Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iun 2008 - Anul XIII, nr. 147 (3828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatorii au adoptat din nou Legea privind personalul Curţii Constituţionale

Miercuri, 25 Iunie 2008 (16:39:51)

Senatorii au decis, miercuri, ca personalul Curţii Constituţionale asimilat celui cu funcţii similare din structurile Parlamentului să beneficieze de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare din ultimele 12 luni înainte de pensionare.
 
  Senatorii au adoptat raportul comun al Comisiei juridice şi al Comisiei pentru muncă, în urma cererii de reexaminare adresată Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu referitoare la Legea privind personalul Curţii Constituţionale.

Acest act normativ are ca obiect de reglementare statutul personalului Curţii Constituţionale, în sensul stabilirii condiţiilor şi criteriilor de asimilare ale drepturilor şi obligaţiilor diferitelor categorii de personal cu atribuţii specifice personalului care exercită atribuţii similare în cadrul autorităţilor legiuitoare şi judecătoreşti.

În fapt, modificarea adoptată de senatori vizează Legea 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, completată, la propunerea senatorului Doru Ioan Tărăcilă, cu prevederi referitoare la personalul Curţii Constituţionale.

Acelaşi senator a propus şi prevederea, adoptată de senatori, potrivit căreia funcţionarii publici parlamentari cu o vechime în muncă de 30 de ani, din care cel puţin 14 ani în structurile Parlamentului, vor beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate în ultimele 12 luni înainte de pensionare.

Proiectul face parte din categoria legilor organice, iar cererea de reexaminare a fost dezbătură anterior de Camera Deputaţilor.

În 12 decembrie 2007, preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind personalul Curţii Constituţionale, afirmând că aceasta modifică şi un act normativ distinct, Legea nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, fără ca aceste modificări să fie supuse dezbaterii.

"Întrucât obiectul legii trimise spre promulgare îl reprezintă stabilirea statutului personalului Curţii Constituţionale, preşedintele consideră că prin introducerea acestor modificări ale Legii nr. 7/2006, se eludează o etapă importantă a procesului legislativ, aceea a dezbaterii publice. De aceea, orice modificare a legii privind statutul funcţionarului public parlamentar trebuie să se facă prin demararea unei iniţiative legislative separate, care să parcurgă întregul proces legislativ, cu toate etapele sale, cu atât mai mult cu cât se creează discriminări între categoriile de funcţionari publici", preciza Preşedinţia.

De asemenea, şeful statului preciza că "prin această modalitate de instituire de «completări» ale unor acte normative ce privesc alte categorii de personal şi drepturi diferite de cele la care se referă reglementarea şi titlul legii supuse promulgării, în cazul de faţă cu pensii de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate în ultimele 12 luni de activitate sau din ultima lună de activitate, fără să se cunoască impactul socioeconomic, conduce la tratament inechitabil, inegal şi diferenţiat, care nu a făcut obiectul unor asumări publice şi nu este rezultatul dialogului cu partenerii sociali".

În opinia lui Băsescu, evaluarea costurilor unei astfel de completări a unei alte legi decât cea la care se referă strict actul normativ supus promulgării are consecinţe în plan procedural, dar şi asupra bugetului de stat, creându-se precedente periculoase, "mai ales că lipseşte dialogul social pe această problemă şi nu s-a pus în discuţie, în mod transparent, această propunere de reglementare, ce intră în contradicţie cu însuşi titlul legii supuse promulgării, ce se referă la personalul Curţii Constituţionale şi nu la funcţionarii publici parlamentari".

Preşedintele arată, în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului, că, "dacă există îndreptăţire pentru a se acorda aceste drepturi, trebuie analizată, în aceeaşi măsură, şi posibilitatea acordării acestora şi restului bugetarilor, care pot fi situaţi pe paliere apropiate beneficiarilor vizaţi de art.26 şi 27 din legea în discuţie", sens în care popune completarea articolelor în cauză din actul normativ supus promulgării, cu referiri şi la aceste categorii de persoane, pentru a se asigura un tratament şi drepturi egale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorii au adoptat din nou Legea privind personalul Curţii Constituţionale.
 Vizualizări articol: 417 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatorii au adoptat din nou Legea privind personalul Curţii Constituţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei