns,daca nu ai masina iti iese limba de un cot sa ajungi la ea ..de ce nu se pun mini caruri pe timp de vara,iarna sanii..........cite sa-r putea face......dar cine
2.   Mesaj pentru organizatori trimis de
( 5 aug 2008, 15:33:08
de ce percepeti taxa de intrare???este urat acest gest ,suntem prea saraci pentru a da bani sa mergi 10 metri si sa admiri niste iarba si casute..cautati alte solutii ..taxa de vizitare pentru ce???ptr muzeul satului??ptr al vedea pe emil ursu????sau ptr a vedea cu ce vin mestesugarii ????
3.   Nu au vad pe acolo trimis de
( 5 aug 2008, 16:06:40
Am vorbit cu multi din cei ce au venit acolo... erau nemultumiti..La Cetate daca trec o mie doua de oameni... prin centrul orasului treceau atatia...macar sa se uite si parca tot li se lega ceva de mana.. dar asa e cam greu sa ajungi pe acolo, plus ca iti ia si taxa de intrare ca sa te uiti numai la produsele facute de mesteri... cica pentru ca intrii in muzeu... eu personal am vazut muzeul de 10 ori ..mi-a placut dar mi-a ajuns... nu vad de ce tot trebuie sa platesc cand nu am venit sa vad muzeul!!! Pacat .. in 2 - 3 ani nu mai vine nimeni pe acolo...Unii dintre mesteri mi-au spus ca nici macar drumul nu si l-au scos!
4.   DUMINICA LA FINAL SI S-A LUAT TAXA trimis de
( 6 aug 2008, 08:40:32
DUMINICA SEARA ,DESI PLOUA SI AM INTRAT PUTIN SA CUMPAR O PALARIE DE SOARE SI NEAPARAT TAXA PT.TOTI MEMBRII FAMILIEI CU CARE ERAM.DACA MAI ERAU 5 TARABE .CAM ABUZIV.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei