Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 131 (8355)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lumea justiției

Dosarul individului care a lovit un polițist în cap cu sabia, în pronunțare de jumătate de an, cu amânări repetate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul care îl vizează printre alții și pe Alexandru Huțuleac, zis ”Duțu”, cel care în decembrie 2017 a lovit un polițist în cap cu o sabie, lâncezește la Tribunalul Botoșani. Judecătorul Anca Luciana Lemnaru, cea care a judecat acest dosar, a anunțat în urmă cu jumătate de an că va da pronunțarea. Nu s-a întâmplat nici măcar acum și în dosar au fost numeroase amânări de pronunțare, unele la o distanță de numai o săptămână.

Dar nu este singurul dosar în care Anca Luciana Lemnaru a amânat pronunțarea. Recordul îl deține un dosar al DIICOT Botoșani, care îi vizează pe doi frați din orașul Botoșani, acuzați că ar fi vândut plicuri cu etnobotanice. Ei bine, în acest dosar pronunțarea a fost amânată din aprilie 2022, iar o soluție s-a dat abia în mai 2023, adică după mai bine de un an. Conform articolului 391 din Codul de Procedură Penală, deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii se fac în termen de 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. Instanța poate amâna succesiv pronunțarea, fără ca fiecare amânare să depășească 30 de zile. Amânările de pronunțare nu pot depăși 120 de zile de la încheierea dezbaterilor, ori în ambele dosare, inclusiv cel care îl vizează pe ”Duțu”, acest termen a fost depășit.

Conducerea Tribunalului Botoșani le-a explicat colegilor de la Monitorul de Botoșani că este vorba de cauze complexe, cu volum mare de lucru, pe de o parte, iar o altă justificare ar fi numărul mic de judecători al acestei instanțe. Trebuie spus că magistratul Anca Luciana Lemnaru a mai fost sancționată în trecut de Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Având în vedere că acest proces se lungește de ani buni, principalul suspect Alexandru Huțuleac a fost eliberat din penitenciar încă de anul trecut și a fost plasat în arest la domiciliu. Între timp, s-a ridicat și această măsură și se află sub control judiciar.

 

Ziua neagră care a schimbat în rău mai multe vieți

Polițistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acțiuni Speciale, a fost la un pas de moarte după atacul din 5 decembrie 2017, ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna. El face și acum recuperare și a fost pensionat medical, neavând cum să mai lucreze în poliție.

În decembrie 2017, structurile de combatere a crimei organizate monitorizau de multă vreme o grupare de traficanți de droguri din zona Rădăuți.

Procurorii DIICOT au arătat că membrii grupării și-au intensificat de la lună la lună comerțul cu etnobotanice, context în care, la începutul lunii decembrie a anului 2017, s-au obținut mai multe mandate în baza cărora, în dimineața zilei de 5 decembrie 2017, polițiștii au descins la domiciliile mai multor suspecți. 

Polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale, „mascații” poliției, au descins și la locuința lui Alexandru Huțuleac, zis „Duțu”. Important de precizat, din datele de anchetă ale structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că Huțuleac a vândut etnobotanice unor clienți chiar în noaptea de 4 spre 5 decembrie. Marfa a fost vândută de acasă, din fața porții sale.

Aici avea să se petreacă un episod deosebit de violent, care a fost aproape de a se transforma într-o tragedie. După ce au strigat „Deschide! Poliția!” și au spart ușa de la intrare cu berbecele, trei polițiști de la Acțiuni Speciale au intrat în casa suspectului. Imediat după ce polițiștii au pătruns în casă, Huțuleac, care coborâse deja în hol și avea în mână o sabie de „samurai” (cu o lungime totală de 102 centimetri și o lamă cu formă curbată a tăișului de 72,6 cm), l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre polițiști. Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul, deși acesta s-a apărat cu brațul. Polițistul a ajuns în stare foarte gravă la spital, inițial medicii fiind rezervați în privința șanselor de supraviețuire. Constituția robustă și viața sportivă l-au ajutat însă pe polițist să-și revină treptat, chiar dacă nu complet.

 

Intenție clară de a ucide

Huțuleac a declarat că a crezut că rivalii intră peste el în casă.

Procurorii DIICOT au reținut în rechizitoriul de trimitere în judecată intenția de a ucide, autorul lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuțită, fapt care nu prea poate fi contestat.

Alexandru Huțuleac a declarat că nu ar fi lovit cu sabia dacă știa că la ușa sa sunt polițiști. Acesta îl cunoștea pe polițistul Sfichi, care este tot din Rădăuți.

La aproximativ trei luni de la atac, la final de martie 2018, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Alexandru Huțuleac, în stare de arest preventiv, pentru infracțiunile de ultraj sub forma tentativei de omor, constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane și loviri sau alte violențe. Trimiterea în judecată s-a făcut într-un dosar mai complex, cu cinci inculpați, legat de traficul de droguri.

Procurorii s-au mișcat repede și pentru că un inculpat nu poate fi ținut în arest preventiv mai mult de șase luni de zile, dacă nu este trimis în judecată.

Acum problema s-a mutat în instanță, unde un inculpat nu poate fi ținut în arest preventiv mai mult de 5 ani de zile.

 

Alba-neagra în instanță cu dosarul lui ”Duțu”

Dosarul urma să fie judecat de Tribunalul Suceava, care însă și-a declinat competența spre o altă instanță competentă în grad, o decizie în acest sens luând Curtea de Apel Suceava. Așa a ajuns dosarul la Tribunalul Botoșani, însă trecuse deja aproape un an de la trimiterea în judecată.

La Tribunalul Botoșani au fost audiați martori și inculpați, doar că judecătorul care constituia completul a ieșit la pensie. Așadar, dosarul a fost preluat de un alt magistrat. Asta înseamnă că procesul s-a reluat de la zero.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul individului care a lovit un polițist în cap cu sabia, în pronunțare de jumătate de an, cu amânări repetate.
 Vizualizări articol: 2117 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dosarul individului care a lovit un polițist în cap cu sabia, în pronunțare de jumătate de an, cu amânări repetate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei