Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 apr 2008 - Anul XIII, nr. 79 (3760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: NATO îşi asumă crearea unui scut antirachetă complementar celui al SUA

Joi, 3 Aprilie 2008 (15:51:03)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că NATO a decis să îşi asume crearea unui scut antirachetă pentru statele care nu sunt protejate de scutul american, astfel încât toate ţările membre să fie apărate la fel.
  "Consiliul a hotărât ca sistemul de apărare antirachetă să aibă o acoperire cuprinzătoare a întregului teritoriu al Alianţei NATO, iar NATO îşi asumă crearea unui scut antirachetă complementar pentru statele care nu sunt protejate de scutul american", a spus Băsescu.

El a menţionat că 20% din teritoriul statelor NATO nu este protejat de scutul american, România făcând parte, aproape în totalitate, din această suprafaţă.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat că statele membre NATO au ajuns, joi, la concluzia că în ceea ce priveşte apărarea antirachetă există o ameninţare, iar statele aliate trebuie să respecte principiul indivizibilităţii.

El a precizat că la nivelul NATO va fi făcută o analiză pentru amplasarea unui scut antirachetă care să acopere şi zonele Alianţei care nu erau protejate de scutul american (printre aceste zone figurează România, Grecia, Bulgaria - n.r.).

Scheffer a mai spus că această problemă va fi analizată la summit-ul NATO din 2009.

Întrebat în legătură cu cine va plăti costurile antrenate de crearea unui scut antirachetă al NATO în condiţiile în care doar patru state din Alianţă nu sunt protejate de sistemul antirachetă american, Jaap de Hoop Scheffer a spus că, deocamdată, discuţiile nu au ajuns în faza în care să fie dezbătute aspecte financiare.

Statele Unite şi Cehia au anunţat, la Bucureşti, că au încheiat un acord privind amplasarea pe teritoriul ceh a unor elemente ale scutului antirachetă american, relatează AFP.

Acordul prevede amplasarea în Republica Cehă a unei staţii radar pentru detectarea lansărilor de rachete balistice, care urmează să funcţioneze împreună cu zece rachete de interceptare instalate în Polonia. Negocierile dintre Statele Unite şi Polonia ar putea continua timp de mai multe săptămâni.

Washingtonul afirmă că elementele scutului antirachetă american instalate în Europa centrală au ca scop asigurarea protecţiei SUA faţă de posibile atacuri venite din partea unor ţări cum este Iranul. Rusia şi-a exprimat opoziţia fermă faţă de instalarea sistemului american în Europa.

Un înalt oficial ceh a precizat că acordul ar putea fi semnat la începutul lunii mai.

Statele Unite au purtat negocieri bilaterale cu Cehia şi Polonia, însă autorităţile de la Praga au insistat ca proiectul să primească şi acordul NATO, pentru a putea fi aprobat de Parlament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: NATO îşi asumă crearea unui scut antirachetă complementar celui al SUA.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: NATO îşi asumă crearea unui scut antirachetă complementar celui al SUA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei