Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 iun 2008 - Anul XIII, nr. 151 (3832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Euro-2008 de la A la Z

Luni, 30 Iunie 2008 (16:01:26)

Accidentarea lui Ovidiu Petre la un meci de volei pe plajă, declaraţii inedite şi momente memorabile de la turneul final al Campionatului European din Austria şi Elveţia, toate acestea sunt cuprinse într-un abecedar al competiţiei, publicat pe site-ul oficial al Euro-2008.
  A de la Arşavin - Fără el, Rusia s-a chinuit. Cu el, Rusia a devenit o echipă redutabilă. Suspendat pentru primele două meciuri din grupă, Arşavin şi-a făcut simţită prezenţa imediat după intrarea sa pe teren. Necunoscut înaintea turneului final, rusul este cunoscut acum de toată lumea.

B de la Bob Marley - Fără a fi un fan al muzicii reggae, Leo Beenhakker a rezumat astfel atmosfera din sânul echipei Poloniei: "Când eram antrenor al echipei statului Trinidad Tobago, la ultima Cupă Mondială, mă trezeam în fiecare dimineaţă pe muzica lui Bob Marley. Acum mă trezesc zilnic cu dureri de cap!".

C de la coorganizator - Austria şi Elveţia au fost eliminate în faza grupelor, dar nici aceste eşecuri, nici capriciile vremii nu au reuşit să afecteze ambianţa de pe cele opt stadioane şi din împrejurimi. Patru milioane de persoane au vizitat Fan Zone-ele de la Euro-2008.

D de la drama - Turcia a fost specialista revenirilor spectaculoase, până când Philipp Lahm a învins-o cu propriile arme. Dar golurile înscrise în ultimele minute nu au fost numai opera oamenilor lui Fatih Terim, din moment ce din cele 77 de goluri înscrise la acest turneu final, 18 au fost marcate în ultimele cinci minute ale meciurilor.

E de la eficacitate - Germania a tras de trei ori la poartă în semifinala cu Turcia şi a câştigat cu 3-2. Dacă Turcia ar fi fost la fel de eficientă, ar fi învins Germania cu 11-3.

F de la "Feel the Rush" - "Can you hear me?", în interpretarea lui Enrique Iglesias, a fost melodia oficială a turneului final, dar cântecul mascotelor, "Feel the Rush", interpretat de Shaggy, a fost cel care a făcut suporterii să danseze.

G de la "Generaţia de aur" - Bulgaria, Croaţia, Franţa, România; cea mai mare parte dintre echipe a cunoscut o perioadă de glorie, cu jucători excepţionali. Dar două generaţii de aur? La mijlocul anilor '90, Portugalia era o echipă foarte talentată. Azi, o nouă generaţie condusă de Cristiano Ronaldo redă speranţa portughezilor.

H de la hat-trick - Graţie triplei reuşite din partida cu Rusia, spaniolul David Villa este al şaptelea jucător care reuşeşte un hat-trick la turneele finale. Patrick Kluivert, Sergio Conceicao, Marco Van Basten, Michel Platini (de două ori), Klaus Allofs şi Dieter Muller au reuşit această performanţă înaintea lui Villa.

I de la infirmerie - Cu excepţia lui Franck Ribery, Alexander Frei şi jumătate din echipa Turciei, nu au existat mari accidentări la acest turneu final. Dar înainte de începerea Euro-2008, lucrurile au stat altfel. Cehul Daniel Pudil şi-a fracturat mâna în timp ce sărbătorea titlul câştigat cu Slavia Praga, în timp ce românul Ovidiu Petre a declarat forfait după o ciocnire cu un cameraman, într-un meci de volei pe plajă.

J de la Juan Carlos - După victoria din sferturi în faţa Italiei, regele Juan Carlos al Spaniei a fost întrebat dacă echipa ţării sale este favorită în semifinale. "Da, 50-50 la sută", a răspuns suveranul.

K de la Klasnici - La 15 luni de la un dublu transplant de rinichi, croatul a jucat fotbal de calitate, marcând chiar la turneul final.

L de la Low - Selecţionerul Germaniei, Joachim Low, şi-a condus pentru prima dată echipa naţională într-o mare competiţie. Secundul lui Jurgen Klinsmann în urmă cu doi ani la Cupa Mondială din Germania a reuşit să îşi califice echipa în finală.

M de la mascote - În urmă cu patru ani, o mascotă care răspundea la numele de Kinas atrăgea atenţia făcând tumbe pe marginea terenului. În acest an au fost două mascote, cu părul mai lung şi o coregrafie mai bine pusă la punct. După Trix şi Flix, Ucraina şi Polonia trebuie să fie la înălţime peste patru ani.

N de la Nihat Kahveci - Cu trei minute înainte de finalul meciului lui Cehia, Turcia era eliminată de la Euro. Dar în trei minute, Nihat egala şi oferea apoi victoria turcilor.

O de la Orange - Olanda şi-a câştigat locul în inimile locuitorilor oraşului Berna. Peste 100.000 de suporteri ai naţionalei portocalii au venit la Berna pentru a asista la meciul cu Franţa, dublând astfel populaţia capitalei Elveţiei.

P de la popularitate portugheză - Cu ocazia sosirii echipei Portugaliei în Elveţia, în 1 iunie, aproximativ 600 de motociclete au urmărit autocarul jucătorilor până la locul de cantonament. La Neuchatel, 10.000 de fani i-au întâmpinat pe jucători.

Q de la sferturi de finală ("quart de finale" în limba franceză) - Spania s-a impus în faţa Italiei pentru prima dată în ultimii 88 de ani. Germania a câştigat un meci în care s-au înscris cinci goluri. Arşavin şi Rusia au trimis acasă Olanda. Meciul Croaţia - Turcia nu a fost decât o înşiruire de răsturnări de situaţie. Incredibil.

R de la Reina Snr - Manuel, tatăl lui Pepe, a rezumat foarte bine starea de spirit a lui Luis Aragones şi a trupei sale: "Condiţia umană este cea care te face să vrei mai mult, pentru a merge mai departe şi pentru a obţine mai mult".

S de la Schweinsteiger - Schweinsteiger a marcat, a dat pase de gol, a fost avertizat şi eliminat de pe teren la Euro-2008. Dar finalul de turneu a fost excepţional pentru mijlocaşul german. De ce? pentru că Angela Merkel i-a cerut-o. "Dacă îţi cere să faci ceva cancelarul Germaniei, trebuie să te supui", a explicat Schweinteiger.

T de la coloane de apă ("trombes d'eau" în limba franceză) - Luna iunie a fost cea mai bogată în precipitaţii din ultima vreme în Austria şi Elveţia. Gazonul stadionului Jakob-Park din Basel a trebuit chiar să fie înlocuită.

U de la "un punct, un singur gol" - La Euro-2004 Franţa a fost eliminată în sferturi de Grecia. În acest an, o echipă a Franţei îmbătrânită nu a fost în stare nici măcar să treacă de prima fază a competiţiei, terminând pe ultimul loc în grupa C, cu un singur punct.

V de la Vastici - La 38 de ani şi 257 de zile, Ivica Vastici a devenit jucătorul cel mai bătrân care a marcat un gol la un turneu final de Campionat European. Jan Koller şi Christian Panucci au marcat, de asemenea, talonându-l pe austriac în acest clasament.

W de la vagon ("wagon" în limba franceză) - Jucătorii naţionalei Franţei s-au deplasat pe durata Euro cu un tren special închiriat de federaţia franceză. Un mijloc de deplasare original şi puţin poluant, dar care nu le-a purtat noroc francezilor.

X de la factorul X - "Turcia a avut acel ceva în plus", a fost de părere selecţionerul croat Slaven Bilici.

Y de la Yakin - Hakan Yakin a fost unicul marcator al naţionalei Elveţiei la Euro-2008.

Z de la Zidane - Euro-2008 a fost primul Campionat European din 1994, care s-a jucat fără legenda franceză a ultimilor ani, Zinedine Zidane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Euro-2008 de la A la Z.
 Vizualizări articol: 1118 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Euro-2008 de la A la Z0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei