Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 apr 2008 - Anul XIII, nr. 79 (3760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: S-a decis că Ucraina şi Georgia vor fi în NATO, deşi acum nu îndeplinesc criteriile de MAP

Joi, 3 Aprilie 2008 (17:41:42)

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că în proiectul declaraţiei summit-ului se arată că s-a decis ca Georgia şi Ucraina să devină membre ale Alianţei când vor îndeplini criteriile, pentru a nu se interpreta că decizia privind neacordarea MAP pentru acestea ar fi fost luată de o ţară nemembră.
  Băsescu a explicat că cele două state se află în dialog intensificat cu NATO şi că în Consiliu s-a ajuns la conluzia că Ucraina şi Georgia nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi Membership Action Plan.

"S-a stabilit ca miniştrii de Externe să analizeze, în decembrie anul acesta, dacă cele două ţări îndeplinesc criteriile şi să decidă acordarea MAP dacă le îndeplinesc sau când le îndeplinesc", a spus Băsescu.

El a precizat că s-a decis ca miniştrii de E-xterne să hotărască acest lucru fără a fi necesar un summit NATO în acest sens.

"Este puţin probabil ca la summit-ul de la Strasbourg să se discute despre extindere", a mai spus Băsescu.

Şeful statului a ţinut însă să sublinieze că la reuniunea NATO s-a decis, cu toate acestea, ca cele două state să devină membre NATO, "constatându-se riscul politic al declaraţiilor făcute în unele capitale".

Băsescu a citat din documentul final: "Salutăm aspiraţia euro-atlantică a Ucrainei şi Georgiei. Am hotărât, azi, că aceste state vor deveni membre NATO".

El a explicat că, pentru a nu se interpreta că un stat din afara Alianţei ar fi hotărât că Georgia şi Ucraina nu îndeplinesc, la acest moment, criteriile pentru MAP, Consiliul a decis să-şi manifeste hotărât determinarea ca cele două ţări să devină, în viitor, membre NATO. Preşedintele nu a menţionat la ce stat din afara Alianţei se referă.

Băsescu a mai spus, în acest context, că este pentru prima dată când vede un document în care nu se foloseşte formularea "dacă vor fi îndeplinite criteriile" şi a amintit că România a avut criterii de îndeplinit.

NATO salută reformele din Ucraina şi Georgia şi sprijină solicitarea lor de a primi MAP, a anunţat, joi, secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer, spunând că aceste ţări vor deveni membre ale Alianţei.

Scheffer a spus că statele aliate au convenit că cele două ţări vor deveni membri NATO. El a salutat în numele tuturor statelor aliate reformele întreprinse de ambele ţări şi a anunţat de asemenea că va începe o perioadă de angajament intensificat.

Secretarul general al Alianţei a anunţat că o evaluare a situaţiei pentru acordarea MAP (Membership Action Plan) va fi făcută în luna decembrie.

Aderarea Ucrainei şi Georgiei la NATO ar fi "o eroare strategică enormă", a declarat, joi, adjunctul ministrului rus de Externe, după ce liderii Alianţei Nord-Atlantice au promis că în viitor cele două foste republici sovietice ar putea fi integrate, relatează Reuters.

Aderarea Georgiei şi Ucrainei la Alianţă ar fi "o eroare strategică enormă care ar avea consecinţe dintre cele mai grave pentru securitatea pan-europeană", a declarat Aleksandr Gruşko citat de agenţia Interfax.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, au declarat, joi, la Bucureşti, că nimeni din afara NATO nu poate impune Alianţei pe cine ia aliaţi şi pe cine nu.

Cancelarul federal a declarat că, la discuţiile din Consiliul Nord-Atlantic (NAC) asupra Ucrainei şi Georgiei, "nu au existat diferenţe majore între aliaţi" asupra faptului că Rusia nu are dreptul să dicteze NATO pe cine ia aliaţi şi pe cine nu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: S-a decis că Ucraina şi Georgia vor fi în NATO, deşi acum nu îndeplinesc criteriile de MAP.
 Vizualizări articol: 454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: S-a decis că Ucraina şi Georgia vor fi în NATO, deşi acum nu îndeplinesc criteriile de MAP0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei