Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 feb 2008 - Anul XIII, nr. 44 (3725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Ce spune Kosovo despre noi?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recunosc că am fost mirat de vehemenţa unanimităţii adoptate de politicienii români în problema Kosovo. Aşa cum m-a mirat şi tonul catastrofic al presei. Indiferent de opinia pe care o ai asupra subiectului, e uimitor să constaţi că România e luată prin surprindere de ceva ce se contura de luni întregi şi care nu născuse nici o dezbatere în ţară până mai ieri. Acum, Kosovo face audienţă.

E şi mai uimitor să auzi că cei care susţin că independenţa e măcar o soluţie pentru ieşirea din blocaj, sunt daţi exemple ca trădători, iar cititorii se întreabă în josul articolelor cine le-a dat voie să scrie aşa ceva. Atât de părtinitoare este presa de la Bucureşti încât am senzaţia că citesc ziare sârbeşti întâmplător scrise în limba română. E oarecum logic că publicul reacţionează aşa cum o face. De unde atâta pasiune?

În primul rând pentru că îndeobşte suntem interesaţi doar de propriul buric. Am ales să ignorăm problema şi ne-am trezit că avem altă poziţie decât aliaţii noştri europeni şi americani abia după ce aceştia îşi formaseră o opţiune, după un proces chinuitor de dezbateri şi negocieri. Este foarte bine să ai personalitate pe plan internaţional şi să îţi susţii interesele, dar nu mi-e clar ce anume propune România în loc de mult dezbătuta (în lipsa noastră) independenţă. Am lipsit când s-a discutat subiectul, dar acum suntem gălăgioşi în a critica rezultatul.

De ce era nevoie de o declaraţie atât de dură a Parlamentului, întrunit solemn de parcă tocmai ne uneam cu Republica Moldova (apropo, asta nu ar fi o încălcare a legislaţiei internaţionale? Doar întreb, nu dau cu parul!)? Nu ne obliga nimeni să recunoaştem independenţa Kosovo, dar de ce trebuie să devenim campioni ai cauzei contra? Ce urmărim pe termen lung? Nici acum nu avem o strategie, mofturile de provincial neinteresat de subiect, dar nervos, nu se numesc strategie. ”Cotidianul” spune că România va împăca Serbia cu Uniunea Europeană. Să fim serioşi! Serbia şi UE comunică, nu sunt un fel de Cuba şi SUA care nu au legături oficiale şi au nevoie de intermediari. Ce are să spună România în UE? Există o majoritate de state membre (20 din 27) care recunosc independenţa. Celelalte state care nu o recunosc nu s-au isterizat. Grecia, o ţară care a simpatizat cu Serbia în toate războaiele din fosta Iugoslavie, s-a mulţumit să declare că deocamdată nu recunoaşte noul stat. România nu are credibilitate în UE pe acest subiect tocmai pentru că a fost prea pătimaşă pro-Serbia. Dacă te visezi arbitru, nu face galerie! E uimitor de simplu, dar preşedintele Băsescu nu a înţeles atâta lucru.

E uimitor şi comportamentul de turmă al politicienilor. Singura voce care a spus că ar trebui să recunoaştem independenţa a fost europarlamentara Adina Vălean. Femeia a fost la Bruxelles şi ştie ce se discută acolo. Cine are contacte cu lumea şi ceva coloană vertebrală recunoaşte că reacţia României este privită ca una bizară. Poate că la Bucureşti e limpede că trebuie să fim nervoşi, poate că avem fricile noastre mai mult sau mai puţin justificate, dar din afară se vede că ne isterizăm disproporţionat. Discuţia cu UDMR care trebuie dată afară din guvern pentru acest subiect e cu atât mai ciudată. Când suntem daţi ca exemplu de pace interetnică, arătăm că suntem în stare să o aruncăm peste bord de dragul Serbiei. E ca şi cum te apuci să divorţezi de nevastă pentru că vecinul o bătea pe vecina şi ea l-a înşelat.

Cum au ajuns politicienii români la o poziţie atât de unanimă? Câtă atenţie au acordat subiectului un Ludovic Orban sau un Radu Câmpeanu? Au pus mâna pe vreun ziar străin să vadă de ce susţin Washingtonul, Berlinul, Londra şi Parisul (de când nu am mai văzut aceste capitale împreună pe un subiect?) o poziţie care la Bucureşti te poate scoate din guvern? Săraca Adina Vălean îmi aminteşte de jocul de-a baba oarba, când spuneam ”urma scapă turma”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce spune Kosovo despre noi?.
 Vizualizări articol: 2756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ce spune Kosovo despre noi?1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   N-am inteles nimic trimis de
(22 feb 2008, 12:08:32
Domnule, ce vrei sa insinuezi? Bati apa pe loc. N-ai inteles nimic. Pacat ca esti la Monitorul de Suceava. Iti dai cu presupusul perfect degeaba. Romania e vecina cu Serbia. De-a lungul timpului n-am avut nici un conflict cu Serbia. Suntem prieteni cu vecinii nostri. Daca sotia prietenului tau se f... cu altul o f... si tu? Blegule, e prea mult pentru tine.
2.   Hi? trimis de
(22 feb 2008, 12:13:38
Ce spune Kosovo despre noi? Putin ma doare. Da, ce spune Serbia despre tine? E grav cand toti bolovanii isi dau cu parerea.
3.   Perva fara minte si zii DA tot timpul trimis de
(22 feb 2008, 13:17:42
Tu insuti recunosti si dai dreptate razboiului din Kosovo in care americanii au venit sa distruga mijlocul europei.Esti o curva in care lasi vecinul sa-ti f.. femeia .Pt ce au venit , pt faptul ca albanezii vor regiunea lor si americanii repede sa-i ajute .Ai stat vreodata cu un albanez sa vezi ce curva mai mare ca tine este . Popor fara dumnezeu, fara istorie si fara gust . Pt asta sa-i accept independenta . Exact ca si cum de azi inainte Ferentariul devine Republica prostule .Iar daca stai in Europa , nu trebuie sa fii de acord cu tot ce zic aia mai mari asa cum faci tu la Monitorul, sugaciule .
4.   Suntem alaturi de sarbi trimis de
(22 feb 2008, 13:55:48
Suntem crestini ortodocsi si trebuie sa fim alaturi de sarbi,nu sa ne tot cotim atita,da-i in masa de americani sectanti si albanezi musulmani.Avem de invatat multe de la sarbi,despre dragostea de religie si tara,ca asta conteaza in primul rand.Bai Ghinea tu gandesti ca o curva care vrea sa sa lipeasca de un" peste " bazat-America.Curand o sa ai de luptat pt.Covasna si Harghita,la cit de influenti sunt ungurii in Senatul american si in Parlamentul M.Britanii,crezi ca ne va ajuta cineva?Nimeni,iti spun eu,asa ca ia de pe acum atitudine.Eee,daca ar mai trai Stefan cel Mare sa vezi tu ce atitudine adevarata am avea acum,nu de papagali lingai ce suntem azi....
4.1  RE: Suntem alaturi de sarbi trimis de
(22 feb 2008, 20:59:31
Eu zic fratioare, ca ar fi mai bine sa se intoarca TEPES ...?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtiţe de somon cu tarhon 400g somon 4 linguri vin alb sec400g cartofi fierţi30g unt1 leg. mare de tarhon verde1 leg. cozi de ceapă verde1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie1 ou200ml ulei2 linguri fãină± sare, piper Puneţi feliile de... Citeşte