Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 apr 2008 - Anul XIII, nr. 97 (3778)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Un bucovinean vrea să-i ajute pe „pribegii” din străinătate să revină acasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patronul unei firme de construcţii din Câmpulung Moldovenesc şi-a propus să ajute cât mai mulţi tineri „stranieri” să se întoarcă şi să muncească în ţară în condiţii decente.

Are deja 20 de astfel de angajaţi şi oamenii se declară mulţumiţi că nu mai trebuie să fie „sclavi” ca să îşi poată creşte copiii.

Nelu Becica a decis să îşi ajute compatrioţii care muncesc printre străini, după ce a mâncat şi el destul din pâinea amară a pribegiei. La 35 de ani a trăit destule clipe amare şi nu a fost răsfăţat de soartă niciodată prea tare.

Este de loc din Izvoarele Sucevei şi îşi aminteşte că mergea în fiecare zi pe jos mai bine de 5 kilometri, din satul Ghicea sau Ploşcii, cum spun sătenii, până la şcoala Lupcina.

 

„Am muncit şi pe o bucată de pâine”.

„De atunci nu s-a schimbat nimic, copiii se chinuiesc la fel”, remarcă tânărul cu amărăciune. Când a ajuns flăcău, îl durea să vadă că nu are şi el bani şi maşini ca alţi băieţandri care au crescut cu el odată şi munceau acum în străinătate.

„Nu eram însurat, aveam vreo 19 ani când am plecat şi eu, numai ca să fiu în rând cu alţii şi să îmi ajut familia de acasă. Am petrecut în Italia 11 ani în total. Acolo m-am însurat şi tot acolo am avut primul copil. Oamenii cred că merg acolo ca la miere, dar e tare greu între străini. La început nu am găsit de lucru şi am muncit şi pe mai nimic, pe o bucată de pâine, pentru că trebuia să supravieţuiesc. Cu timpul, m-am specializat în construcţii şi am trecut prin toate fazele meseriei. Se câştigă mai bine decât în alte domenii, dar plăteam chiria şi rămâneam cu 300 de euro pe lună. Cinci ani nu am putut veni în ţară deloc, ca să pot pune deoparte un ban”, ne povesteşte tânărul patron.

A încercat şi să îşi pună pe picioare propria afacere în Italia. „Am înfiinţat o firmă acolo şi a fost foarte bine în primul an, pentru că nu se plătesc deloc taxe, ei încurajează pe cel ce are iniţiativă. A mers binişor şi pe urmă, dar mi-a fost tot mai greu cu familia. De dragul părinţilor, al zonei de baştină am revenit în ţară prin 2005. Mă chinuia gândul că trebuie să le ofer copiilor mei posibilitatea de a nu se umili printre străini şi să le fac un viitor acasă, între ai noştri”, îşi aminteşte Nelu Becica.

 

Un alt mod de a privi munca.

Şi-a înfiinţat o firmă de construcţii în România în 2005 şi anul trecut a revenit acasă definitiv. Paradoxal, la noi nu i-a fost deloc uşor la început. Birocraţia, lăcomia funcţionarului care taxează triplu pe „italian” pentru că ar avea de unde să dea, obiceiul şpăgii şi atenţiei, atitudinea refractară a autorităţilor faţă de noutăţi şi propuneri l-au dezamăgit.

„Am avut noroc de prieteni, care m-au ajutat oferindu-mi lucrări în subantrepriză. În rest, am avut doar energie şi experienţa acumulată dincolo. Şi un alt mod de a privi munca şi oamenii cu care lucrez. Am învăţat că patronul care nu-şi respectă angajatul şi nu munceşte cot la cot cu ei, cel care stă la cravată şi nu ştie să transpire muncind mai mult decât angajatul nu va putea niciodată să îşi păstreze o echipă”.

 

O şansă acasă.

Jumătate dintre angajaţii lui actuali sunt tineri cu care a muncit în străinătate sau alţii, tot tineri, care munceau în Spania şi au auzit că le oferă o şansă acasă.

„Când ne-am întors aici, am avut toţi de câştigat. Am avut încrederea şi ajutorul moral pe care dincolo nu le găseşti niciodată. Ne plăteşte bine, după realizări, şi nu avem ce să îi reproşăm. Dacă te ţii de lucru, poţi câştiga în ţară. Eu am cinci copii. Îmi era foarte greu între străini şi nevasta mi se chinuia în ţară. Am lucrat în Spania şi ne tratau de sus, ca pe ultimii oameni. Dar mai tare durea dorul de copii şi faptul că nu eram lângă ei tocmai acum, când trebuie să le oferi educaţia din primii şapte ani, când se formează ei ca oameni. Acum poate nu câştig în euro la fel ca în Spania uneori, dar îmi rămân mai mulţi bani în buzunar şi sunt acasă. Şi mai e ceva. Acolo te bucuri când construieşti ceva şi vezi acel lucru finalizat. Dar parcă eşti mai mândru când ai pus umărul să construieşti în ţara ta”, ne-a mărturisit Daniel Troia, unul dintre angajaţii reîntorşi din străinătate.

 

„Mă gândesc şi la politică”.

Nelu Becica spune răspicat că nu mai vrea să plece vreodată, deşi şi-ar permite acum să facă asta când vrea. „Îmi văd de afacerea de aici, avem o echipă şi voi vedea ce fac în viitor. Mă gândesc şi la politică. Nu ştiu dacă o voi face eu, dar voi sprijini oamenii care văd că încurajează tinerii să se întoarcă şi le oferă o şansă concretă. Pur şi simplu mă rog să avem conducători care să nu vină pentru salariu sau fotoliu, ci să fie de partea tinerilor, a celor care vor să facă lucruri bune în localităţile lor. Am înţeles din experienţă că nu promisiunile contează, ci faptele. Îmi pare rău pentru oamenii tineri care nu au curajul încă să se întoarcă în ţară, dar ştiu că în viitor şi-ar dubla veniturile şi aici. În definitiv, e de înţeles că vor să câştige mai mult şi mai repede, am trecut şi eu prin asta, dar vine vremea să îţi dai seama că o singură viaţă ai şi nu o poţi trăi mereu pe drum între Italia şi România”, a conchis Nelu Becica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bucovinean vrea să-i ajute pe „pribegii” din străinătate să revină acasă.
 Vizualizări articol: 2447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Un bucovinean vrea să-i ajute pe „pribegii” din străinătate să revină acasă3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tot respectul trimis de
(24 apr 2008, 11:31:29
tot respectul pt dvs. domnule Nelu Becica.
2.   NU ACUM trimis de
(24 apr 2008, 12:16:30
Dragul meu, un meserias castiga afara intre 1500 si 3000 euro , cum crezi ca va veni sa lucreze pentru 600 euro acasa ?
2.1  RE: NU ACUM trimis de
(24 apr 2008, 12:40:13
Nu mai exagerati, ca nici meseriasii din tarile respective nu-s platiti asa de bine . Astea-s povesti de adormit copiii! Poate cei ce jefuiesc bancomatele sa castige asa dar nu emigrantii care de regula muncesc la negru si-s platiti ca atare.
2.2  RE: NU ACUM trimis de
(24 apr 2008, 17:21:12
dragul meu Bill cite ore trebue sa lucrezi pentru a cistiga 3000 de euro pe luna?eu lucreza in Belgia si cistig 1500 lunar in mina .lucrind 9 ore zilnic , e drept nu in constructii Dar am lucrat 6 aniu in constructii si cistigam mai mult dar nu 3000 .pe de alta parte probabil ca ai uitat sa spui din alea 3000 cit trebue sa dai statuluieu as veni miine acasa sa lucrez in constructii daca as primi 600 700 euro fara impozite

si ma pricep sa fac totul
2.3  RE: NU ACUM trimis de
(24 apr 2008, 23:58:03
600/700 euro fara taxe? un vis in romania!de ce nu a mentionat cat le da la 8 ore de munca domnul nelu becica? daca tot vroia sa si faca publicitate ! tot respectul ptr el dar romanul tot roman ramane.

3.   Sclavie.... trimis de
(24 apr 2008, 13:10:16
unul care nu a fost in strainatate nu stie cum e acolo....oricum BILL 3000 euro nui castigi afara din constructii....nici nu stii ce vorbesti....si chiar daca iai castiga,cata munca trebuie sa depui pentru ei....de la ce ora la ce ora lucrezi...esti sclavul lor....respect pt domnul BECICA
4.   Sigur trimis de
(24 apr 2008, 14:03:29
oricum chiar 3000 sa cistigi, mincarea, cazarea, transportul, viata in general este mult mai scumpa peste granite, in plus aici esti linga familie ceea ce este f important. Felicitari
5.   Stranierii trimis de
(24 apr 2008, 14:04:24
un constructor pe cont propriu cistiga 2000-4000 iar unul care lucreaza la firma 1500- 2000 euro dar de aici trebuie sa te intretii (mincarea,casa,masina .....etc) si nu cred ca se intorc multi acasa ,doar cei care sint de putini ani afara si nu au o casa nu au o masa si au stat 10 in casa sau prin corturi si fiecare euro l au trimis acasa sa si faca vila sau masini sa faca impresie.Asa ca cei care si au cumparat afara case si au un servici stabil si o viata frumoasa nici nu se gindesc la intors acasa asa ca toate sint povesti,dar speram sa se faca bine si la noi si sa fim si noi ca toti europenii
6.   Dar cat castiga la el un angajat ????? trimis de
(24 apr 2008, 14:18:09
n-am gasit scris asta in .....articol !

pune un angajat de-al lui.....300 euro lunar deoparte ???

reclama ...jeftina si atata ....tot .

sa vedem daca vreun angajat poate plati.... chirie , intretina familia si sa mai puna deoparte 300 euro lunar din ceea ce castiga in constructii aici .

apoi poate sa se....laude !!!
6.1  RE: Dar cat castiga la el un angajat ????? trimis de
(24 apr 2008, 14:49:18
de-o parte ....

sorry , ma grabesc ca mi se arde....mancarea pe foc !!
6.2  RE: Dar cat castiga la el un angajat ????? trimis de
(24 apr 2008, 15:16:20
SINCER....,1600 ron,in mana plus imi plateste taxele,mia oferit haine de protectie,bocanci etc.
6.3  RE: Dar cat castiga la el un angajat ????? trimis de
(24 apr 2008, 22:15:40
chemati deratizarea, iar a innebunit TEMIDA

mai bine fugi la cratita ca daca vine TEMIDU acasa si nu gaseste mancare s-ar putea sa nu te mai vedem pe forum vreo 2-3 saptamani
7.   Hahaha trimis de
(24 apr 2008, 16:48:40
daca nu stiati cine`i nelu becica va spun eu..celebrul`Catzo``cel care a avut altercatii cu interlopii din oras,este cercetat penal in mai multe dosare printre care pentru autoincendierea unei cabane de la intrarea in orasul C`lung Mold si poate fi numit cu usurinta``mafhiot``italian!!!

Nu va mai grabiti sa`l felicitati pe acest tzepar...a rupt in doua Italia,a facut inchisoare in Austria pentru tot felul de furturi...verficati va rog....chiar si in arhiva``monitorul de suceava``sau``obiectiv de suceava``,acm un an urlau ziarele despre hatzisurile penale pe care le`a declansat acest``patron``pe plan local!!

8.   Cosmetizarea imaginii!!! trimis de
(24 apr 2008, 16:55:26
Nu stiu cum indrazneste acest personaj sa se``gandeasca``si la politica!!!

Cauta protectie pe la CJ suceava...insa atentie patroane....e posibil sa fi pariat gresit..stim ca ai ajuns cu greu la cel de la conucere..insa politica e curwa...nu te poti baza prea tare pe ea!!

Ce`i de admirat e ca esti foarte abil...te misti bine pana`n prezent,sa vedem pe viitor cum iti faci cartile?!
9.   Articol e 2 lei trimis de
(24 apr 2008, 17:15:50
Domnule Neagu,cati bani ai luat ca sa scrii articolul???Sau mai bine cati pereti a finisat baiatul ca sa apara in ziar??? Ne lasi cu articole din astea.Sunt altii cu "povesti" de viata mult mai interesante. Nu un "ciuri buri" care da 1600.
10.   Propunere trimis de
(24 apr 2008, 18:02:54
inka o data sa cerem schimbarea denumirii ziarului MONITORUL de SCLAVI
10.1  RE: Propunere trimis de
(24 apr 2008, 18:41:45
asa este! acest ziar e o MINCIUNA MARE. in totalitate! cine plateste are si articol, se stie asta. si asta nici de acum si nici de ieri. dintotdeauna!
11.   Aprobat trimis de
(24 apr 2008, 18:34:55
buna sugestie,se aproba sigur!!

Poate nu s`au dat primele de Paste si unii reporteri s`i le iau singuri de la patroni dornici de aticole pozitive...mai sus scria ca`i infractor international,misto contrast:))))))))
12.   CARE AI SCRIS MA ARTICOLUL...???? trimis de
(24 apr 2008, 21:38:18
CHIAR NU MAI AVETI BUN SIMT ,? ce e asta o poveste de succes unul ca asta cu 20 de angajati va ajuta zecile de mii de romani sa vina sa munceasca in Romania ce vreti sa va credem hai valea .... daca guvernul nu va pune umarul sa rezolve problema aceasta nici un ciuri -buri cat ar fi el de hot si de istet nu va putea face nimic ptr ,,stranierii,, umiliti in strainatate . pana acum a fost bine milioane de euro au intrat lunar in Romania din Italia Spania , Anglia

si acum dintr o data suntem umiliti Ha Ha

ma faceti sa rad cei ce ne umilesc sunt cei pe care i am votat si nu fac nimic pentru tara si oamenii din ea ...
13.   Asa da trimis de
(24 apr 2008, 21:45:01
BRAVO SOLLO,TU AR TREBUI SA FII JURNALIST
14.   Ramasotti trimis de
(24 apr 2008, 23:10:20
e o initiativa pe care nu o vad in alte "promisiuni " politice si tind sa-i dau crezare....veniti cu ceva mai palpabil (carcotasii) sa facem comparatii ....
15.   Ba fraierilor trimis de
(24 apr 2008, 23:24:42
ba reporter de 2 lei tu stii cine i asta??asta delprezinti tu in blana de miel este lup adevarat. a azis bine cineva- e in rela'ii cu toti interlopii, si a asigurat cabana si apoi din senin a luat foc- cine a avut urechi a aizit. si a mai iesit el cu declaratii pe la ziare.reporter de 2 lei 50 tu nu pune botu ca ai icat de fraier-intreba si tu si dupa aia scrie osanale- CA O SATEBANUIM DE INCOMPETENTA

16.   Ha...ha... trimis de
(26 apr 2008, 00:32:19
cine vine ma, sa munceasca la astia de exemplu eu in LONDRA iau 2000 de lire fara taxe ,da muncesc meserie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei