Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 feb 2008 - Anul XIII, nr. 44 (3725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: APIA va începe plata subvenţiilor către fermieri din luna aprilie

Vineri, 22 Februarie 2008 (15:14:58)


Fermierii îşi vor primi subvenţiile de la Uniunea Europeană prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) începând cu luna aprilie, a declarat, vineri, la Galaţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu, citat de corespondentul MEDIAFAX.
  "Prin eforturile făcute de APIA pentru controalele în teren, pe baza cărora se poate «da verde» pentru începerea efectuării plăţilor, astăzi suntem într-o fază avansată, în aşa fel încât în luna aprilie contăm pe începerea plăţilor subvenţiei pentru fermieri. Este un proces care va lua ceva timp, dar trebuie să se bazeze pe achiziţia de utilaje performante pentru lucrarea pământului şi pe utilaje pentru prelucrarea produselor agricole de bază, deci în zona de procesare alimentară, în aşa fel încât să se realizeze o valoare adăugată cât mai importantă aici în România", a spus Tăriceanu.

Conform acestuia, în 20 februarie la Bruxelles a fost aprobat Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, documentul în baza căruia România va putea să acceseze fondurile Europene în perioada 2007-2013. Suma alocată în total este de aproximativ opt miliarde de euro şi se va adăuga alocaţiilor bugetare pe care le va face statul român pentru susţinerea şi modernizarea agriculturii.

Premierul a spus că "procesul a traversat un moment delicat" în cursul anului 2007, dar crede că acesta a fost depăşit.

"Anul trecut a existat un moment de cumpănă când plana riscul ca România să nu poată să utilizeze fondurile europene pentru agricultură din cauza unor chestiuni de ordin procedural. Multe din cererile de subvenţii nu au fost corect întocmite, suprafeţele nu au fost corect identificate şi tot procesul ulterior de control absolut necesar pentru corecta utilizare a fondurilor a durat cu mult mai mult, astfel încât am înregistrat anumite întârzieri", a mai spus Tăriceanu.

Potrivit premierului, există deja 15.000 de fermieri care vor beneficia de subvenţii încă de la începutul acordării acestora.

Agricultorii pot depune, în perioada 3 martie-15 mai, cereri pentru subvenţia pe hectar din fonduri UE afarentă anului 2008, deşi niciun fermier nu a primit deocamdată vreun ban pentru anul 2007, începerea plăţilor fiind estimată pentru luna martie.

Intervalul de depunere a cererilor va coincinde cu perioada în care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) gestionează procesul de acordare a plăţilor pentru anul 2007, astfel că angajaţii vor fi foarte ocupaţi.

"Avem deficit de personal, dar ne bazăm pe faptul că deja există experienţă, ceea ce va uşura treaba. Nu putem angaja în mod temporar pentru că nu avem baza legală", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general al APIA, Dan Gherghelaş.

Perioada în care se depun cererile în fiecare an este 1 martie-15 mai (în acest an campania începe la 3 martie pentru că 1 şi 2 sunt zile nelucrătoare - n.r.). Fermierii pot continua să depună cereri şi în perioada 16 mai-9 iunie, dar cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie cererile nu mai sunt acceptate.

Ca şi anul trecut, fermierii vor primi şi în acest an o invitaţie în care va fi specificată ziua şi ora la care trebuie să vină la sediul local al APIA pentru a completa cererile pentru plăţile pe suprafaţă.

În 2007 perioada de depunere a cererilor a fost prelungită cu două săptămâni, prin derogare a Comisiei Europene, până la sfârşitul lunii mai. Anul trecut au fost depuse în total 1,24 milioane de cereri, dintre care 11.500 au făcut obiectul unor penalizări, pentru că au fost depuse cu întârziere (în intervalul 1-25 iunie).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: APIA va începe plata subvenţiilor către fermieri din luna aprilie.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: APIA va începe plata subvenţiilor către fermieri din luna aprilie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtiţe de somon cu tarhon 400g somon 4 linguri vin alb sec400g cartofi fierţi30g unt1 leg. mare de tarhon verde1 leg. cozi de ceapă verde1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie1 ou200ml ulei2 linguri fãină± sare, piper Puneţi feliile de... Citeşte