Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2008 - Anul XIII, nr. 72 (3753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Doar spectator în Giuleşti

Copos, 15 ani de istorie la Rapid

George Copos a anunţat oficial vânzarea a 80 la sută din acţiunile grupării FC Rapid către omul de afaceri iordanian Fathi Taher, tranzacţia finalizându-se, în noaptea de luni spre marţi, după opt ore de discuţii.

Cei doi oameni de afaceri s-au întâlnit la Crowne Plaza în jurul orei 16.00, actele fiind semnate în prezenţa avocaţilor celor două părţi.

“Gata, de mâine (n.r. - marţi) Atelierele Griviţa deţin pachetul majoritar de acţiuni la Rapid. Domnul Taher este mai puternic financiar decât mine, are afaceri de peste 500 de milioane de euro. Mă bucur că am putut realiza ceva la Rapid în cei 16 ani petrecuţi aici. În contractul semnat azi am pus o clauză conform căreia noua conducere este obligată să aibă cel puţin aceleaşi performanţe pe care le-am avut eu la Rapid”, a spus Copos, care a adăugat că a plâns când a semnat actele.

De asemenea, Fathi Taher a declarat la finalul negocierilor că noul preşedinte al clubului este Constantin Toma, om de afaceri, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei de asigurări Omniasig. “Antrenor va rămâne până la finalul sezonului secundul Rada, iar de la vară vom aduce la Rapid un mare antrenor”, a adăugat Taher.

 

A renunţat la „farmecul vieţii”

George Copos a renunţat la clubul Rapid după 15 ani. Urmărit penal de procurorii DNA pentru nereguli în transferurile jucătorilor Cristian Dulca şi Florin Bratu, aflat în conflict cu cei doi şefi ai fotbalului românesc, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, refuzat de Ministerul Transporturilor în ceea ce priveşte concesionarea stadionului Giuleşti şi contestat de suporterii rapidişti, George Copos a pus punct în cele din urmă aventurii sale în fotbal. Chiar dacă mai păstrează aproximativ 20 de procente din gruparea giuleşteană, Copos iese din scenă. Rapid, club pe care el însuşi l-a numit "farmecul vieţii", a devenit sub conducerea sa o grupare puternică, o echipă care îşi propune în fiecare an câştigarea titlului şi a Cupei României.

Fost şef al UTC înainte de Revoluţia din 1989, Copos a fost tentat de preluarea clubului giuleştean imediat după ce a câştigat primii bani din afaceri, el având deschise la acea dată câteva cofetării în Bucureşti. Prevăzând că fotbalul îi va aduce un capital important de imagine, el a făcut din Rapid o trambulină care să-l ajute în afaceri şi, ulterior, în politică. "Primul meu contact cu Rapidul fost în 1992, când am câştigat primul milion de dolari. Atunci, am dat un contract de sponsorizare de 50.000 de dolari. Rapidul era pe ultimul loc şi nu avea bani să-şi plătească jucătorii. Nu avea niciun fel de buget. În 1993, Rapidul era pe penultimul loc şi în pericol de retrogradare. Atunci am preluat echipa cu 800.000 de dolari pe vremea aceea", povesteşte Copos într-un interviu.

 

Palmaresul lui Copos la Rapid

Intrat într-un fotbal dominat de aranjamente şi arbitri corupţi, George Copos a ştiut că singura şansă de a avea succes este de a proceda în acelaşi fel. De-a lungul anilor el a fost implicat în mai multe scandaluri, notoriu fiind cel legat de arbitrajele favorabile echipei Rapid după deschiderea de magazine Samsung unor arbitri din Divizia A.

În 1995, Copos a fost foarte aproape de a reuşi pentru prima oară în fotbal, când Rapid a disputat finala Cupei României împotriva formaţiei Petrolul Ploieşti. Soarta însă i-a fost potrivnică, echipa antrenată atunci de Sorin Cârţu pierzând trofeul în urma loviturilor de departajare.

Mutarea care îi va aduce însă câştig de cauză o va face abia în 1997. Atunci a reuşit aducerea la Rapid a lui Mircea Lucescu, antrenor care avea în spate experienţa unui campionat profesionist precum cel italian. Venirea lui Lucescu a transformat din temelii clubul giuleştean, tehnicianul convingându-l în acei ani să investească în construirea unei baze sportive. Aşa a luat fiinţă Pro Rapid, un complex sportiv privat, unic la acea dată în România, amplasat în fosta bază Tehnometal, pe malul lacului Străuleşti. De asemenea, tot la sugestia tehnicianului, la Rapid au fost transferaţi jucători cu experienţă şi nume în fotbalul românesc precum Dănuţ Lupu, Mircea Rednic sau Ioan Ovidiu Sabău.

După plecarea lui Mircea Lucescu, echipa şi-a continuat drumul câştigând mai multe trofee. Palmaresul lui George Copos în Giuleşti în cei 15 ani este compus din 2 titluri (1999, 2003), patru Cupe ale României (1998, 2002, 2006, 2007) şi patru Supercupe (1999, 2002, 2003, 2007).

 

Succesul internaţional l-a avut în prim plan pe Răzvan Lucescu

Dar momentul de glorie în fotbal îl va cunoaşte fostul utecist abia în 2006, când a gustat din succesul obţinut în plan internaţional. Atunci, Rapid, cu Răzvan Lucescu la conducerea tehnică, a avut cel mai lung parcurs european din istoria sa, atingând sferturile de finală ale Cupei UEFA, fază în care a fost eliminată de Steaua, după 1-1 pe teren propriu şi 0-0 în deplasare.

 

Mai multe intenţii de a vinde clubul

Din 1993 şi până în prezent, George Copos a intenţionat în mai multe rânduri să se retragă din fotbal, dar de fiecare dată a revenit asupra deciziei. Anunţurile sale făcute în presă de-a lungul timpului au stârnit zâmbete şi ironii din partea rivalilor din fotbal. Nimeni nu a crezut că el va vinde, având în vedere că, aşa cum a spus la un moment dat Dumitru Dragomir, Copos este singurul om de afaceri care a reuşit să scoată bani din fotbal în urma vânzărilor de jucători în străinătate. Anunţurile de retragere ale sale au fost următoarele:

a) iunie 1995 - dezamăgit de eşecul din finala Cupei României cu Petrolul Ploieşti;

b) aprilie 1999 - din cauza meciurilor aranjate din campionatul României;

c) august 2001 – nemulţumit de decizia comisiilor FRF care nu i-au dat dreptate în cazul Tiberiu Ghioane, jucător plecat de la Rapid la Tractorul Braşov şi ulterior la Dinamo Kiev;

d) aprilie 2003 – supărat după o înfrângere suferită în faţa echipei Steaua, care putea duce la pierderea titlului;

e) decembrie 2004 – susţine că renunţă la fotbal pentru a se implica total în politică, după ce fusese numit ministru de stat pentru coordonarea mediului de afaceri şi a IMM-urilor;

f) septembrie 2007 – supărat de greşelile de arbitraj şi de suspendarea Stadionului Giuleşti spune că nu are ce căuta într-un fotbal plin de mizerie;

g) ianuarie 2008 – urmărit penal de DNA pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani în cazul transferurilor jucătorilor Cristian Dulca şi Florin Bratu, anunţă că intenţionează să vândă clubul.

După anunţul din luna ianuarie, Copos a revenit în februarie şi, într-o conferinţă de presă, a făcut public faptul că nu a găsit persoana potrivită căreia să îi vândă clubul, amânând retragerea pentru sfârşitul campionatului.

Considerat un zgârcit de fotbalişti, care în nenumărate rânduri smulgeau cu greu de la el banii din contractele de joc, şi un om cu multe feţe de către antrenorii pe care întâi îi lăuda pentru ca imediat să îi demită, George Copos rămâne un personaj aparte în fotbalul românesc. Prieteni de mult timp, Mircea Lucescu l-a caracterizat astfel pe Copos: "Are gândirea unui businessman, aceea de a folosi oamenii pentru a satisface nevoile companiilor pe care le conduce. Cu toate astea, impactul lui asupra Rapidului este unul pozitiv. Asta e mentalitatea lui".

 

Pancu, numit antrenor secund

Noul antrenor al FC Rapid, Marian Rada, va fi ajutat de secunzii Marius Bratu si Marius Gogălniceanu, dar şi de mijlocaşul Daniel Pancu, care însă îşi va continua cariera de jucător, informează site-ul www.fcrapid.ro

"Conducerea executivă a Rapidului a hotărât ca, în urma demisiei lui Mircea Rednic, funcţia de antrenor principal al Rapidului să fie ocupată de fostul secund al lui Rednic, Marian Rada. «Până la vară cel puţin, Marian Rada are întreaga autoritate şi responsabilitate ce decurg din funcţia de antrenor principal», a declarat directorul general Constantin Zotta. Pancone îşi va continua cariera de jucător, dar experienţa sa şi ataşamentul faţă de culorile alb-vişinii vor fi fructificate de noul antrenor al Rapidului", se arată pe site-ul oficial al FC Rapid.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copos, 15 ani de istorie la Rapid.
 Vizualizări articol: 632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Copos, 15 ani de istorie la Rapid0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei