Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 iun 2008 - Anul XIII, nr. 151 (3832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Împărţire administrativă

Nou protopop de Suceava, instalat astăzi în prezenţa a peste 100 de preoţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biserica „Sf. Vineri” Suceava va fi instalat, astăzi, la ora 10:00, preotul Minu Mititelu ca protopop al celui de-al doilea protopopiat înfiinţat în municipiul Suceava, în prezenţa a peste 100 de preoţi. Ceremonie va fi oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu preoţii de la parohiile ce vor aparţine de această nouă structură bisericească.

 

Necesitate

Înfiinţarea Protopopiatul Suceava II a fost aprobată de permanenţa Consiliului Eparhial în data de 18 iunie, şi s-a produs ca o necesitate, dat fiind numărul mult mai mare de parohii şi centre monahale existente în 2008, faţă de cele care funcţionau în 1991, data reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

În judeţul Suceava, la începutul anului ‘91, existau 260 de parohii şi doar opt mănăstiri. Acum, după 17 ani, există 400 biserici şi 38 de aşezăminte monahale. În municipiul Suceava, în anul 1991 existau nouă parohii, iar în prezent funcţionează 35.

Protopopiatul Suceava II îşi va începe activitatea de mâine, 1 iulie, sediul urmând a fi într-una din clădirile din curtea Bisericii „Sfânta Vineri”.

 

Transparenţă

Preotul paroh Minu Mititelul (Parohia „Sf. Vineri”) ne-a spus că în calitate de protopop trebuie să viziteze şi să cerceteze administrativ parohiile arondate, cu precădere cele cu preoţi noi, tineri, fără experienţă, parohiile izolate, cele misionare şi cele cu probleme disciplinare.

„O prioritate în ceea ce mă priveşte va fi sprijinirea preoţilor parohi în atragerea de fonduri pentru construirea de aşezăminte pentru copii, cămine de bătrâni. În acest sens, fiecare parohie va încheia protocoale de colaborare cu primăriile de unde aparţin, pentru a se face mai mult pentru comunitate, pentru necăjiţi, pentru copiii abandonaţi. Noi, ca protopopi, nu dispunem de fonduri băneşti, dar putem să facem demersuri pentru ca parohiile aflate în dificultate să fie sprijinite şi financiar. Sper să fie o mai mare transparenţă, o mai bună colaborare între parohii, să fim mai aproape unii de alţii ”, a completat preotul Minu Mititelul.

 

Activitate social-filantropică

Adunarea Eparhială şi ulterior permanenţa Consiliului Eparhial a considerat că cele 150 de parohii ce aparţin de Protopopiatul Suceava trebuie divizate şi administrate separat, Protopopiatul Suceava II preluând responsabilitatea a 75 de unităţi din mediul urban şi rural, cele din partea de NE a municipiului şi toate cele din Gura Humorului.

Preotul Minu Mititelul a fost ales de ÎPS Pimen în concordanţă cu Statutul de funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, pe criterii ce ţin de activitatea pastoral-misionară, administrativ‑gospodărească şi social-filantropică.

Pe lista propunerilor s-au mai aflat preotul Viorel Vârlan, paroh al Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” Suceava, preotul Vasile Baltag, parohul Bisericii „Sfânta Cruce”’ Suceava şi preotul Ion Duţuc, parohul Bisericii „Sfântul Andrei” Suceava.

Minu Mititelul a fost ales protopop în primul rând pentru că a excelat prin activitatea social‑filantropică pe care a desfăşurat-o şi o desfăşoară la centrul care funcţionează pe lângă Parohia „Sf. Vineri”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nou protopop de Suceava, instalat astăzi în prezenţa a peste 100 de preoţi.
 Vizualizări articol: 1318 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Nou protopop de Suceava, instalat astăzi în prezenţa a peste 100 de preoţi5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un hot trimis de
(30 iun 2008, 11:32:42
un hot si un smecher popa asta, ce a facut acolo este din banii primariei si din banii enoriasilor. Asa e simplu sa faci cand iti dau altii bani, el si-a facut vila tot pe banii oamenilor ca doar nu din salariul lui de 500 RON/ luna.

A mai si candidat ca nu-i ajungea , vroia sa " mulga" mai mult.

Halal protopop !!
1.1  RE: Un hot trimis de
(30 iun 2008, 12:23:41
esti un mare prost.vorbesti ca sa te afli in treaba.dar ceilalti popi nu au si ei bani de la enoriasi?si? ce au facut ?nimic.

succes parintelui mititelu in activitatea sa.de ar da domnul sa fie mai multi preoti ca mititelu .probabil ca esti vreun popa frustrat .cine il cunoaste pe parintele mititelu nu poate fi sub nici o forma de partea celor spuse de dumneata.
2.   Felicitari trimis de
(30 iun 2008, 12:46:15
merita si este capabil...bineinteles ca are destui dusmani..doamne ajuta!
3.   Felicitari trimis de
(30 iun 2008, 12:47:00
merita si este capabil...bineinteles ca are destui dusmani..doamne ajuta!
4.   ?????????????????'' trimis de
(30 iun 2008, 17:28:29
De ce va bateti capul....!!!!!!!!! ..Un buldozer si 3 calupuri de trotil , ce piula mea atatea biserici , nus bune decat sa.... fiuta... lumea la cap dimineata , cu clopotele lor .Ce liniste si ce frumos era .... la padurice, inainte sa construiasca ... sfintisori... sfanta vineri .... oare nu se gaseste careva sa le rada de pe harta??
5.   Hoti trimis de
(30 iun 2008, 17:31:23
Ce lista de candidati: unul mai dobitoc si tilhar decit altul! Ii stiu pe acesti neispraviti de ani de zile. Niste hoti, analfabeti si arivisti. In frunte cu un securist: Petru Sidorovici a/k/a Pimen.
6.   De ce asa? trimis de
(30 iun 2008, 20:18:33
Mititelu e un oportunist ... mare!
7.   Invidie sau rea credinta trimis de
(30 iun 2008, 20:40:53
preotul Mititelu a fost ales de episcop , nu cred ca s-a ales el singur, iar cei care vor sa vada ce a facut sa mearga la Biserica si sa vada, este unicat in judet pentru o parohie. Daca noi nu putem face cel putin sa-i lasam pe altii, avem nevoie de mai multi oameni care sa faca ceva in societate ca la daramat se pricep toti.
8.   Crezi ca ? trimis de
(30 iun 2008, 21:08:00
numai oportunistii fac asa
9.   Banii Banii si iar Banii !!!!!! trimis de
( 1 iul 2008, 07:27:45
popandaii nu stiu cum fac dar de fiecare data cind se vorbeste ceva despre ei primele cuvinte sunt:STRINGEREA DE FONDURI ,SA LE DEA PADURILE SA LE ARANJEZE EI CUM VOR SI TOTUL SE REZUMA NUMAI LA BANI au uitat care este menirea lor oare??????????????????????????
10.   PR MITITELU trimis de
( 1 iul 2008, 09:27:39
LA BOTEZURI SI LA NUNTI JUPOAIE LUMEA SI ACUM IL PUNETI SEF PUNETI LUPU SA PAZEASCA OILE RUSINE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei