Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 127 (8044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poveste armenească…

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Concursul de epigrame şi caricaturi „CIK DAMADIAN”, ediția a II-a, Botoșani - 27 și 28 mai 2022, a fost o reușită din toate punctele de vedere.

Epigramiștii și caricaturiștii prezenți au fost cazați acasă la Eminescu (în căsuțele de la Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii ,,Mihai Eminescu’’), activitățile desfășurându-se, apoi, atât în Ipotești, cât și în municipiul Botoșani.

Vineri, 27 mai, începând cu ora 16, în sala ,,Horia Bernea’’ din Centrul Național mai sus amintit, a avut loc conferința cu tema ,,Opera literară - secretul dăinuirii’’ susținută de către domnul Varujan Vosganian, ocazie cu care scriitorul - vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România și președintele Uniunii Armenilor din România - și-a prezentat și lansat cartea “Patimile după Gödel”. 

A fost o manifestare deosebită, urmată de un extraordinar moment de socializare desfășurat în aer liber, la umbra cireșilor din frumoasa livadă eminesciană.

A doua zi, sâmbătă, după micul dejun, s-a organizat un tur pietonal prin cartierul armenesc din Botoșani, cu ghid specializat - domnul Rusu Ioan - din partea Centrului de Promovare Turistică, fiind vizitat inclusiv sediul Uniunii Armenilor din Botoșani, loc unde inimosul președinte Cristian Lazarovici a oferit oaspeților săi informații interesante despre istoria armenilor, de la așezarea lor în spațiul românesc și până în prezent.

S-au ascultat, cu mare atenție, frumoasele povești și legende legate de monumentele istorice și clădirile care au aparținut familiilor armenești și s-a discutat despre personalitățile care au marcat comerțul, arhitectura și cultura din zonă, după care toți cei prezenți au plecat, cu microbuzul pus la dispoziție de organizatori, către Memorialul Ipotești. Aici, de la ora 12, cunoscutul și apreciatul caricaturist Costel Pătrășcan a delectat publicul cu o prezentare de excepție a moravurilor lumii în care trăim, cu umorul și finețea care îl caracterizează, iar imediat după, doi dintre membrii cotidianului de umor voluntar Times New Roman - Ovidiu Eftimie și Ovidiu Panaghianț - au smuls, de asemenea, zâmbete și aplauze binemeritate din partea publicului. A urmat festivitatea de premiere a epigramiștilor și caricaturiștilor participanți la concursul “Cik Damadian”.

Premianții la epigramă au fost:

Vasile Vajoga - Iași: Premiul I

Gheorghe Bâlici - Chișinău: Premiul II

Grigore Cotul - Șanț, BN: Premiul III

Petre Ion Florin Vasilescu, Craiova: Mențiune

Din juriu au făcut parte domnii Mihai Babei din Botoșani, Florin Rotaru din Buzău și Constantin Moldovan din Mănăstirea Humorului - Suceava.

Au mai fost prezenți epigramiștii Vasile Larco din Iași, Cătălina Orșivschi din Vama - Suceava, Ion Ruse din Săcele - Constanța, Mirela Grigore din Râmnicu Sărat, Ioan Toderașcu din Costești - Vaslui și renumitul Petru Ioan Garda din Cluj-Napoca.

La caricatură a câștigat Costel Pătrășcan din Brăila, locurile următoare revenindu-le domnilor Marian Avramescu din Sângeru - Prahova, Constantin Pavel din Focșani și Bortă Ovidiu-Ambrozie din Suceava. Acesta din urmă și maestrul Leonte Năstase din Constanța au realizat - la cerere - numeroase portrete de mare calitate artistică, cu mult drag și cu multă disponibilitate, bucurând sufletele doritorilor.

Despre ospitalitatea armenilor nu mai are rost să pomenesc, aceasta fiind una dintre calitățile consacrate ale acestei etnii, așa că las să vă imaginați ce a urmat în după-amiaza acelei zile.

Duminică dimineața am vizitat Lacul cu nuferi situat la cca. patru km de Ipotești, bucurându-ne că am găsit, de data aceasta, un spațiu curat și amenajat într-un fel demn de renumele locului.

Felicitări, Varujan Vosganian, pentru modul în care știi să fii aproape de comunitatea armenilor și pentru atenția, necalculată, cu care îi tratezi pe cei din jur!

Felicitări, Cristian Lazarovici, pentru efortul depus în vederea reușitei întâmplărilor, neîntâmplătoare, de la Botoșani - Ipotești!

Felicitări armenilor din întreaga țară, prezenți lângă frații lor, pentru unitatea de care dau dovadă și pentru modul în care apreciază și cinstesc actul de cultură!

Trebuie, de asemenea, remarcată contribuţia adusă la reușita Festivalului de către Consiliul Județean Botoșani, condus de doamna președinte Doina-Elena Federovici, după cum merită menționată și prezența echipei de la TVR 1, emisiunea ,,Conviețuiri’’, condusă de doamna Camelia Văcaru.

Festivalul de epigramă și caricatură de la Botoșani se încadrează, deja, în rândul manifestărilor de gen ale țării care se bucură de aprecieri la superlativ.

Au fost zile frumoase, petrecute în spiritul prieteniilor înfiripate la margine de vers, în slujba culturii, alături de oameni formidabili, acasă la Eminescu - marele nostru Poet național. 

Armenii din România sunt oameni faini, iar gândurile noastre îi au, cu drag, printre destinatarii de suflet.

Și aș mai adăuga ceva: armenii din România sunt buni români!

Să ne revedem sănătoși, cu zâmbete pe buze…

 

Prof. Constantin Moldovan

Până săptămâna viitoare vă doresc să fiți iubiți, iubind!

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poveste armenească….
 Vizualizări articol: 2051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Poveste armenească…5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei