Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 61 (7978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din mii de copii ucraineni care au trecut granița în Suceava doar puțin peste 50 au rămas la școlile din județ

Marţi, 15 Martie 2022 (21:19:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că de mai multe zile se lucrează intens pentru informarea și prezentarea ofertei de școlarizare a copiilor refugiați care pot frecventa școli din județul Suceava. Gheorghe Flutur a arătat, marți, că în județul Suceava sunt 14 școli și trei licee cu predare în limba ucraineană. „Sunt peste 50 de copii înscriși deja, respectiv 10 preșcolari, 11 în învățământul primar, 20 la gimnaziu și 9 pentru liceu, în unități școlare din Suceava, Siret, Ilișești, Putna, Sucevița, Rădășeni, Vicovu de Sus, Frătăuții Vechi și Iaslovăț. Unii au optat pentru învățământ în limba ucraineană, alții pentru limba română și la una dintre școli pentru limba engleză”, a spus Flutur. El a precizat că în continuare acțiunea cadrelor didactice și a primarilor, împreună cu ONG-urile, este îndreptată pentru a promova posibilitatea copiilor refugiați de a urma școala în România.

„De asemenea, în fiecare zi, Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă (AJOFM) Suceava are acțiuni de informare, în special la locurile de cazare, pentru a le oferi refugiaților informații cu privire la oferta locurilor de muncă. În Suceava avem o ofertă consistentă în domeniul industriei hoteliere HoReCa, dar și în alte meserii: instalator, electrician sau mecanic. Li se aduc la cunoștință și recentele prevederi legislative, refugiații având dreptul la a beneficia la un loc de muncă 12 luni cu posibilitate de prelungire 6 luni. Celor care nu au documente justificative de studii li se poate recunoaște dreptul de a munci în majoritatea domeniilor prin declarații pe proprie răspundere, cu o serie de excepții, cum ar fi sănătatea”, a spus Gheorghe Flutur.

El a dat ca exemplu un violonist care s-a prezentat la Consiliul Județean Suceava pentru a evolua în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist "Ciprian Porumbescu". În același timp, șeful administrației județene a spus că pentru cei care vin din Ucraina au început recrutările pentru șoferi și pentru angajați în domeniul hotelier.

„Refugiaților care doresc să lucreze în județul Suceava și care nu vorbesc limba română le-am explicat că există probabilitate mare de a găsi printre colegii de la locul de muncă persoane care cunosc limba ucraineană. Scopul nostru este să îi ajutăm pe refugiați și, acolo unde doresc, să le oferim un loc de muncă, iar copiilor posibilitate de a merge la școală”, a încheiat Gheorghe Flutur.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din mii de copii ucraineni care au trecut granița în Suceava doar puțin peste 50 au rămas la școlile din județ.
 Vizualizări articol: 924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Din mii de copii ucraineni care au trecut granița în Suceava doar puțin peste 50 au rămas la școlile din județ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei