Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iun 2011 - Anul XVI, nr. 131 (4729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IPS Irineu: Sunt decis să fiu un părinte bun pentru credincioşii din Alba şi Mureş

IPS Irineu, întronizat, ieri, Arhiepiscop de Alba Iulia, a spus, la finalul ceremoniei, că este decis să fie "un părinte bun" pentru monahii şi credincioşii din judeţele Alba şi Mureş şi "un frate iubitor" pentru preoţii eparhiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Sunt decis să fiu un părinte bun pentru monahii şi credincioşii din judeţele Alba şi Mureş şi un frate iubitor pentru preoţii eparhiei, pentru că toţi suntem împreună lucrători cu Hristos. Pe cât îmi stă în putinţă, voi căuta să promovez prietenia ecumenică în cetatea noastră şi să am o colaborare fructuoasă cu autorităţile locale, pentru binele poporului lui Dumnezeu”, a afirmat IPS Irineu, noul Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Ierarhul a spus că se simte emoţionat că îi este rânduit să aibă reşedinţa eparhială la Alba Iulia, "cel mai istoric oraş al neamului românesc”.

"Această cetate milenară şi-a primit nobleţea de la Mitropolia Ortodoxă a Transilvaniei care-şi avea sediul aici. Privesc acum ca într-o oglindă la chipurile celor ce-au păstorit această eparhie. Mă gândesc mai întâi la mitropoliţii Eftimie, Hristofor, Ghenadie şi Ioan, preocupaţi de tipărirea cărţilor ortodoxe şi de menţinerea dreptei credinţe în rândul păstoriţilor lor. La loc de frunte stă marele mitropolit Simion Ştefan, în timpul căruia s-a tipărit Noul Testament de la Bălgrad, monument de vârf al afirmării conştiinţei de neam a românilor transilvăneni. Se cuvine să-i amintesc şi pe Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici, martiri ai credinţei strămoşeşti. Sunt gata să le urmez exemplul pozitiv”, a afirmat IPS Irineu.

Noul Arhiepiscop de Alba Iulia s-a declarat decis să se ofere "ca o jertfă vie, sfântă, Domnului bineplăcută” şi şi-a exprimat dorinţa ca, împreună cu preoţii şi credincioşii din eparhie, să aibă "râvnă şi sârguinţă pentru a aduce o îmbunătăţire cât de mică Bisericii”.

La rândul său, mitropolitul Clujului, IPS Andrei, cel care a ocupat timp de aproximativ 20 de ani scaunul de Arhiepiscop de Alba Iulia, i-a transmis succesorului său că "moştenirea spirituală” pe care o primeşte este "bogată şi frumoasă”.

"Moştenirea spirituală pe care o primiţi Înaltpreasfinția Voastră, Părinte Arhiepiscop Irineu, este una bogată şi frumoasă. Cele peste 600 de parohii, cu peste 700 de biserici, apoi vetrele monahale în umăr de 42, la care se adaugă centrele de slujire socială care depăşesc numărul de 60. Însă, în mod deosebit, profesor universitar fiind, vă legăm de suflet şcolile teologice: Facultatea de Teologie şi Seminarul Teologic. După părerea noastră, care credem că e una obiectivă, sunt şcoli bune şi au, din darul lui Dumnezeu, un spaţiu pentru învăţătură şi rugăciune modern şi la standardele actuale”, a spus IPS Andrei.

Peste 3.000 de credincioşi au participat, ieri, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, slujba fiind oficiată de un sobor de arhierei în frunte cu PF Daniel, Patriarhul României.

PS Irineu Pop Bistriţeanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost ales, în data de 19 mai, de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca arhiepiscop de Alba Iulia, post rămas vacant după alegerea fostului arhiepiscop IPS Andrei ca mitropolit al Clujului.

Irineu Pop s-a născut în 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş şi ocupă de peste 20 de ani postul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

PS Irineu Pop Bistriţeanul este doctor în teologie şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir”.

Irineu Pop este cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, iar din anul 2000 este şi preşedintele Comisiei locale de Bioetică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IPS Irineu: Sunt decis să fiu un părinte bun pentru credincioşii din Alba şi Mureş.
 Vizualizări articol: 710 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IPS Irineu: Sunt decis să fiu un părinte bun pentru credincioşii din Alba şi Mureş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei