Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iun 2008 - Anul XIII, nr. 147 (3828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Spre lumea civilizată

Fără necropsii în dosu&#8217 şurii şi morţi căraţi cu tractorul, căruţa sau cu maşina de gunoi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problemele apărute de-a lungul anilor din cauza imposibilităţii de a transporta persoanele decedate la morgile din judeţ, pentru efectuare necropsiilor de către medicii legişti, nu vor mai apărea şi în viitor, a anunţat, ieri, şefa Serviciului Judeţean de Medicină Legală Suceava (SJML), doctor Lăcrămioara Balan, precizând că a găsit o soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii.

Balan a anunţat, ieri, că în perioada imediat următoare se vor semna contracte cu mai multe firme de pompe funebre din judeţ, contracte prin care aceste societăţi îşi vor pune la dispoziţie maşinile de transport funerar pentru a duce persoanele decedate la morgă.

Practic, ne-a informat şefa SJML Suceava, în fiecare zonă din judeţ va fi câte o astfel de firmă, la care poliţiştii, atunci când sunt anunţaţi că sunt persoane decedate ale căror necropsii trebuie să le facă Medicină Legală ( n.r. –necropsia medico-legală este obligatorie în următoarele situaţii: moarte violentă, cauza morţii nu este cunoscută sau este suspectă), pot să apeleze pentru transportul cadavrelor la cea mai apropiată morgă.

Pentru fiecare transport, cioclii vor încasa 74 de lei, indiferent de distanţa parcursă, banii urmând a fi suportaţi din fondurile SJML Suceava.

 

Necropsiile, numai la morgă

Nu în ultimul rând, a mai spus Lăcrămiora Balan, persoanele decedate vor fi puse în saci speciali de transport cadavre, închişi ermetic şi impermeabili, nu înainte de a li se aplica la mâna dreaptă o brăţară de identificare, pe care să figureze data, datele de identificare şi persoana sau autoritatea care le-a consemnat.

„La orice oră din zi şi din noapte vor putea apela la aceste firme de pompe funebre. Transportul decedatului va fi însoţit de documentele necesare, inclusiv de actul constatator al decesului, trimis de medicul de familie”, a declarat şefa medicilor legişti din judeţ, precizând că majoritatea necropsiilor vor fi făcute de acum încolo numai la morgile din judeţ, exceptând cazurile în care se impune cercetarea la faţa locului.  

Doctorul Balan spune că odată cu încheierea contractelor cu firmele de pompe funebre s-a pus punct necropsiilor la „domiciliu clientului”, în curtea răposatului sau a rudelor acestuia, în dosul şurii sau într-un loc cât mai ferit, în condiţii total improprii, necropsii a căror poveste apărută în „Monitorul” acum un an şi jumătate şi preluat de presa centrală a şocat o ţară întreagă.

 

Făceau autostopul pentru a-şi duce morţii la morgă

De-a lungul timpului, lipsa maşinilor speciale de transport cadavre i-a făcut pe legişti şi pe poliţişti să recurgă la fel de fel de soluţii improvizate. Nu o dată, au fost nevoiţi să care morţii, înveliţi în pături, cu maşinile personale sau să facă autostopul pentru a opri un tractor, un camion ori vreo căruţă care să le ducă cadavrul până la morgă.

Au fost situaţii în care mortul a fost dus la morgă chiar şi cu maşina de gunoi, spre stupefacţia zecilor de martori care se adunau ca la urs să vadă grozăvia şi se cruceau de mama focului crezând că nu-i adevărat.

Autorităţile reacţionau abia atunci când aceste poveşti îngrozitoare mai apăreau prin presă, dar zvâcnirile lor de moment nu au avut, cel puţin nu s-a văzut, nici un efect.

Ani la rând, în tot judeţul Suceava, din cauza lipsei fondurilor, a funcţionat o singură maşină de transport cadavre, o Dacie Papuc carosată, achiziţionată prin 2004.

Pentru că era imposibil ca Papuc-ul să se deplaseze la toate cazurile din judeţ, conducerea SJML a decis ca maşina să fie folosită doar pentru municipiul Suceava şi comunele limitrofe.

 

„Morgile sunt într-o stare deplorabilă”

Şefa SJML Suceava a atras însă atenţia asupra unei alte probleme, dezastrul din morgi.

Majoritatea morgilor din judeţ sunt într-o stare avansată de degradare, nefiind asigurate nici măcar condiţiile minime de lucru.

Spaţii inadecvate, insalubre, pline de igrasie. Geamuri sparte, pereţi scorojiţi, mese de lucru improprii efectuării necropsiilor.

Iarna, frigul de afară ţine loc camerelor frigorifice destinate păstrării cadavrelor, vara mirosul fiind de multe ori insuportabil chiar şi pentru legişti. La mare parte dintre morgile improvizate din judeţ, apa curge cu ţârâita, iar instalaţiile de scurgere sunt înfundate.

„Sunt într-o stare deplorabilă. Cu excepţia morgii de la Câmpulung Moldovenesc, unde, prin iniţiativa directorului spitalului s-au refăcut instalaţiile sanitare, iar lucrările de amenajare- gresie şi faianţă- sunt în curs, şi la Vatra Dornei, unde la fel s-a schimbat instalaţia sanitară... în rest e jale”, a conchis doctorul Lăcrămioara Balan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fără necropsii în dosu’ şurii şi morţi căraţi cu tractorul, căruţa sau cu maşina de gunoi.
 Vizualizări articol: 2593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fără necropsii în dosu’ şurii şi morţi căraţi cu tractorul, căruţa sau cu maşina de gunoi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Medicina legala si necropsiile trimis de
(25 iun 2008, 17:41:35
Multe nu functioneaza(inca?) normal in Romania !Nu inteleg,de ce a fost necesara implicarea acestui serviciu pt.rezolvarea problemei-!??!Reprezentantul in teritoriu a ministerului sanatatii-este A S P Suceava.Ce fac-aceste autoritati,de ce nu rezolva ei-problema!?!Au informat-directia respectiva-din MSP ?Aceasta problema,trebuie rezolvata-intrucat este(din pacate)prezenta in toata tara !Daca se va vrea,se pot lua in considerare,propunerile d.nei dr.L.Balan,dar si propuneri din partea politiei rutiere,ISU,garda de mediu s.a.Azi urma ca dl.ministru Nicolaescu-pri OG.sa preia la ministerul sanatatii-Casa Nationala de Sanatate !Poate,o gasi si banii-necesari-atat pentru vii-dar si pentru....morti!Doamne ajuta !
2.   Jaleeee.... trimis de
(25 iun 2008, 20:39:29
Dk voua vi se pare normal sa se faca o necropsie in ajunul inmormantarii in curtea decedatului ziua in miezul zilei sub ochii copiilor si al multor alti trecatori care saracii n au nici o vina k au trecut pe acolo, inseamna k e clar traim in Romania.Nu stiu dc nu ma mai mira nimic in tara asta.Cazul a avut loc la Campulung Moldovenesc oras al carui morga o laudati voi atat.Abia astept sa vad schimbarile care se vor face si cate gresie si faianta se va mai fura de acolo si cata munca de mantuiala facuta pe banii nostrii ai cetatenilor.Sa traiti bine...... si rau la nimeni!laughing)
2.1  RE: Jaleeee.... trimis de
(25 iun 2008, 23:38:10
Va fi, Lazare, va fi, ca direstorul spitalului din Campulung este un arivist si un munte de prostie omeneasca dar este si suficient de c.u.r.v.a.
3.   Este un bou trimis de
(26 iun 2008, 07:42:17
ce il lauda doamna doctorita aia atata isi face vacanta la vila lui de pe litoral sau din spaga ce a luat-o pentru angajari de personal a mai uns si el niste usi VAI DE NOI TOTI VA ASTEPTAM DEMISIA

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei