Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 iun 2008 - Anul XIII, nr. 151 (3832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Fotbal pe rană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu aş fi scris acest articol dacă tot timpul acestui campionat european de fotbal nu aş fi circulat dintr-o ţară într-alta, într-un proiect despre frontiera de Est a Europei, fără timp să mă uit la televizor, dar fără să mă pot feri de suporterii de pretutindeni.

Fotbalul e doar un pretext. Nu din pricina fotbalului nu am putut dormi noaptea la Odessa din cauza strigătelor de Rusia! Rusia! Pentru cine nu ştie, Odesa nu mai e în Rusia. E în Ucraina, un stat nou care devine pe zi ce trece mai ucrainean, cu alte cuvinte devine mai greu să te înţelegi cu oamenii în rusă. De unde aceste două limbi păreau aceeaşi, azi ele se distanţează în viteză şi în mod uimitor. Jumătate din Ucraina, cea care e la putere şi dictează că la şcoală se studiază în ucraineană şi nu în rusă, ţine cu oricine îi bate pe ruşi. Cealaltă jumătate ţine, desigur, cu ruşii.

Suporteri beţi morţi se aruncau în genunchi în faţa statuii Ecaterinei cea Mare mulţumindu-i pentru victorie. La fel şi la Chişinău, doar jumătate în oraş ţinea cu românii. Piaţa era plină de lume în seara ultimului meci al României, pe jumătate plină în seara partidei dintre Rusia şi Olanda. Strigătele de bucurie au fost reprimate rapid de o poliţie foarte discretă, dar hotărâtă să nu înceapă vreun scandal între cele două grupuri.

Miercurea trecută, la Berlin, o falie similară traversa Kreuztbergul, cartierul liberal locuit de mulţi turci, unde supermagazinele germane vindeau drapelul naţional iar cele turceşti pe cel turc.

Se vorbeşte atâta de integrare în Germania, dar toţi turcii ţineau cu Turcia, chiar cei născuţi în Germania. La fel şi jucătorii turci naturalizaţi acolo, la maturitate optează pentru echipa turcă. Croaţii din Bosnia, această nefericită provincie iugoslavă, între timp ţară, locul în care turcii au convins pe cei mai mulţi locuitori să treacă la islamism, campionatul de fotbal a trezit războiul civilizaţiilor între locuitorii catolici (ceea ce îi face croaţi) şi cei musulmani (care, deşi din acelaşi grup etnic cu sârbii şi croaţii, au fost identificaţi cu turcii şi straşnic înjuraţi).

Nici cu ce s-a petrecut la noi nu îmi e ruşine. Ne-am dus acolo într-o grupă grea, eu, care urmăresc doar titlurile din presă, mă aşteptam să luăm numai bătăi. Nu am luat, am ieşit onorabil. De ce atunci circul naţional de incriminări, cum se poate ca, de la interlopi ca Mitică Dragomir, la băieţi fini ca Traian Ungureanu, comentatorii să discute, cu ocazia unui meci, despre Rovine şi spiritul defensiv al românului, deconstruind toată istoria naţională ca pe o istorie a laşităţii? De ce nu putem să ne bucurăm cu ce am văzut şi să nu ne încrâncenăm de parcă s-ar juca intrarea noastră în UE? Cred că dacă ne amânau, sau păţeam precum Croaţia, care a rămas pe dinafară din cauza votului irlandez, nu vedeam asemenea articole furibunde în presă.

Răspunsul la aceste întrebări se află într-o teorie care se cheamă a dominanţei sociale, şi care postulează, cu destule dovezi, că toată competiţia etnică şi naţională este doar una între masculi. Dacă pe lume ar fi doar femei nu am avea războaie inter-etnice şi gradul de competiţie inter-etnică ar fi foarte scăzut. În acest cadru general în care nu suntem nici noi mai mult decât o specie, omul mai poate şi evolua însă. Colegii mei germani mi-au spus toţi a doua zi că Turcia a jucat mai bine. Acum patru ani, când mergeam din conferinţă în conferinţă prin insulele greceşti, Grecia a câştigat pe neaşteptate campionatul. Era plin de turişti din Occident care făceau galerie la echipele lor, şi nu am văzut un chelner grec să fie mai puţin profesionist ca să se uite la meci. S-au bucurat, dar când am felicitat pe unul a doua zi după marea victorie, omul mi-a spus zâmbind că îmi mulţumeşte, dar e doar un joc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fotbal pe rană.
 Vizualizări articol: 2531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Fotbal pe rană3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Iar in copac trimis de
(30 iun 2008, 16:25:37
Face ce face Mungioaica si in afara scoaterii suncilor la plimbare pe banii nostri,se catara iar in copac de unde abordeaza un subiect,pe care-l stapineste la fel de bine ca pe cintarul de primire a animalelor la ORACA. : Fotbalul. Profund atinsa (in fine !)de tapajul care se face in ziare si TV pe marginea participarii Romaniei la Europeanul 2008,ajunge sa ne reproseze , ca nu stim sa ne bucuram,cum se bucura ea, cind da de ceva mai mare aglomeratie ,cauzata de jocul de fotbal.Mai mult,pune pe seama barbatilor,care nu o mai pot satisface ,nici din acest punct de vedere,toate conflictele etnice (mergind pina la razboaie,apuca-ne-ar de vorbele Trinebunulu) ,fapte ce nu ar avea loc daca lumea ar fi formata sau condusa(nu se intelege prea clar)numai de feministe(cu conditia sa nu semene cu ea !).Sper s-o mai vad doar in sezonul de hochei pe gheata ,filozofind asupra efectelor loviturilor de crosa,sub centura si efectul lor asupra indicelelui de crestere a natalitatii ...
2.   E de groaza! trimis de
(30 iun 2008, 17:22:39
E de groaza femeia asta, pe toate le stie, de la cum sa ingretoseze publicul din salile de teatru cu piesele sale obscene, politica mondiala, inclusiv pe frontierele de est ale Europei [!!!], pana la futbol, dar se gandeste[!!!] ca lumea formata numai din femei, ar fi perfecta!Frustrata mai e saraca, nu se mai uita nici un barbat la ea, asa-i?
3.   Precizare trimis de
(30 iun 2008, 19:47:00
Doamna academician care diriguieste Academia frustratilor. Vai noua.
4.   ... trimis de
(30 iun 2008, 23:49:44
Subtirel articolul. Subtirel.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei