Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 dec 2016 - Anul XXI, nr. 282 (6395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calendarul zilei

Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi, 5 decembrie, pe Sfântul Sava cel Sfințit. El este ctitorul monahismului palestinian, intrând de mic în mănăstire, la vârsta de 8 ani.

Sfântul Sava s-a născut în anul 439 într-o familie de oameni bogați din satul Mutalasc, de lângă Cezareea Capadociei (Asia Mică) și a fost ctitorul monahismului palestinian. Părinții lui, Ioan și Sofia, i-au insuflat încă de mic valorile credinței creștine. Cum tatăl său era ostaș, a fost mutat cu slujba în Alexandria (Egipt). Deși Sava nu avea decât 5 ani, părinții l-au lăsat în grija lui Hermia, fratele mamei, care trebuia să le administreze și bunurile materiale. Soția lui Hermia s-a purtat atât de urât cu copilul, încât după trei ani acesta a fugit la unchiul său Grigorie, fratele tatălui. La vârsta de 8 ani a intrat în mănăstirea Cuviosului Flavian, nu departe de satul Mutalasc. Flavian l-a primit cu bucurie și l-a deprins cu ostenelile vieții călugărești, cu postul, rugăciunea și înfrânarea. La vârsta de 18 ani, Sava s-a dus la Ierusalim să se închine la Sfântul Mormânt. În timpul iernii, a stat în Mănăstirea Pasarion a starețului Elpidie. Primăvara, Sava l-a rugat pe starețul Elpidie să îl primească între ucenicii lui, însă cuviosul, considerând că este prea tânăr pentru ostenelile pustniciei, l-a trimis la Cuviosul Teoctist, la 20 km depărtare de Ierusalim, unde erau primiți nou-veniții.

Când a împlinit vârsta de 30 de ani, a cerut binecuvântare de la starețul Longhin, urmașul lui Teoctist, să stea cinci zile pe săptămână în liniștea pustiei. După cinci ani, Cuviosul Eftimie din munte l-a luat în pustia Ruban (Ruva), unde a stat și Mântuitorul timp de patruzeci de zile. După moartea Sfântului Eftimie, Cuviosul Sava s-a dus în pustia dinspre răsărit, mai aproape de Iordan, în care se afla și Cuviosul Gherasim. S-a retras într-o peșteră și a rămas acolo tot restul vieții. Cu timpul a întemeiat și o mănăstire aproape de peștera sa, la început cu 70, apoi cu 150 de călugări. Mai târziu s-a mai zidit o biserică pentru armeni, ca să-și facă slujba în limba lor.

Mănăstirea nu avea preoți dintre călugării ei, căci Sfântul Sava considera că nu se cuvine călugărului să cugete la cinstea preoției, ci să rămână în smerenia lui. Patriarhul Salustiu al Ierusalimului l-a chemat pe Sfântul Sava și, după multă stăruință și povățuiri, l-a hirotonit preot pe seama mănăstirii. De atunci i-a rămas numele de ‘Sava cel Sfințit’. Tatăl Cuviosului Sava a murit în Alexandria, iar mama sa, Sofia, a venit la mănăstire aducând cu ea banii rămași. Astfel, Sfântul Sava și mama sa au clădit în mănăstire o casă pentru străini și un spital pentru bolnavi; au mai zidit un spital în Ierihon și o mănăstire mare pe Muntele Castel, din apropiere. De asemenea, au clădit și o mănăstire mai mică lângă Muntele Castel, unde să fie primiți călugării începători.

Din cauza intrigilor apărute în mănăstire, Sava s-a retras într-un loc pustiu din Schitopole, lângă pârâul Gadara, într-o peșteră. După un timp, Cuviosul Sava a mai întemeiat o mănăstire lângă cetatea Nicopoli din Armenia. Patriarhul Ilie i-a certat pe călugării răzvrătiți, povățuindu-i să-l asculte pe starețul lor Sava și a trimis după Sfântul Sava la Napoli, cerându-i să se întoarcă în mănăstirea sa, ceea ce a și făcut.

Între cuvioșii trimiși de patriarhul Ilie la împăratul Anastasie (491-518) a fost și Sava cel Sfințit. Împăratul acceptase erezia lui Eutihie, care spunea că Iisus Hristos a fost Dumnezeu adevărat, dar nu a avut trup omenesc adevărat. Împăratul Justin (518-527) a lăsat Biserica în pace, iar Cuviosul Sava s-a folosit de această împrejurare și a călătorit în Schitopolis, Cezareea și în alte părți ale Palestinei, îndemnând pe cei amăgiți de Eutihie să renunțe la erezie. A trecut la Domnul în ziua de 5 decembrie a anului 532.

(Sursa: Basilica.ro)

 
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit.
 Vizualizări articol: 1157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale cu orez şi hrişcă (de post) Pentru aceia dintre noi care consideră cam fad gustul sărmăluţelor de post, această combinaţie va aduce un plus de aromă interesantă, cu tentă de nucă sau de carne. Aceste sărmăluţe sunt foarte săţioase şi, spre deosebire de cele obişnuite, nu... Citeşte