Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 iun 2008 - Anul XIII, nr. 151 (3832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Pictura murală din nordul Moldovei - Modificări estetice şi restaurare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, lansarea volumului cu titlul „Pictura murală din nordul Moldovei - Modificări estetice şi restaurare”, aparţinând prof. univ.dr. Oliviu Boldura.

 

Teza de doctorat a celui mai apreciat şi mai important restaurator de frescă din România

Cartea este cea de-a doua lucrare editată de Centrul de Cercetare, Conservare şi Restaurare Bucovina (înfiinţat din anul 2006 la Suceava), urmând celei lansate în primăvara acestui an, intitulată „Textile tradiţionale din Transilvania. Tehnologie şi estetică”, lucrare semnată de Florica Zaharia, şeful Departamentului conservare textile din cadrul Muzeului Metropolitan din New York.

Lucrarea reprezintă teza de doctorat a celui mai apreciat şi mai important restaurator de frescă din România, „un cercetător competent şi neobosit, un practician cu o experienţă vastă”, aşa cum îl prezintă în prefaţa lucrării istoricul de artă Corina Popa, experienţă pe care a împărtăşit-o cu generozitate de-a lungul anilor studenţilor şi echipei cu care a lucrat la cele mai reprezentative monumente şi ansambluri murale din nordul Moldovei, cele mai multe dintre ele aflate pe lista patrimoniului UNESCO.

 

Lucrare lansată sub cupola Zilelor Sucevei

La lansarea volumului au participat, alături de autor şi de organizatorii manifestării, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române în frunte cu IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ai Ministerului Culturii şi Cultelor şi ai Institutului Naţional al Monumentelor Istorice, restauratori şi conservatori, profesori universitari şi studenţi de la Facultatea de Istoria şi Teoria Artei a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, în cadrul căreia Oliviu Boldura este membru al Catedrei de Conservare şi Restaurare.

Viceprimarul municipiului, Viorel Seredenciuc, care a subliniat că „orice activitate culturală reprezintă o bucurie pentru cetăţenii urbei”, a apreciat faptul că această lucrare a fost lansată sub cupola Zilelor Sucevei.

 

Un „manual metodologic exemplar”

Cartea, care are cca. 450 de pagini, bogat ilustrată, editată într-un tiraj de 1.000 de exemplare şi finanţată integral de Ministerul Culturii şi Cultelor, a beneficiat de prezentarea istoricului de artă dr. Tereza Sinigalia, care a reliefat faptul că lucrarea „încununează o etapă dintr-o carieră” şi reprezintă un adevărat „manual metodologic exemplar” pentru cei care se pregătesc în domeniul conservării şi restaurării.

„Lucrarea - aşa cum a semnalat ea - este prima sinteză românească în domeniu, care reuneşte experienţa a peste 35 de ani de restaurare a picturii murale din Moldova, dar şi experienţa de aproape trei decenii de cadru didactic la prima instituţie de învăţământ superior artistic din ţară”.

 

„Factorul uman este cel care distruge cel mai mult monumentele istorice”

Apreciat de IPS Pimen Suceveanul pentru întreaga activitate depusă la care s-a angajat „ca un schivnic”, Oliviu Boldura a declarat că a dedicat această lucrare memoriei prof. Vasile Drăguţ şi colegei sale Tatiana Pogonat, alături de care a lucrat şi şi-a îmbogăţit experienţa de restaurator.

Semnalul autorului a fost însă următorul: „Factorul uman este cel care distruge cel mai mult monumentele istorice”.

Aşa cum accentuează într-un text din „Adenda” volumului prof. univ. dr. Ioan Opriş „teza de faţă are cu evidenţă un profund mesaj, care, odată ajuns la nivelul elitelor administraţiei civile şi de cult, a organismelor specializate de protecţie culturală) ar putea amenda repertoriul imens al distrugerilor agresive” a monumentelor istorice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Pictura murală din nordul Moldovei - Modificări estetice şi restaurare”.
 Vizualizări articol: 1426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
„Pictura murală din nordul Moldovei - Modificări estetice şi restaurare”4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(30 iun 2008, 16:44:13
Felicitari d-lui director Emil Ursu pentru astfel de manifestari si d-lui prof. univ.dr. Oliviu Boldura o personalitate de mare modestie si valoare care a daruit sucevenilor un exemplu de adevarat patriotism exprimat prin munca si daruire personala.

Felicitari si succes celor doi oameni deosebiti si fie ca astfel de manifestari sa fie mereu prezente la Suceava.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei