Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 iun 2008 - Anul XIII, nr. 151 (3832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şapte producători de alimente au lansat luni un nou sistem de etichetare nutriţională

Luni, 30 Iunie 2008 (13:35:01)

Companiile Coca-Cola, Danone, Kraft, Mars, Nestle, Star Foods şi Unilever au lansat, luni, la nivel naţional, un sistem de etichetare nutriţională bazat pe cantitatea zilnică estimată (CZE), prin care consumatorii primesc informaţii detaliate despre conţinutul alimentelor.
  Iniţial, noile etichete vor fi aplicate doar la anumite produse, urmând ca până la finele anului 2009 toate produsele companiilor să fie etichetate astfel.

"Prin apariţia noii etichete CZE în România, consumatorul român va beneficia de o informare mai clară asupra compoziţiei produselor. Acesta este un prim pas pentru a ajuta consumatorul să aleagă în cunoştiinţă de cauză şi să consume produsele pe care le consideră cele mai sănătoase pentru alimentaţia lui", a declarat, într-o conferinţă, vicepreşedintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European, Mogor Csibi.

Prin noul sistem de etichetare nutriţională, produsele vor avea pe faţa principală a ambalajului conţinutul de energie per porţie, alături de procentul pe care îl reprezintă din CZE. Totodată, pe verso, consumatorii pot citi informaţii cu privire la conţinutul nutrienţilor per 100 de grame, per porţie, precum energie, proteine, glucide sau carbohidraţi, lipide sau grăsimi, fibre şi sodiu sau sare.

"Eticheta CZE ne arată clar cât la sută din cantitatea zilnică estimată de calorii sau nutrienţi ne aduce o porţie de aliment sau băutură, mărimea porţiei fiind şi ea indicată", a precizat Corina-Aurelia Zugravu, lector universitar doctor Fundaţia pentru Alimentaţie Sănătoasă.

Scopul campaniei lansate de cele şapte companii este educarea consumatorului român privind conţinutul nutriţional al alimentelor în vederea constituirii unei diete echilibrate.

Iniţiativa de lansare a sistemului a fost anunţată la nivel european în iulie 2006 de către reprezentanţii industriei alimentere şi de băuturi răcoritoare din Uniunea Europeană, aparţinând Federaţiei Europene a Industriei Alimentare şi Băuturilor Răcoritoare.

Potrivit lui Mogor Csibi, în prezent în Parlamentul European se află în lucru propunerea legislativă privitoare la informarea consumatorilor privind produsele alimentare.

"Eu voi încerca să contribui la conturarea unei legislaţii care să vină atât în întâmpinarea nevoilor consumatorului european, cât şi a cerinţelor industriei de profil", a afirmat Csibi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şapte producători de alimente au lansat luni un nou sistem de etichetare nutriţională .
 Vizualizări articol: 384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şapte producători de alimente au lansat luni un nou sistem de etichetare nutriţională5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei