Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2008 - Anul XIII, nr. 182 (3863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

APIA atenţionează fermierii că arderea neautorizată a miriştilor atrage sancţiuni la subvenţii

Marţi, 5 August 2008 (18:05:49)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este îngrijorată de numărul mare de arderi neautorizate ale miriştilor şi atrage atenţia fermierilor că această practică este o încălcare a bunelor condiţii agricole şi de mediu, care atrage o sancţiune privind subvenţiile solicitate.
  "APIA reaminteşte fermierilor că arderea neautorizată a miriştilor şi a resturilor vegetale reprezintă o încălcare a bunelor condiţii agricole şi de mediu, aşa cum sunt definite de legislaţia europeană şi naţională. Potrivit reglementărilor în vigoare, nerespectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu atrage sancţionarea fermierilor care au solicitat sprijin financiar pe suprafaţă prin aplicarea unei reduceri la plată din suma cuvenită. Reducerea se aplică pentru întreaga suprafaţă solicitată la plată, indiferent de suprafaţă afectată de arderea miriştii", se arată într-un comunicat al agenţiei.

Bunele condiţii agricole şi de mediu (Good Agricultural and Environmental Conditions-GAEC) reprezintă un set de 11 reguli de îngrijire a pământului pe care fermierii trebuie să le respecte pentru a primi subvenţii pe hectar.

Două dintre norme se referă la interdicţia de ardere a miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenuri arabile şi pe pajişti permanente. Astfel, arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi a pajiştilor permanente nu este permisă decât cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului.

"În cazul în care, în urma controlului pe teren, inspectorii APIA constată ardere sau urme de ardere pe suprafeţe arabile ale fermei, precum şi pe pajiştile permanente, fără autorizare de ardere a miriştilor şi/sau resturilor vegetale, cele două condiţii se consideră nerespectate", se arată în comunicat.

Agenţia arată că numărul de arderi ilegale ale miriştilor este îngrijorător, iar inspectorii APIA vor face verificări în cazul sesizării de arderi de mirişti şi resturi vegetale.

"APIA a solicitat ca, la orice sesizare privind arderea miriştilor, conducerile centrelor judeţene să dispună atât la nivel judeţean cât şi local deplasarea unor echipe de control pe teren pentru verificarea situaţiilor la faţa locului. Inspectorii APIA vor verifica legalitatea acţiunii, respectiv dacă există un aviz din partea autorităţilor teritoriale de mediu şi, în cazul în care acţiunea se dovedeşte ilegală, vor obţine dovezi cu privire la încălcarea legislaţiei în vigoare (fotografii relevante)", se spune în comunicat.

În cazul în care focul a fost provocat de o cauză necunoscută, fermierul trebuie să prezinte acte doveditoare care atestă faptul că autorităţile au fost sesizate în acest sens, mai precizează agenţia.

Arderea miriştilor şi resturilor vegetale este permisă în anumite cazuri (pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători care afectează culturile, eliberarea terenului în vederea pregătirii corespunzătoare a terenului pentru semănat), numai cu acordul autorităţii pentru protecţia mediului.

În cazul pajiştilor permanente, poate fi autorizată arderea mărăcinilor şi a plantelor fără valoare furajeră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului APIA atenţionează fermierii că arderea neautorizată a miriştilor atrage sancţiuni la subvenţii.
 Vizualizări articol: 438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APIA atenţionează fermierii că arderea neautorizată a miriştilor atrage sancţiuni la subvenţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei