Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 130 (8047)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eroii între Înălțarea Domnului și Înălțarea Spirituală a poporului român

Luni, 6 Iunie 2022 (16:03:38)

 

Eroii sunt acele persoane care nu au vârstă, categorie socială, religie sau alte elemente de identificare, singurul element comun fiind jertfa de sânge dată pentru apărarea pământului străbun, a limbii și a credinței.

Apărută ca o nevoie a urmașilor de a cinsti memoria celor căzuți, Ziua Eroilor a fost legată de una dintre cele mai importante sărbători religioase ale creștinilor, Înălțarea Domnului. Regimul politic instaurat după 1945 a alipit Ziua Eroilor de ziua de 9 mai - victoria împotriva nazismului, mai mult pentru a rupe legătura cu partea spirituală a poporului român. După 1990 s-a revenit la Ziua Înălțării Domnului ca moment al comemorării eroilor, iar din 2020 s-a legiferat acest lucru prin Decretul nr. 1913 (din 4 mai 1920).

Pentru eroii neamului, știuți și neștiuți, ce poate își așteaptă și astăzi descoperirea rămășițelor lor pământești, pierduți prin veacuri și acoperiți de depunerile timpului, am adus și noi astăzi un pios și modest omagiu. Dacă în zilele precedente elevii au urmărit documentare despre faptele de vitejie ale înaintașilor  și au dezbătut problema patriotismului și a formelor sale de manifestare, astăzi s-au pregătit de sărbătoare. Elevii Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret”, aflați la vârsta conștientizării jertfei, la maturitatea necesară înțelegerii importanței păstrării valorilor pentru care înaintașii și-au dat viața, au comemorat eroii neamului din toate locurile și din toate timpurile, atât prin îmbrăcarea portului popular, cât și prin depunerea unor jerbe de flori și participarea la slujba de pomenire a eroilor. Evenimentul s-a desfășurat, în prima parte, în incinta colegiului, de unde s-a pornit cu cântec de aducere aminte către Biserica „Sf. Spiridon”, în zidul căreia s-a sculptat bustul domnitorului Grigore Alexandru Ghica al III-lea, primul martir al Bucovinei, ce s-a opus ruperii acestui străbun pământ românesc din trupul Moldovei și înglobării sale în colosul imperial habsburgic la 1775. Alături stă mărturie a rezistenței românilor placheta comemorativă a Mitropolitului Silvestru Morariu, ierarh ce a luptat pentru drepturile românilor și care a vegheat la păstrarea ortodoxiei în marele imperiu.

Directori, profesori, elevi, fără nici o deosebire, și-au trimis gândul de recunoștință pentru „soldatul necunoscut” ce poate fi un Ion, un Gheorghe, un Mihai, un Vasile, un Ștefan, un Mircea sau un Petru... un suflet ce astăzi a așteptat să fie pomenit. Odihnă veșnică eroilor noștri!

 

(Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” - organizatorul acțiunii)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eroii între Înălțarea Domnului și Înălțarea Spirituală a poporului român.
 Vizualizări articol: 569 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eroii între Înălțarea Domnului și Înălțarea Spirituală a poporului român0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei