Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 dec 2016 - Anul XXI, nr. 282 (6395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

1 Decembrie

Mii de persoane au participat, la Suceava, la sărbătorirea Zilei Naţionale a României

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva mii de persoane au fost prezente pe 1 Decembrie în centrul Sucevei pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Anul acesta, Ziua Naţională a fost marcată printr-o ceremonie militară şi religioasă, o paradă militară, iar la final o expoziţie de tehnică militară. Alături de sucevenii, care au venit cu mic cu mare în centrul Sucevei, au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, prefectul Constantin Harasim, deputaţii Ioan Balan, Sanda-Maria Ardeleanu, Eugen Bejinariu şi Alexandru Băişanu, vicepreşedinţii CJ, Viorel Seredenciuc şi Gheorghe Niţă, viceprimarii Sucevei, Lucian Harşovschi şi Marian Andronache.

Manifestările au început cu intonarea Imnului Naţional de către tânăra interpretă de muzică populară Andreea Chisăliţă. A urmat apoi o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi din municipiul Suceava.

După ceremonialul religios a venit rândul autorităţilor să transmită un mesaj de 1 Decembrie. Primul care a luat cuvântul a fost prefectul Constantin Harasim, cel care a transmis că „Ziua de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României reprezintă materializarea năzuinţei milenare a tuturor românilor, aceea a Unirii neamului românesc. Se împlinesc astăzi 98 de ani de când, la Alba Iulia, în ziua de 1 Decembrie s-a desăvârşit cel mai însemnat act din istoria milenară şi eroică a poporului român”. Constantin Harasim a mai adăugat că actul istoric de la 1 Decembrie 1918 reprezintă sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, un simbol al împlinirii dorinţei de libertate şi unitate a poporului român.

 

Flutur: „Trebuie să ne gândim mai mult ca oricând la unitate”

În discursul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a amintit pentru început că în urmă cu trei zile, tot în centrul Sucevei, a fost sărbătorită împlinirea a 98 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara. „La mulţi ani, România! La mulţi ani, Suceava! La mulţi ani, suceveni! La mulţi ani, Bucovina!”, a fost mesajul de început transmis de Gheorghe Flutur. „Astăzi sărbătorim Ziua României. Eu cred că în această zi trebuie să ne gândim mai mult ca oricând la unitate. Şi nu cred că trebuie să fie doar o lozincă de Ziua Naţională. Cred că trebuie să avem unitate şi mâine, să facem mai mult pentru această ţară. De 27 de ani am câştigat libertatea şi democraţia. De 10 ani suntem membri ai Uniunii Europene. Cred că avem obligaţia şi mai ales noi, cei care am primit un vot al populaţiei, să facem mai mult pentru dumneavoastră şi în aceste momente trebuie să ne gândim la toţi românii”, a spus Gheorghe Flutur.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a transmis că de Ziua Naţională românii au obligaţia să-i cinstească pe cei care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc. „Evenimentul de la 1 Decembrie 1918 a fost cel mai important eveniment ca solidaritate al naţiei române. Ne apropiem de sărbătorirea centenarului României, 1918-2018, atunci când românii din Basarabia, Bucovina, Transilvania şi Regatul României s-au unit într-o singură naţie, într-un singur stat. Trebuie să pregătim România pentru viitorul secol, să facem faţă noilor provocări şi să fim vrednici de ele”, a declarat Ion Lungu.

După discursurile oficiale, oficialităţile, reprezentanţii instituţiilor publice şi ai partidelor politice au depus coroane de flori la monumentul „Bucovina înaripată” din Piaţa Tricolorului.

Manifestările de 1 Decembrie din Suceava s-au încheiat cu momentul cel mai aşteptat de toţi cei prezenţi, şi în special de cei mai mici, şi anume parada militară. Prin faţa sucevenilor au defilat militari de la Batalionul 17 vânători de munte „Dragoş Vodă”, Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, Inspectoratul de Poliţie Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Direcţia Judeţeană de Informaţii şi Primăria municipiului Suceava, precum şi tehnică de la aceste instituţii.

La final, tehnica militară prezentată în paradă a fost expusă pe esplanada din faţa Palatului Administrativ.

Ceremonialul militar a fost organizat de Centrul Militar Judeţean Suceava, în colaborare cu Prefectura Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de persoane au participat, la Suceava, la sărbătorirea Zilei Naţionale a României.
 Vizualizări articol: 2170 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Mii de persoane au participat, la Suceava, la sărbătorirea Zilei Naţionale a României1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Parere trimis de
( 5 dec 2016, 12:04:33
Pentru locuitorii si posesorii auto de sarbatori e un stres in plus. Buloanele ,,electronice'' facute cu ,,money grei'' au fost inlocuite cu balize din plastic, cu care unii sofiori marcheaza locul de porcare...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale cu orez şi hrişcă (de post) Pentru aceia dintre noi care consideră cam fad gustul sărmăluţelor de post, această combinaţie va aduce un plus de aromă interesantă, cu tentă de nucă sau de carne. Aceste sărmăluţe sunt foarte săţioase şi, spre deosebire de cele obişnuite, nu... Citeşte