Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 apr 2008 - Anul XIII, nr. 97 (3778)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion CRISTOIU

Ion CRISTOIU


O lege aiurea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nenorocirea mai tuturor legilor postdecembriste constă în supunerea lor conjuncturilor. În 1991, de exemplu, Preşedintele a primit o situaţie capro-verzistă. E ales prin vot direct şi universal, ca un preşedinte de republică prezidenţială, dar are prerogative de republică semiprezidenţială. Această ciulama constituţională a fost rezultatul unui compromis între Puterea FSN-istă, interesată într-un Ion Iliescu forţos, şi Opoziţia anti-FSN-istă, interesată într-un Ion Iliescu anemic. Atât în 1991, cât şi în 2003, Puterea şi Opoziţia au acceptat compromisul, socotind că preşedintele şi guvernul vor fi din aceeaşi grupare politică. În aceste condiţii, desemnarea unui ministru apare drept efect al unei înţelegeri între preşedinte şi premier. O înţelegere lesne de realizat, dat fiind că amândoi sunt din acelaşi partid. Nimeni nu s-a gândit la vremea respectivă, ce se va întâmpla când preşedintele şi premierul nu se vor înţelege. Fie pentru că sunt duşmani personali (ca acum), fie pentru că sunt din două partide diferite (cazul coabitării).

Dacă s-ar fi gândit, legiuitorii ar fi precizat mult mai clar prerogativele fiecăruia dintre cei doi în desemnarea unui ministru.

Decizia Curţii Constituţionale în cazul Norica Nicolai a soluţionat într-un fel chestiunea. Prin partea dedicată argumentării, Curtea Constituţională a evidenţiat că în desemnarea unui ministru, potrivit articolului 85, aliniatul 2, din Constituţie, premierul şi preşedintele trebuie să ajungă la o înţelegere.

Deşi Călin Popescu Tăriceanu a contestat Decizia la vremea publicării sale, în propunerile ulterioare – pentru Justiţie şi pentru Externe – a ţinut cont de ea. Înainte de a-şi face cunoscută propunerea l-a consultat pe preşedinte.

Din nefericire, aiureala legilor adoptate sub semnul intereselor de conjunctură a continuat într-o strălucită zburdălnicie. Astfel, la trecerea prin Parlament a Legii votului uninominal s-a adăugat, sub presiunea PSD, un amendament impunând alegerea preşedinţilor Consiliilor judeţene prin vot uninominal.

La vremea respectivă, propunerea şi votarea au fost argumentate prin necesitatea ca desemnarea preşedinţilor consiliilor judeţene să nu mai rămână la discreţia combinaţiilor ulterioare ale partidelor.

A fost, cum s-a mai întâmplat de atâtea ori în politicianismul postdecembrist,  folosirea unor principii corecte pentru realizarea unor interese meschine. Conducerea PSD a fost presată de baronii locali să impună PNL acest amendament pentru a-şi asigura şefia la preşedinţia consiliilor judeţene. Că aşa au stat lucrurile s-a văzut din măsura că preşedintele Consiliului judeţean să fie ales doar într-un singur tur. Asta va face imposibilă alierea partidelor politice pentru un al doilea tur, astfel încât preşedintele Consiliului judeţean să fie rezultatul unui vot consistent.

Dincolo de caracterul anticonstituţional al Legii, în realitate, ea a creat un fapt aberant. Pentru că s-a propus şi s-a votat în grabă, Legea nu a prevăzut şi sporirea puterilor deţinute de preşedintele consiliului judeţean. Astfel că ne vom confrunta cu o situaţie asemănătoare celei a preşedintelui ţării.

Deşi ales prin vot direct şi universal, preşedintele Consiliului judeţean are, prin raportare la membrii Consiliului, aceleaşi prerogative ca şi pe vremea când era ales de Consiliu.

În practică, lucrurile se vor complica enorm. La nivelul consiliilor se vor crea tot felul de alianţe de conjunctură pentru a bloca decizia preşedintelui.

Dacă Legea nu se va schimba, vom asista la confruntarea pe cât de zgomotoasă, pe atât de inutilă între preşedinte şi Consiliu cu efecte grave în planul bunei administrări a judeţului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O lege aiurea.
 Vizualizări articol: 2775 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O lege aiurea5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Legi facute de alesii neamului trimis de
(25 apr 2008, 06:58:58
Nu trebuie sa ne mire ca legile sint aiurea,Daca te uiti la parlamnetari.cind se voteaza legi,astia maninca,grohaie,sforaie,citesc presa,se joaca pe calculator,voteaza la mai multe fotolii goale,etc,asa ca,cu astia n-ai sa vezi legi ca lumea.Plus de asta daca si cintaretii de muzica populara fac legi in parlament,e bine,miine poimiine au sa vina si manelistii sa puie umarul la confectionat legi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei