Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 130 (8047)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Politică

Stan acuză „guvernele de dreapta” de întârzierea aderării României la moneda euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele Organizației Județene Suceava a PSD, senatorul Ioan Stan, acuză „guvernele de dreapta care s-au succedat la conducerea țării după 2019” ca fiind responsabile pentru „derapajele care întârzie aderarea României la euro”. Senatorul a afirmat că în doi ani Cabinetele Orban și Cîțu au compromis și criteriile care deja fuseseră îndeplinite. „PSD lăsase totul pregătit, inclusiv o comisie națională dedicată trecerii la moneda euro și un plan național în acest sens. Acum guvernarea din care și PSD face parte inevitabil trebuie să-și asume un nou termen, respectiv 2027-2028”, a declarat Stan.

Potrivit acestuia, o serie de criterii pentru aderarea la euro sunt prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și se referă la prețuri stabile, finanțe publice solide și sustenabile, un curs de schimb stabil și rata dobânzilor pe termen lung să nu fie cu 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state cu cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

„Cât timp am guvernat noi, am reușit să atingem majoritatea criteriilor respective, doar că guvernările Orban și Cîțu au compromis și obiectivele care deja fuseseră atinse. Practic,  prin liberalizarea pieței energiei au dezlănțuit inflația, care este estimată la peste 10% la sfârșitul acestui an.  De asemenea, deficitul bugetar s-a adâncit dramatic, la aproape 7% la finalul anului trecut și,  urmare a împrumuturilor masive luate la dobânzi crescute, datoria publică a crescut vertiginos de la 34% la 50%, pondere în PIB. Asta ca să nu mai discutăm despre Guvernul Cîțu, care a scos oficial aderarea la moneda euro din lista de priorități a guvernării sale. Acum, cu cinismul și tupeul deja consacrate, domnul Cîțu dă așa-zise „lecții” despre ce ar fi trebuit făcut. A mai pierdut o bună ocazie să tacă!”, a declarat senatorul PSD. Acesta afirmă că partidul său s-a angajat să rezolve „și această problemă”, a aderării României la zona euro, și asta deoarece „locul nostru este alături de celelalte state ale UE care beneficiază de avantajele monedei unice europene”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stan acuză „guvernele de dreapta” de întârzierea aderării României la moneda euro.
 Vizualizări articol: 844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Stan acuză „guvernele de dreapta” de întârzierea aderării României la moneda euro1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei