Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 mai 2012 - Anul XVII, nr. 115 (5020)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Caloriile suplimentare se transformă în grăsime pe corp, la doar trei ore după o masă copioasă

Caloriile suplimentare se transformă în grăsime pe corp la doar trei ore după o masă copioasă, avertizează cercetătorii britanici de la Universitatea Oxford, informează dailymail.co.uk.

Deşi pare un clişeu pentru a-i motiva pe aceia care ţin o cură de slăbire, această teorie este cât se poate de adevărată, afirmă oamenii de ştiinţă.

După masă, grăsimile sunt depozitate în zona taliei, în doar câteva ore, mult mai repede decât se credea în trecut.

În primele trei ore după o masă copioasă, echivalentul a două sau trei linguri din grăsimea conţinută în alimentele servite se depozitează în această zonă a corpului.

Dacă aceeaşi persoană mănâncă din nou după trei ore, grăsimea se adună şi mai mult în zona taliei.

Mesele servite la ore târzii sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere.

Descoperirea potrivit căreia o persoană poate "să devină grasă" într-un interval de doar trei ore contrazice credinţa larg răspândită în rândul oamenilor, potrivit căreia creşterea în greutate este un proces gradual.

Savanţii credeau că grăsimea din alimente este transportată din stomac în sânge, de unde poate fi folosită de muşchii care au nevoie de energie.

Se credea că acele cantităţi în exces sunt îndepărtate, lent, din sânge şi depozitate în ţesuturile adipoase din jurul taliei, coapselor şi picioarelor.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au evidenţiat însă existenţa unui proces mult mai complex, dar şi mai rapid.

 

Micul dejun, singura masă exceptată de la regulă

Experimentul lor a beneficiat de ajutorul oferit de voluntari care au mâncat grăsimi, al căror parcurs prin organism a putut fi monitorizat. Este nevoie de o singură oră pentru ca grăsimile să fie descompuse în intestin şi apoi să intre în fluxul sangvin sub forma unor mici molecule.

Moleculele sunt apoi împrăştiate în organism - însă parcursul lor nu durează prea mult -, înainte de a fi "fixate" şi depozitate.

"Acest proces este foarte rapid. Celulele din ţesutul adipos din jurul taliei prinde moleculele de grăsime aduse de fluxul sangvin şi le încorporează în structura lor, unde sunt depozitate", a explicat Fredrik Karpe, profesor de medicină a metabolismului, coordonatorul studiului.

Doar o mică parte din grăsimile servite la micul dejun urmează acest traseu. Dar la ora prânzului, cantitatea de grăsimi captate ajunge până la 50% din cantitatea totală de grăsimi acumulate pe parcursul unei zile întregi. Acest fapt se datorează modificărilor hormonale care intervin în partea a doua a zilei, care permit ţesutului adipos să capteze mai uşor moleculele de grăsime şi să le depoziteze în zona taliei.

 

Acest sistem de depozitare este doar temporar

La o masă care conţine 30 de grame de grăsime, două sau chiar trei linguri de grăsimi se adună cu mare rapiditate în zona taliei.

Vestea cea bună constă în faptul că acest sistem de depozitare este doar temporar, iar grăsimea depozitată este repede eliminată sau mobilizată pentru "a hrăni" muşchii. Dacă o persoană mănâncă însă prea mult, atunci situaţia devine total diferită.

"Dacă mâncaţi prea mult, atunci organismul nu mai intră în această fază a mobilizării grăsimilor. Va exista doar o acumulare constantă şi veţi începe să vă îngrăşaţi", explică profesorul Karpe.

Descoperirea savanţilor de la Oxford a fost realizată într-o perioadă în care presa internaţională a publicat o serie de studii potrivit cărora grăsimea depusă în jurul taliei este deosebit de periculoasă şi ar putea scurta viaţa persoanelor în cauză cu câţiva ani. Într-un studiu prezentat săptămâna trecută la Congresul European în privinţa Obezităţii, oamenii de ştiinţă au dezvăluit secretul unei vieţi lungi şi sănătoase: menţineţi-vă circumferinţa taliei la o valoare care să nu depăşească jumătatea înălţimii (în centimetri).

Medicul Margaret Ashwell, fost consilier guvernamental pe probleme medicale, a spus că grăsimile acumulate în zona taliei produc substanţe chimice mai periculoase şi se află mai aproape de organele vitale din organism, în comparaţie cu grăsimile de pe fese, coapse şi şolduri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caloriile suplimentare se transformă în grăsime pe corp, la doar trei ore după o masă copioasă.
 Vizualizări articol: 1344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 10 voturi
Caloriile suplimentare se transformă în grăsime pe corp, la doar trei ore după o masă copioasă4.7510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ?! trimis de
(21 mai 2012, 20:38:28
O FI!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei