Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 apr 2008 - Anul XIII, nr. 97 (3778)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Administratorii pensiilor private vor raporta autorităţilor operaţiunile suspecte de spălare de bani

Joi, 24 Aprilie 2008 (15:50:04)

Administratorii fondurilor de pensii private, agenţii de marketing autorizaţi în sistemul pensiilor private şi furnizorii de servicii pentru societăţi comerciale vor fi obligaţi să transmită autorităţilor raportări privind operaţiuni suspecte de spălare de bani şi finanţarea actelor de terorism.
  Legislaţia în domeniul prevenirii spălării banilor şi finanţării actelor de terorism a fost modificată şi completată, luni, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă.

Printre modificările cele mai importante incluse în textul ordonanţei, Guvernul prezintă, într-un comunicat, "includerea în sfera persoanelor raportoare a unor entităţi nesupuse, în prezent, obligaţiilor de raportare", precum administratorii fondurilor de pensii private, agenţii de marketing autorizaţi în sistemul pensiilor private, furnizorii de servicii privind societăţi comerciale sau alte entităţi, alte persoane fizice şi juridice care comercializează bunuri şi/sau servicii contra sume în numerar reprezentând echivalentul a minim 15.000 euro.

Actul normativ defineşte mai precis noţiunea de "beneficiar real" ca fiind orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică în numele sau în interesul căruia se realizează, direct sau indirect, o tranzacţie sau o operaţiune. Prin "bancă fictivă" se înţelege o instituţie de credit ori o instituţie care desfăşoară activitate echivalentă, înregistrată într-o jurisdicţie în care aceasta nu are o prezenţă fizică, respectiv conducerea şi administrarea activităţii şi evidenţele instituţiei nu sunt situate în acea jurisdicţie, şi care nu este afiliată la un grup financiar reglementat.

Sunt definite şi "persoanele expuse politic" şi situaţiile în care instituţiile financiare şi entităţile raportoare trebuie să aplice acestor persoane măsuri suplimentare de cunoaştere a clientelei. Persoanele expuse politic sunt cele care exercită funcţii publice importante, respectiv şefi de stat, membri ai Parlamentului, comisari europeni, membrii Guvernului, consilieri prezidenţiali şi de stat, secretari de stat, membrii instanţelor constituţionale şi ai instanţelor supreme, membrii Curţii de Conturi, ambasadori, însărcinaţi cu afaceri, ofiţeri de rang înalt din cadrul forţelor armate, conducătorii instituţiilor şi autorităţilor publice, membrii consiliilor de administraţie şi ai consiliilor de supraveghere ale societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat şi ale companiilor naţionale.

În cazul acestor persoane, instituţiile financiare şi celelalte entităţi raportoare vor aplica măsuri suplimentare de cunoaştere a clientelei, dar numai în cazul tranzacţiilor sau relaţiilor de afaceri cu persoane expuse politic care sunt rezidente într-un alt stat membru al UE sau al Spaţiului Economic European ori într-un stat străin.

Procedurile de verificare şi control cu privire la modul de aplicare a legislaţiei în domeniu vor fi derulate de autorităţile de supraveghere prudenţială, Garda Financiară, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, structurile de conducere a profesiilor liberale.

Procedurile de verificare şi control privind modul de aplicare a legislaţiei în domeniu sunt derulate de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi Banca Naţională a României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Administratorii pensiilor private vor raporta autorităţilor operaţiunile suspecte de spălare de bani .
 Vizualizări articol: 410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Administratorii pensiilor private vor raporta autorităţilor operaţiunile suspecte de spălare de bani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei