Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 iun 2008 - Anul XIII, nr. 130 (3811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistică

Istoria participărilor României la Campionatele Europene

Reprezentativa României va debuta, la 9 iunie, la cel de-al patrulea turneu final de Campionat European din istorie, după ce până acum a mai participat la această competiţie în 1984, când s-a calificat în premieră, în 1996 şi în 2000.

Reprezentativa României a încercat 24 de ani să ajungă pentru prima oară la un turneu final al Campionatului European, performanţă obţinută abia în 1984, după şapte campanii de calificare ratate, când pe banca tehnică a naţionalei s-a aflat Mircea Lucescu.

 

1960 - Nicolae Oaidă, primul marcator în preliminarii

Formatul primei ediţii a Campionatului European prevedea ca cele 16 echipe naţionale să dispute meciuri eliminatorii, în dublă manşă, doar ultimele patru formaţii urmând să se califice la turneul final. Antrenată de Aurel Botescu, reprezentativa României a debutat cu dreptul, printr-o victorie clară, scor 3-0, în faţa Turciei, graţie reuşitelor semnate de Oaidă, Constantin şi Dinulescu. Învinşi în returul de la Istanbul, "tricolorii" s-au calificat în sferturi unde au pierdut ambele partide în faţa Cehoslovaciei, una dintre forţele Europei la acea vreme.

 

1964 - Umilinţa de pe "Santiago Bernabeu"

Succesul de care s-a bucurat Campionatul European a făcut ca la ediţia a doua să se înscrie 29 de formaţii, astfel că a fost nevoie de un tur preliminar. Aventura României s-a încheiat înainte de a începe, chiar în runda preliminară, unde sorţii au hărăzit ca adversară Spania, nimeni alta decât viitoarea campioană europeană. Sub bagheta regretatului Constantin Teaşcă, România a suferit una dintre cele mai umilitoare înfrângeri din istoria sa: 0-6. Eşecul de pe "Santiago Bernabeu" a însemnat şi ultimul meci al lui Titi Teaşcă pe banca tehnică. În returul de la Bucureşti, fotbaliştii români au obţinut doar o victorie de palmares, 3-1, fiind pregătiţi pentru partida de pe "23 August" de interimarul Gheorghe Popescu.

 

1968 - Dezastrul de la Zurich

Comitetul Executiv al UEFA a decis modificarea sistemului de calificare la europene şi, pentru prima oară, au apărut grupele preliminare. La fel ca şi la ediţia precedentă, România a avut de înfruntat viitoarea campioană europeană. Plasată în grupa a VI-a, naţionala, condusă de Ilie Oană, a obţinut trei victorii şi tot atâtea înfrângeri. Euforia victoriei din partida cu Cipru, scor 7-0, a fost repede curmată de eşecul usturător de la Zurich, 1-7, cu Elveţia, ceea ce a dus la demiterea lui Oană, care a fost înlocuit cu Angelo Niculescu. În ultimul meci al grupei, Italia învingea la Bucureşti, cu 1-0.

 

1972 - Trilogia ungară

Călită în "Groapa cu lei" de la Guadalajara, la CM din 1970, naţionala tricoloră a avut parte de cea mai dramatică încercare de a ajunge la un turneu final, cunoscută şi sub denumirea de "Trilogia ungară". Elevii lui Angelo Niculescu au obţinut primul loc în grupa A, la golaveraj, reuşind să ia faţa principalei contracandidate, Cehoslovacia, pentru că celelalte două formaţii, Ţara Galilor şi Finlanda, nu aveau niciun cuvânt de spus. În sferturile de finală, penultimul pas înaintea turneului final, adversară a fost Ungaria. Prima partidă, disputată la Budapesta, s-a încheiat la egalitate, scor 1-1 prin golul lui Lajos Sătmăreanu. În returul de la Bucureşti, Dobrin şi Alexandru Neagu au punctat pentru o nouă remiză. Cum la acea dată nu era valabilă regula golului marcat în deplasare, a fost nevoie de un meci de baraj, care s-a desfăşurat la Belgrad. Din nefericire, golul lui Alexandru Neagu nu a fost suficient şi România a pierdut calificarea, cu scorul de 1-2, după ce Istvan Szoke a marcat golul calificării Ungariei în minutul 89 al partidei.

 

1976 - Neînvinşi, dar pe locul doi

Pregătită de Valentin Stănescu, naţionala României reuşea performanţa de a termina grupa a patra preliminară fără nicio înfrângere. Nu a fost suficient. Cu doar o victorie din şase partide, scor 6-1, în faţa Danemarcei – goluri Dudu Georgescu, Zoli Crişan (2), Mircea Lucescu şi Cornel Dinu - România s-a clasat a doua, după Spania, dar în faţa Scoţiei şi a Danemarcei.

 

1980 - Trei antrenori în şase meciuri

Cinci campanii de calificare pentru Euro, cinci ratări. Numele României era deja sinonim cu eşecul, aşa că locul trei ocupat în grupă nu mai surprindea pe nimeni. După o victorie cu Iugoslavia, o înfrângere în Spania şi un egal, tot cu ibericii, la Craiova, antrenorul Ştefan Covaci era înlocuit cu Florin Halagian. Proaspătul antrenor nu a izbutit decât un egal în deplasarea din Cipru, astfel că a fost nevoit să-şi facă şi el bagajele. Cum zarurile fuseseră aruncate în grupă, singurul obiectiv al lui Constantin Cernăianu a fost acela de a juca ultimele două partide ale grupei, cu Iugoslavia (1-2) şi cu Cipru (2-0). Consolarea fotbalului românesc a venit din partea arbitrului Nicolae Rainea, care a condus partida Anglia - Italia, din grupe, dar şi marea finală, Belgia - Germania.

 

1984 - S-a spart gheaţa

În sfârşit, după eşecuri pe bandă rulantă, naţionala României a spart gheaţa la Euro-1984. După două victorii, cu Suedia şi Cipru, urmau două meciuri de foc în compania Italiei, nimeni alta decât campioana mondială en-titre. Antrenorul Mircea Lucescu a trecut nesperat peste cele două hopuri: 0-0, la Florenţa, şi 1-0, la Bucureşti, prin golul lui Ladislau Boloni. Avantajul luat a fost repede anulat de înfrângerea de pe teren propriu cu Cehoslovacia şi, astfel, "tricolorii" susţineau meciul decisiv la Bratislava. România avea nevoie doar de o remiză pentru a merge la Euro, pe care a obţinut-o în cele din urmă cu ajutorul golului înscris de Geolgău.

Debutantă la un turneu final european, România nu a avut prea multe de spus în grupa B: 1-1 cu Spania (gol Boloni), 1-2 cu Germania (gol Marcel Coraş) şi 0-1 cu Portugalia.

 

1988 - Piedica de la Viena

Sub bagheta lui Emerich Ienei, reprezentativa României pornea campania de calificare pentru Euro-88 cu gândul de a obţine o nouă calificare. Patru victorii, doar un pas greşit, 0-1 cu Spania, şi "tricolorii" ajungeau din nou în faţa meciului decisiv. Adversar? Modesta echipă a Austriei, pe care românii o învinseseră în tur cu un scor categoric: 4-0. Nu a fost să fie decât o remiză albă, care a deschis drumul Spaniei către turneul final.

 

1992 - O nouă calificare ratată la ultimul meci

Preliminariile pentru ediţia suedeză a Campionatului European au început dezastruos pentru România, condusă de fostul mare atacant al CCA-ului, Gheorghe Constantin: 1-2 cu Scoţia şi 0-3 cu Bulgaria, chiar la Bucureşti. În mod firesc, a urmat schimbarea "Profesorului", succesorul său fiind Mircea Rădulescu. Au urmat patru victorii şi un egal şi "tricolorii" ajungeau din nou să joace cu laţul de gât în ultima partidă, de această dată împotriva Bulgariei, la Sofia. Mulţi se aşteptau la o înţelegere între vecini, mai ales că Bulgaria ieşise din cărţile calificării. Pe marginea partidei de la Sofia au circulat mai multe "legende", însă cert este că românii, care aveau nevoie de o victorie cu cel puţin două goluri marcate, nu au reuşit decât un egal. Un gol anulat României şi un penalti ratat de Hagi au fost doar câteva din ingredientele acelei partide de tristă amintire. Adrian Popescu a deschis scorul în prima repriză pentru România, dar golul lui Naşko Sirakov, din minutul 55, a năruit speranţele unei noi calificări şi Scoţia a mers la turneul final.

 

1996 - Calificare lejeră, dar prestaţie ruşinoasă la turneul final

Mărirea numărului de echipe participante la turneul final a avut repercusiuni şi asupra sistemului de desfăşurare a preliminariilor, de unde se calificau primele două echipe din grupă. La prima ediţie a sistemului extins, România a dominat autoritar grupa preliminară din care a făcut parte, reuşind cea mai lejeră calificare. Dacă la prima participare a obţinut un punct, la a doua sa participare la un turneul final România a trebuit să se mulţumească doar cu marcarea unui gol, autor Florin Răducioiu în înfrângerea cu Spania, scor 1-2. În rest, eşecuri pe linie: scoruri de 0-1 cu Franţa şi Bulgaria. De precizat că în partida cu Bulgaria, arbitrul danez Peter Mikkelsen a anulat un gol valabil echipei antrenate de Anghel Iordănescu.

 

2000 - Prima victorie la Euro

Obişnuiţi cu campanii de calificare pe muchie de cuţit, suporterii naţionalei au avut parte de un marş triumfal: şapte victorii şi două înfrângeri în mandatul unui nou antrenor: Victor Piţurcă. Chiar şi aşa, pe parcursul preliminariilor, noul tehnician a fost contestat după un meci mai puţin reuşit, doar 1-0 în Azerbaidjan. După un conflict cu exponenţii generaţiei de aur (Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu şi Dan Petrescu), conducerea Federaţiei Române de Fotbal a decis să-l sacrifice pe Victor Piţurcă în războiul cu jucătorii. Piţurcă devenea, probabil, singurul antrenor din lume demis după ce a reuşit calificarea fără înfrângere la o competiţie majoră.

Echipa României reuşea să obţină prima victorie la turneul final al Campionatului European, 3-2 în faţa Angliei, la capătul unei partide disputate, prin golurile lui Chivu '22, Dorinel Munteanu '48 şi Ionel Ganea '89 (penalti). Cu încă un punct obţinut într-un meci cu Germania, "tricolorii" reuşeau o altă premieră, depăşirea fazei grupelor. Drumul României la Euro a fost întrerupt de Italia, iar Hagi a fost eliminat în ultima sa apariţie în tricoul echipei naţionale.

 

2004 - Danezii, nisipul şi arbitrii

La sfârşitul preliminariilor pentru Euro-2004, românii au simţit din nou gustul amar al ratării unei calificări, după prezenţa la două turnee finale consecutive. Cu Danemarca, Norvegia şi Bosnia în grupă, România a terminat doar pe locul trei. Dezavantajată de arbitri în ambele meciuri cu Norvegia (0-1 şi 1-1), România a mai avut parte de o altă situaţie jenantă: operaţiunea de schimbare a gazonului stadionului Naţional a eşuat, astfel că oficialii firmei care s-au ocupat de lucrări au împrăştiat nisip ca să acopere porţiunile de pământ rămase fără iarbă. Meciul cu Danemarca disputat pe acest teren s-a terminat dezastruos pentru tricolori, scor 2-5. În partida decisivă, de la Copenhaga, România avea nevoie de o victorie pentru a obţine biletele la Euro. După ce a condus, dar a şi ratat patru ocazii uriaşe de a majora diferenţa, România a fost egalată în minutele de prelungire ale meciului, astfel că Danemarca şi Norvegia au jucat la turneul final.

 

2008 - Palma "Satanei"

După ruşinoasa remiză cu Armenia, de la Erevan, din preliminariile Cupei Mondiale, naţionala României a fost preluată din nou de Victor Piţurcă. Cu aceeaşi rigurozitate, tehnicianul demis de Mircea Sandu în urmă cu patru ani a început un nou drum spre Euro. Cu Olanda şi Bulgaria printre pretendentele la calificare, România a reuşit să termine grupa în postura de lider. Dacă în precedentele preliminarii la Euro fusese clar dezavantajată de arbitri, reprezentativa României a trecut în cealaltă extremă, fiind favorizată mai ales în meciul cu Olanda, de la Constanţa, unde Goian a marcat golul victoriei din poziţie ofsaid.

Aşadar, România merge din nou la un turneu final, al patrulea din istorie pentru "tricolori", după o pauză de opt ani. Sorţii au fost nemiloşi, iar elevii lui Victor Piţurcă vor avea parte de o grupă de foc alături de campioana mondială Italia, de vicecampioana mondială Franţa şi de reprezentativa Olandei.

 

România va debuta la Euro-2008 în faţa Franţei (9 iunie, ora 19.00, la Zurich), apoi va întâlni Italia (13 iunie, ora 19.00, la Zurich), iar în ultima partidă din grupa C va juca împotriva Olandei (17 iunie, ora 21.45, la Berna).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Istoria participărilor României la Campionatele Europene.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Istoria participărilor României la Campionatele Europene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei