Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 131 (8355)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O elevă de clasa a XII-a de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului își cheamă colegii la miting și marșuri, alături de profesori

Miercuri, 7 Iunie 2023 (15:18:36)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Protestul profesorilor a fost marcat, miercuri, de prezența mai multor elevi la mitingul de pe esplanada casei Culturii din Suceava și apoi la marșul pe străzile orașului. Eleva Georgiana Airoaie, în clasa a XII-a la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, a adresat un îndemn colegilor săi, să vină la proteste alături de profesori.

„Deși suntem beneficiarii direcți ai educației, Guvernul crede că noi suntem cei mai afectați. Însă, de fapt, nu doar noi, elevii, suntem afectați, ci întregul sistem”, a declarat Georgiana. Tânăra a arătat că, potrivit unui studiu Deloitte realizat în 2021 pentru World Vision România, fiecare leu pe care statul român îl investește într-un ciclu complet de educație, de la nivel preșcolar la postuniversitar, generează opt lei sub formă de venit la buget din taxe, impozite și contribuții, ceea ce înseamnă  un randament al investiției de 700%. De aceea, spune ea, situația din sistemul educațional este o problemă a întregii societăți. „Ar trebui, ar fi bine să ne mobilizăm și noi, nu doar profesorii, așa încât îi încurajez pe toți elevii să vină și să militeze pentru profesorii lor”, a afirmat Georgiana.

 

 

Alături de cei aproximativ 2.000 de profesori greviști, pe care ploaia nu i-a împiedicat să mărșăluiască din nou pe străzi, miercuri a fost la miting și președinta consiliului școlar al elevilor de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, Beatrice-Gabriela Apăvăloaie. Ea a afirmat că se află la protest pentru a susține greva profesorilor deoarece consideră că „o mare parte a cadrelor didactice trăiesc la limita subzistenței”. „Învățământul este considerat prioritate națională. Cu alte cuvinte, de cum merg lucrurile în învățământ depinde modul cum merge întreaga țară și învățământul este în stare de avarie de zeci de ani. De aceea sunt de acord cu greva profesorilor”, a declarat eleva.

La protestul de miercuri profesorii au venit cu fluiere și vuvuzele și au cerut insistent demisia ministrului Educației, Ligia Deca, pe care o acuză de manipularea cifrelor legate de numărul greviștilor. Liderul sindicatulului Alianța Sindicatelor din Învățământ, profesorul Giani Leonte, a arătat că la acest moment numărul sindicaliștilor aflați în grevă este cu 500 mai mare față de data de 22 mai, când a început acțiunea de protest. „Suntem locomotiva mișcării sindicale de aici, din nordul țării. De la Suceava, dăm tonul și toate județele trebuie să ne ia ca exemplu. Avem peste 98% din școlile din  județ unde avem grevă generală și astăzi”, a afirmat Leonte.

Profesorul Traian Pădureț, liderul Pro Educația Suceava, a declarat că ministrul Ligia Deca, „printr-o manipulare ca la carte”, a raportat numărul de membri de sindicat aflați în grevă la numărul angajaților, deși conform legii sindicatelor,„la un conflict de muncă raportarea se face la numărul membrilor de sindicat care au semnat cu Da”. „Unele televiziuni au preluat doar prima cifră. Este o nouă manipulare grosolană a Ministerului Educației, prin notele transmise în teritoriu pe tot parcursul derulării grevei și în ziua de ieri”, acuză Traian Pădureț.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O elevă de clasa a XII-a de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului își cheamă colegii la miting și marșuri, alături de profesori.
 Vizualizări articol: 1396 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
O elevă de clasa a XII-a de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului își cheamă colegii la miting și marșuri, alături de profesori1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei