Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 apr 2008 - Anul XIII, nr. 79 (3760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Summitul NATO ar putea fi o înfrângere pentru preşedintele american George W. Bush

Joi, 3 Aprilie 2008 (13:40:59)

Presa internaţională comentează în continuare disensiunile din cadrul NATO, acordând o atenţie deosebită opoziţiei manifestate de Germania şi Franţa faţă de propunerea SUA de invitare a Ucrainei şi Georgiei de a de alătura MAP ce riscă să compromită "moştenirea atlantică" a lui George W. Bush.
  Cotidianul elveţian Le Temps scrie că decorul ales pentru summitul NATO nu putea fi unul mai simbolic, făcând referire la locaţia care vă găzdui lucrările celei mai mari reuniuni organizate de Alianţa Nord-Atlantică până în prezent. Publicaţia citată aminteşte de opoziţia manifestată de Germania, Franţa şi Italia faţă de "testamentul atlantic" al preşedintelui american George W. Bush care constă, în special, în promovarea proiectului de invitare a Ucrainei şi Georgiei să se alăture Planului de Acţiune pentru Aderare (MAP).

NATO va prezenta la Bucureşti şi "faimoasa nouă strategie pentru Afganistan", comentează Le Temps, care nu este altceva decât o listă cu erorile comise de NATO şi pe care va încerca să le remedieze în capitala României. Cotidianul elveţian îl citează pe Bruce Jackson, oficial american de rang înalt, care explică opoziţia Germaniei faţă de acordarea MAP ucrainei şi Georgiei prin "sindromul Schroeder", prin care Germania îşi protejează intersele economice cu Rusia, şi prin dorinţa Berlinului de a controla la nivel european tot ce se decide cu privire la estul continentului.

Cotidianul britanic The Independent scrie că summitul NATO de la Bucureşti cuprinde deja toate elementele care anticipează un adevărat eşec, făcând referire la disensiunile din rândul statelor aliate. NATO a fost o organizaţie extraordinar de eficientă în perioada Uniunii Sovietice, dar reputaţia sa trecută nu mai reprezintă în prezent o bază pentru rolul viitor al Alianţei.

Tensiunile interne din cadrul NATO sunt generate de lipsa unei definiţii a ceea ce blocul comunitar reprezintă în realitate, adaugă sursa citată. NATO riscă să fie atrasă spre noi direcţii, fără a mai acorda atenţie provorărilor viitorului, riscând în acest caz să piardă însăşi coeziunea pe care a fost fondată, comentează The Independent.

The Times aminteşte că moştenirea preşedintelui american George W. Bush riscă să fie compromisă la summitul NATO de la Bucureşti din cauza opoziţiei mai multor state membre faţă de apelul Statelor Unite la suplimentarea trupeor din Afganistan şi politica sa de încurajare a eforturilor de aderare la Alianţă ale Ucrainei şi Georgiei.

Publicaţia britanică subliniază că opoziţia Germaniei faţă de iniţiative lui Bush privind Kievul şi Tbilisi şi predilecţia sa pentru o relaţie mai strânsă cu Rusia nu va rezolva problema eforturilor Rusiei de a redobândi influenţa asupra fostelor ţări sovietice prin intermediul ameninţărilor de natură energetică.

The Guardian scrie că viitorii istorici vor conchide că Europa îi datorează foarte multe lui George Bush, care a jucat un rol important în unificarea estului cu vestului. Potrivit BBC, cotidianul britanic explică însă imediat că este vorba de George Bush senior, şi nu de actualul lider de la Casa Albă, trasând o comparaţie între mandatele celor doi, tată şi fiu, ultimul fiind iniţiatorul unor proiecte irelevante şi dezastruoase, precum scutul antirachetă şi invadarea Irakului.

Cotidianul american The New York Times citează un oficial german care susţine că Italia, Ungaria şi statele Benelux s-au alăturat Germaniei şi Franţiei în opoziţia manifestată faţă de extinderea NATO spre est. Sursa citată a precizat, de asemenea, că Angela Merkel, cancelarul german, a fost miercuri supărată şi chiar iritată deoarece problema Ucrainei şi Georgiei este dezbătută cu Statele Unite de aproape două luni de zile, fără a se ajunge însă la un compromis.

România, Estonia şi Letonia, foste state comuniste, sprijină însă iniţiativa liderului de la Casa Albă, dar au subliniat că aderarea la MAP implică şi o serie de reforme politice şi militare care ar putea fi implementate în curs de un deceniu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Summitul NATO ar putea fi o înfrângere pentru preşedintele american George W. Bush.
 Vizualizări articol: 489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Summitul NATO ar putea fi o înfrângere pentru preşedintele american George W. Bush0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei