Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 5 (8534)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6156 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Timpul de diagnosticare a tuberculozei, redus de la 60 de zile la 60 de minute, la Spitalul Clinic de Urgență din Suceava

Marţi, 9 Ianuarie 2024 (13:14:07)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pregătirea specialiștilor și achiziția de aparatură performantă a permis Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava să reducă timpul necesar pentru diagnosticarea tuberculozei, de la 60 de zile la 60 de minute. Medicul-șef al Laboratorului BK și de biologie moleculară din cadrul spitalului, conf. univ. dr. Roxana Filip, a declarat, marți, în cadrul matinaluluiPrima Oră , de la Intermedia TV, că metodele de diagnostic microbiologic utilizate la această unitate medicală „sunt în secolul XXI”, echipamentele medicale permițând atât identificarea rapidă a bacilului care provoacă TBC, cât și detectarea rezistenței la rifampicină, aspecte care permit inițierea grabnică a tratamentului. Medicul a precizat că atât investigațiile, cât și tratamentul tuberculozei se fac gratuit pentru pacienți.

„Diagnosticul tuberculozei cu diferite localizări prin metoda clasică poate dura și până la două luni. Prin efectuarea testelor de biologie moleculară direct din produsul patologic rezultatul se obține în 60 de minute, cu beneficiu maxim pentru pacient, inițierea tratamentului antituberculos și depistarea rezistenței la rifampicină și efectuarea rapidă a anchetei epidemiologice în vederea detectării contacților”, a spus dr. Roxana Filip.

Dr. Filip a arătat că laboratorul Spitalului Clinic de Urgență din Suceava „a devenit vizibil în rețeaua laboratoarelor BK din țară”, fiind inclus în programele naționale de dezvoltare a diagnosticului tuberculozei și în rețeaua de colaboratori ai Institutului Național de Pneumologie „Marius Nasta” din București. De asemenea, dr. Roxana Filip, care este și conferențiar la Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, este membru în Comitetul executiv al Grupului European de studiu a micobacteriilor (ESGMYC), ceea ce asigură spitalului și universității și vizibilitate pe plan internațional.  

Medicul a mai spus că prin Compartimentul de biologie moleculară al laboratorului se asigură diagnosticul rapid prin metode de biologie moleculară    pentru orice patologie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Timpul de diagnosticare a tuberculozei, redus de la 60 de zile la 60 de minute, la Spitalul Clinic de Urgență din Suceava.
 Vizualizări articol: 1497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Timpul de diagnosticare a tuberculozei, redus de la 60 de zile la 60 de minute, la Spitalul Clinic de Urgență din Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei