Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 dec 2016 - Anul XXI, nr. 282 (6395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetător de la USV, premiat de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior

Luni, 5 Decembrie 2016 (16:29:01)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În volumul 99 al prestigioasei reviste „Soil Biology and Biochemistry”, apărut pe data de 31 august 2016, a fost publicat articolul “Drivers of earthworm incidence and abundance across European forests”, între autorii căruia s-a numărat şi universitarul sucevean, şef lucrări dr. ing. Gabriel Dănilă, de la Facultatea de Silvicultură.

Recent, lucrarea a fost premiată cu suma de 10.000 de lei în cadrul Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2015-2020, al Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS), transmit reprezentanţii Universităţii „Ştefan cel Mare”.

Cercetările necesare acestui articol au fost efectuate în cadrul unui proiect de anvergură, „Functional significance of forest biodiversity in Europe – FunDivEUROPE”, în care România a fost reprezentată de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Obiectivul general al proiectului, la care au participat 24 de instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din 13 ţări europene, a constat în cuantificarea efectelor biodiversităţii forestiere asupra funcţiilor şi serviciilor ecosistemice ale principalelor formaţii forestiere din Europa.

Legat de conţinutul articolului, Gabriel Dănilă a declarat: „Râmele au o influenţă semnificativă asupra structurii, componenţei şi funcţionării ecosistemelor forestiere, dar, în ciuda rolului lor în calitate de ingineri de ecosistem, se cunosc puţine lucruri despre factorii care controlează distribuţia acestora în pădurile europene. Studiul s-a bazat pe date de teren culese la scară continentală pentru a identifica factorii de mediu care explică prezenţa/absenţa râmelor, respectiv densitatea şi biomasa lor în pădurile europene. S-au parcurs şase peisaje forestiere boreale de-a lungul unui gradient de latitudine din nordul Europei până la Marea Mediterană la sud, în primăvara şi toamna anului 2012, analizând diferite variabile de mediu”. Cercetările au fost rezultatul muncii unei echipe multidisciplinare, iar datele au fost prelucrate statistic pentru fiecare suprafaţă de probă, pentru fiecare platformă cu suprafeţe de probă, pentru fiecare ţară, fiind apoi centralizate la nivelul întregului proiect. În urma procesării datelor colectare, s-a constatat că prezenţa râmelor depinde de valoarea PH-ului, de o anumită concentraţie de nutrienţi din sol, biomasa plantelor, structura pe specii a arboretelor etc. Peste aceste valori critice creşte biomasa râmelor care se dezvoltă în condiţii optime şi pun baza lanţului trofic în ecosistemul de pădure.

”Îl felicităm pe colegul nostru pentru rezultatele deosebite şi îi urăm succes în continuare!”, transmite conducerea USV. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetător de la USV, premiat de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior.
 Vizualizări articol: 2199 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Cercetător de la USV, premiat de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale cu orez şi hrişcă (de post) Pentru aceia dintre noi care consideră cam fad gustul sărmăluţelor de post, această combinaţie va aduce un plus de aromă interesantă, cu tentă de nucă sau de carne. Aceste sărmăluţe sunt foarte săţioase şi, spre deosebire de cele obişnuite, nu... Citeşte