Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 mai 2012 - Anul XVII, nr. 115 (5020)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Povestea numelor: Constantin şi Elena

Constantin-  De origine latină, numele vine de la constans, constantis (constant, ferm). Cel mai de seamă purtător al lui a fost Sf. Împărat Constantin cel Mare, ce a pus capăt persecuţiilor anticreştine (313), a convocat primul sinod ecumenic (Niceea, 325) şi a întemeiat Constantinopolul (mai 330).

La români, principalul purtător al numelui a fost Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Înrudite direct cu Constantin sunt nume precum Constanţiu şi Constanţa (mai rar Constantina). Constant a ajuns la noi relativ recent, pe cale cultă. În limba veche era curentă forma Co(n)standin.

Din aceeaşi familie mai fac parte Costea, Costache, Costin(a), Codin(a), Dinu, Dina, Tinu, Tina etc., iar dintre diminutive trebuie consemnate măcar Costel(uş), Costi(că), Costaş, Tica, Ticu, Titi(şor), Titel(uş), Dinicu, Dinica, Tinuţ, Tinel, sau femininele Tanţa, Tănţica, Tanţi.

 

Elena- Străvechiul nume Heléne este explicat de unii prin gr. heláne (torţă, făclie, dar şi foc sacru, la sărbătorile numite Heleneia, dedicate zeiţei Artemis), iar de alţii prin gr. héle (lumina arzătoare a soarelui), cu presupunerea că Helena ar fi fost o străveche divinitate indo-europeană a luminii solare.

Dacă în lumea păgână cea mai faimoasă purtătoare a acestui nume fusese Elena din Troia, în lumea creştină cea mai vestită Elena este mama împăratului Constantin cel Mare (descoperitoarea la Ierusalim a Crucii lui Hristos), mutată la Domnul în anul 327. Elena continuă să fie, alături de Maria, cel mai răspândit nume femeiesc din lumea creştină.

La noi sunt cunoscute forme ca Elina, Ilina, Ileana, Leana, Leanca, Ilinca, Elenca etc., iar ca diminutive Ilenuţa, Ilenuş(a), Ilinuţa, Lenuţa, Lenuş(a), Lena, Leni, Lina, Nuţa, Nuţi, Nuţica, Nuţişor si altele.

Sursa: www.crestinortodox.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povestea numelor: Constantin şi Elena.
 Vizualizări articol: 784 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Povestea numelor: Constantin şi Elena5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei