Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 iun 2008 - Anul XIII, nr. 151 (3832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cinci milioane de euro, oferite de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein unor ONG-uri româneşti

Luni, 30 Iunie 2008 (15:12:16)

Norvegia, Islanda şi Liechtenstein oferă unor organizaţii nonguvernamentale româneşti, prin programul Fondul ONG, cinci milioane de euro, pentru proiecte în domenii precum mediu, patrimoniu cultural, drepturile omului sau incluziune socială.
  Aproape 170 de organizaţii nonguvernamentale din România şi din Norvegia s-au întâlnit, luni, pentru a discuta posibile parteneriate în gestionarea acestor fonduri, oferite prin programul Fondul ONG, din cadrul Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European (SEE).

"Fondurile vin într-un moment de tranziţie pentru sectorul nonguvernamental din România, deoarece finanţările pentru preaderare sunt în ultimele zbateri - anul acesta şi următorul - iar donatorii tradiţionali care finanţau pâna acum sectorul nonguvernamental cu instrumente mai facile, cum ar fi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare sau alte fundaţii, cum ar fi cele olandeze, se retrag din România pentru că a devenit ţară membră a Uniunii Europene", a spus Ionuţ Sibian, directorul Fundaţiei pentru Societatea Civilă (FDSC).

Organizaţiile pot solicita fonduri pentru proiecte din domenii precum democraţie şi drepturile omului, incluziune socială, copii şi tineri, patrimoniu cultural şi protecţia mediului.

Sibian a dat mai multe exemple de proiecte viabile în domenii vizate. Acestea ar putea fi campanii pentru schimbări de legislaţie, monitorizări de alegeri, incluziune a persoanelor în societate şi pe piaţa muncii, campanii de advocacy ale organizaţiilor care se ocupă ce protecţia mediului, ecologizare sau acţiuni de monitorizare a acţiunilor guvernamentale în arii protejate ca Delta Dunării.

Banii vor fi împărţiţi în două etape, astfel încât organizaţiile pot face propuneri până în noiembrie. Anul viitor vor fi alocate şi restul fondurilor. Valoarea proiectelor finanţate trebuie să fie între 5.000 şi 70.000 de euro. Proiectele care se întind pe mai multe judeţe sau cele regionale pot primit până la 125.000 de euro.

"Banii sunt totuşi puţini, în niciun caz nu vor acoperi necesarul pentru piaţă, de aceea concurenţa va fi ridicată", a spus directorul FDSC, adăugând că vor fi încurajate mai mult ONG-urile mici şi cele din mediul rural, pentru proiecte care vizează copiii şi tinerii, deoarece există o deficienţă în domeniul educaţiei în această regiune.

Proiectele vor fi finanţate în proporţie de 90 la sută din acest fond, iar ONG-urile trebuie să acopere restul de 10 la sută prin contribuţii în bani sau în natură.

"Cei 10 la sută nu ar fi problematici pentru că ONG-uri se sprijină şi pe alte surse de finanţare, cum ar fi fondurile structurale, bani de la companii care se implică în acţiuni de responsabilitate socială, iar o parte din acest procent poate fi acoperită şi din voluntariat", a explicat Sibian.

Însă voluntariatul este foarte scăzut în România, în opinia lui Sibian doar 10 la sută din români se implică în astfel de activităţi, iar procentul este mult mai scăzut decât în ţări ca Ungaria, unde spiritul civic este mai dezvoltat.

ONG-urile din România discută cu reprezentanţii a 30 de organizaţii din Norvegia, într-un workshop care are loc luni, despre eventuale parteneriate, însă aceste colaborări nu sunt obligatorii pentru a obţine fondurile.

"Dacă ONG-urile din România nu ştiu să facă, de exemplu, un plan de reabilitare a unei clădiri istorice, atunci pot face un schimb de informaţii şi de experienţă cu organizaţiile din Norvegia", a explicat Sibian.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci milioane de euro, oferite de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein unor ONG-uri româneşti.
 Vizualizări articol: 2325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Cinci milioane de euro, oferite de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein unor ONG-uri româneşti3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei