Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iun 2008 - Anul XIII, nr. 147 (3828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diferenţa dintre taxa auto şi cea de poluare, plătită integral doar dacă solicitantul nu are datorii

Miercuri, 25 Iunie 2008 (13:34:52)

Proprietarii de autovehicule care solicită restituirea diferenţei dintre taxa auto plătită până la 1 iulie 2008 şi taxa de poluare vor primi integral banii doar dacă nu au obligaţii fiscale neachitate, în caz contrar suma care trebuie rambursată urmând să fie redusă cu valoarea datoriei către stat.
  Proprietarul autovehiculului poate cere administraţiei financiare restituirea diferenţei atunci când consideră că taxa auto plătită în intervalul 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008 este mai mare decât taxa de poluare calculată în lei la cursul de schimb valutar de la momentul înmatriculării maşinii în România.

La cererea de restituire trebuie anexate, în original sau în copie, chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont care atestă plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, precum şi copia cărţii de identitate şi a certificatului de înmatriculare a vehiculului, cu prezentarea în original a acestora. Aceleaşi documente trebuie prezentate şi în cazul autovehiculelor achiziţionate printr-un contract de leasing.

"După primirea cererii de restituire, organul fiscal va cere în scris trezoreriei statului să confirme că solicitantul a plătit într-adevăr taxa auto şi să furnizeze date privind eventuale obligaţii fiscale neachitate de către acesta. Dacă în urma verificărilor se constată că persoana care cere rambursarea diferenţei are obligaţii fiscale restante, atunci suma solicitată va fi restituită numai după compensarea cu aceste datorii", au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Conform acestora, procedura de compensare a diferenţei dintre taxa auto şi taxa de poluare cu obligaţiile fiscale restante ale solicitantului a fost prevăzută în normele metodologice de aplicare a ordonanţei care introduce taxa de poluare pentru autovehicule, aprobate în şedinţa de marţi a Guvernului.

Dacă suma de restituit este mai mare decât cea reprezentând obligaţiile fiscale restante, compensarea va fi efectuată până la concurenţa celei mai mici sume, iar diferenţa va fi plătită, de la bugetul de stat, în cont bancar sau în numerar, prin unităţile trezoreriei.

Pentru cererile de restituire depuse înainte de 1 iulie 2008, termenul legal de soluţionare începe să fie calculat de la această dată, au precizat sursele citate.

Mihai Hură, director în Ministerul Economiei şi Finanţelor, a declarat, marţi, la Guvern, că diferenţa dintre taxa auto şi taxa de poluare va fi restituită în termen de 45 zile de la depunerea cererii şi a documentelor solicitate, conform Codului de Procedură Fiscală.

Pentru autovehiculele care vor fi înmatriculate în România începând cu 1 iulie 2008 şi scoase ulterior din parcul auto naţional, statul va restitui, la cerere, valoarea reziduală a taxei, reprezentând suma care ar fi plătită pentru maşină dacă aceasta ar fi înmatriculată la momentul scoaterii din parcul auto naţional. Solicitantul va trebui să ateste, prin copia legalizată a cărţii de identitate a maşinii scoase din parcul auto, că a fost ultimul proprietar al autovehiculului şi să prezinte dovada radierii din circulaţie a maşinii, factura/contractul de vânzare-cumpărare sau declaraţia vamală de export ori certificatul de distrugere a vehiculului.

Sumele reprezentând valoarea reziduală a taxei vor fi plătite din bugetul Fondului pentru mediu. Tot din această sursă vor fi achitate şi eventualele diferenţe solicitate de către proprietarii de autovehicule nemulţumiţi de valoarea taxei de poluare pe care o vor plăti după 1 iulie 2008 şi care solicită expertiza Registrului Auto Român, au afirmat sursele.

Persoanele care vor cumpăra un autovehicul începând cu 1 iulie, dată de la care va fi percepută taxa de poluare auto, vor beneficia de reduceri suplimentare celor decise deja prin ordonanţa de introducere a acestei taxe, calculate în funcţie de starea tehnică generală a maşinii, dotare şi vechime.

Elementele de depreciere în funcţie de care este calculată taxa de poluare auto vor fi evaluate contra cost de către Registrul Auto Român, iar cumpărătorii nemulţumiţi de valoarea taxei de poluare vor avea posibilitatea să conteste ulterior suma plătită.

"Proprietarii de autovehicule vor avea astfel posibilitatea să solicite restituirea sumei reprezentând diferenţa între taxa auto şi taxa de poluare, valoarea reziduală a taxei de poluare, dacă autovehiculul pentru care s-a plătit taxa a fost scos între timp din parcul auto naţional, şi diferenţe calculate în urma contestării taxei de poluare achitate anterior. Solicitanţii trebuie însă să semneze, în cerere, că au luat la cunoştinţă faptul că din suma de restituit vor fi compensate eventualele obligaţii fiscale datorate şi neachitate la data rambursării", au arătat sursele citate.

Executivul a decis, în luna aprilie, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe, aceasta urmând să înlocuiască, la 1 iulie 2008, taxa de primă înmatriculare aflată în vigoare.

După noua grilă, taxa creşte pentru maşinile noi vândute în România, în timp ce valorile scad la jumătate pentru autovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu motoare de până în 2.000 de centimentri cubi, taxa rămânând totuşi mai mare pentru automobilele vechi de import.

În ordonanţă se precizează că statul va restitui diferenţa de taxă auto rezultată din suma plătită potrivit reglementărilor din Codul Fiscal şi noua taxă de poluare auto.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diferenţa dintre taxa auto şi cea de poluare, plătită integral doar dacă solicitantul nu are datorii.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diferenţa dintre taxa auto şi cea de poluare, plătită integral doar dacă solicitantul nu are datorii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei