Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 297 (5504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Slujbă arhierească

Biserica Mănăstirii Voroneţ, în straie de sărbătoare, pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica Mănăstirii Voroneţ a îmbrăcat miercuri, 18 decembrie, straie de sărbătoare, pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor numeros de preoţi şi diaconi. Zeci de credincioşi, mulţi apropiaţi ai Mănăstirii Voroneţ, care participă regulat la evenimentele importante organizate de obştea de maici de aici, au luat parte la slujbă, plecând genunchii, împreunând mâinile la rugăciune, pentru a-l cinsti pe cel care a fost duhovnicul Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, Cuviosul Daniil Sihastrul, al cărui mormânt este la Voroneţ.

 

„Sfântul Daniil Sihastrul ocroteşte Voroneţul şi obştea de maici de la mănăstire”

Ca de fiecare dată, timpul s-a oprit pentru o clipă la Voroneţ. O clipă care a-i vrea să dureze o veşnicie, pentru că te încarcă sufleteşte, te face să te simţi mai aproape de Dumnezeu. Aici, la Voroneţ, simţi prezenţa Sfântului Daniil Sihastrul, ctitorul spiritual al Mănăstirii Voroneţ, duhovnicul voievodului ctitor Ştefan cel Mare şi Sfânt. Nu de puţine ori, stareţa Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu, împreună cu monahia Gabriela Platon şi monahia Elena Simionovici, a spus că Sfântul Daniil Sihastrul ocroteşte Voroneţul şi obştea de maici de la mănăstire. Se ştie că Mănăstirea Voroneţ a fost construită de Ştefan cel Mare în 1488, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci.

 

„Să-l colindăm pe Prea Înaltul”

Un moment emoţionant a fost acela în care stavrofora Irina Pântescu i-a îndemnat pe toţi cei aflaţi în biserică să cânte colinde: „să-l colindăm pe Prea Înaltul”. Glasuri ca de îngeri au răsunat în paraclisul mănăstirii, neîncăpător pentru mulţimea de credincioşi care au dorit să fie prezenţi la sărbătoarea celui de al doilea hram al mănăstirii. Vocile măicuţelor ne-au încălzit sufletele. Colindele tradiţionale româneşti: „O, ce veste minunată”, „Trei păstori”, „Moş Crăciun cu plete dalbe”, „Din an, în an”, „La Viflaim, colo-n jos”, pe care le-au cântat la strană, ne-au făcut să simţim taina sărbătorilor, minunea Naşterii Domnului, să ne bucurăm că suntem împreună, la Voroneţ, unde pacea, liniştea şi armonia au fost elementele care i-au adunat pe credincioşi laolaltă. Au lipsit troienele de zăpada, dar un strat subţire de nea tot am găsit, cât să ne scârţâie sub picioare.

 

Avem nevoie de un povăţuitor

În cuvântul său de învăţătură, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a amintit că voievodul Ştefan cel Mare a avut „un duhovnic, un călugăr, un pustnic de la care a cerut sfaturi. Acesta a fost Cuviosul Daniil Sihastrul, care l-a îndemnat pe voievod să nu-şi piardă demnitatea, credinţa, să lupte pentru credinţă”. Arhiepiscopul a adăugat că toţi avem nevoie de un părinte duhovnicesc, care să ne dea sfaturi. „Aceştia pot fi părinţii, dascălii – profesorii, preotul, călugării din mănăstiri, bătrânii satelor. Povăţuitorul cel mai bun este preotul duhovnic. În viaţă avem şi nedumeriri, avem întrebări, de aceea, fiecare are nevoie de un om în faţa căruia să ne descărcăm sufleteşte. Aşa a simţit şi Ştefan cel Mare”, a explicat ÎPS Pimen.

 

„Nu vom fi striviţi, pentru că încă mai avem oameni lucrători în mănăstiri şi în afara lor”

În predica sa, Arhiepiscopul Sucevei a mai subliniat şi faptul că „înţelepciunea vine de la Dumnezeu”, în timp ce diplomaţia poate ascunde şi vicleşug şi minciună. „Ştefan ce Mare a avut demnitate naţională. (...) Când cineva cere ceva ce te umileşte ca popor, nu accepta. Să ne păstrăm demnitatea. Să nu fim robi în ţara noastră. Trăim vremuri foarte grele. Dacă am fi avut conducători credincioşi după 1989, sigur n-am pătimi cum pătimim acum. Nu mai avem demnitate, pentru că nu mai este credinţă”, este de părere ÎPS Pimen.

Aproape lăcrimând, Prea Înaltul a amintit şi de suferinţa prin care trec copiii singuri, cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. „Şi părinţii suferă că nu mai împart bucata de pâine la masă cu copiii lor. Dar nu vom fi striviţi, pentru că încă mai avem oameni lucrători în mănăstiri şi în afara lor, oameni cu milostenie faţă de cei săraci. La Voroneţ, o parte din chilii s-au refăcut. Când o întrebi pe maica stareţă Irina cum a reuşit să se descurce cu cheltuiala, ea spune că a primit fără să ceară. (...) Aceşti călugări păstrează valorile”, a încheiat ÎPS Pimen.

 

Agapă frăţească

După Sfânta Liturghie, credincioşii au fost invitaţi în trapeza mănăstirii, unde au luat parte la o agapă frăţească. Monument arhitectonic unic în România, Mănăstirea Voroneţ a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, care i-a dat hramul principal „Sf. Gheorghe”. Mănăstirea Voroneţ este cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, făcând parte dintre monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO, dar şi prin faptul că aici este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica Mănăstirii Voroneţ, în straie de sărbătoare, pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.
 Vizualizări articol: 1479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Biserica Mănăstirii Voroneţ, în straie de sărbătoare, pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei