Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 sep 2008 - Anul XIII, nr. 215 (3896)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sesiuni de comunicări

„Mărturii de trăire în istorie”

Click aici pentru VIDEO
Vineri şi sâmbătă, 12-13 septembrie, vor avea loc, la Mănăstirea Voroneţ, sesiuni de comunicări sub genericul „Mărturii de trăire în istorie”, cu prilejul împlinirii a 520 de ani de la înfiinţarea mănăstirii.

Vineri, la ora 10:00, maica stareţă a Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu, va susţine cuvântul de deschidere al sesiunii de comunicări.

Academicianul Andrei Eşanu, venit de la Chişinău, va susţine lucrarea „Pomelnicul Mănăstirii Voroneţ - important izvor de istorie a ctitoriei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt”, urmat de prof. univ. dr. Elvira Sorohan - Iaşi, cu lucrarea „Imaginea lui Ştefan cel Mare restituită de un "cronicar întârziat". Comunicarea are ca subiect de studiu epica evocatoare a figurii lui Ştefan cel Mare, în opera lui Nicolae Iorga. 

 

„Memoria documentelor”

Academicianul Andrei Eşanu va mai vorbi despre familia lui Luca Arbure în lumina unor izvoare inedite. În  baza informaţiilor din Pomelnicul mănăstirii Voroneţ şi cel al mănăstirii Moldoviţa se aduc câteva precizări importante cu privire la tatăl lui Luca Arbure, portar de Suceava (1486-1523), cât şi a familiei acestuia din urmă.

Monahia Gabriela Platon, de la Mănăstirea Voroneţ, va susţine lucrarea „Memoria documentelor”, o periodizare a primei serii din istoria Sfintei Mănăstiri Voroneţ (1488-1785),  realizată pe baza materialului bibliografic studiat – îndeosebi a celor două culegeri de documente: Vartolomei Măzărean şi Teodor Bălan.

Conf. univ. dr. Mihai Lazăr, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, va vorbi despre „Aspecte privind statutul fiscal al Mănăstirii Voroneţ în perioada 1488-1783”, în timp ce prof. univ. dr. Mihai Iacobescu va susţine lucrarea „Biserica ortodoxă din Bucovina în anii stăpânirii austriece (1774-1918)”, urmat de prelegerea prof. univ. dr. Ştefan Purici.

 

„Sub streşinile credinţei”

Tot vineri, între orele 15:00-18:00, vor susţine lucrări prof. univ. dr. Tereza Sinigalia – Bucureşti – „De la "Jertfa lui Avraam" la "Viziunea Sf. Petru din Alexandria" - Programul iconografic al proscomidiarului de la Voroneţ la Suceviţa.

Istoricul de artă Ana Dobjanschi – Bucureşti, va prezenta o ipoteză privind sursa de inspiraţie a picturii tripticului de la Brukenthal Sibiu - scena Deisis din naosul Bisericii Sf. Gheorghe a Mănăstirii Voroneţ. Diaconul prof. dr. Vasile Demciuc va susţine lucrarea „Viaţa Sf. Ioan cel Nou de la Suceava în programele iconografice ale bisericilor din Moldova”.  

„Sub streşinile credinţei” este lucrarea prof. univ dr. Emilia Guliciuc, care prezintă „locul care sfinţeşte este holomerul locuirii noastre pe acest pământ, întrucât se află la capătul drumului care porneşte de sub streşini de Verde şi trece prin chilii de sihaştri, spre a deschide, la adăpost, lumea cea pentru om făcută, aşa cum o povesteşte Arborele lui Iesei”.

 

„Un alt fel de a vedea Voroneţul”

Prof. univ. dr. Viorel Guliciuc prezintă „Aplecarea spre Înalt” – „Cei patru filosofi reprezentaţi pe peretele sudic al Sfintei Mănăstiri a Voroneţului sunt expresii ale spiritului care se apleacă spre înalt – ca una dintre cele mai importante lecţii pe care o poate reţine din filosofie omul drept credincios: lecţia umilei înţelegeri”.

Prof. univ. dr. Sorin Tudor Maxim prezintă în faţa auditoriului tema „Critica toleranţei”.

În cea de-a doua zi de sesiuni de comunicări „Mărturii de trăire în istorie”, moderată de monahia Gabriela Platon, prof. asociat Nicolae Noica – Bucureşti – va vorbi despre „Artiştii Voroneţului şi Leonardo da Vinci la 500 de ani”.

Venit tot de la Bucureşti, prof. univ. dr. arh. Virgil Polizu va susţine lucrarea „Un alt fel de a vedea Voroneţul” – „Nu întotdeauna a privi presupune şi a “vedea”. Pornind de la această premisă va fi prezentată biserica Voroneţului (biserica lui Daniil Sihastru, Ştefan cel Mare şi Grigore Roşca) dincolo de bine cunoscuta sa percepţie patrimonială, ca pe o "casă" cu o vârstă apreciabilă, cu suferinţele specifice acesteia,  cu tratamentul necesar pentru a ameliora consecinţele şi a-i menţine „tonusul” ridicat, ca martor nepreţuit al unui timp de europene împliniri naţionale”.

 

Conservarea şi restaurarea Voroneţului

„Intervenţia de conservare - restaurare - o primă etapă pentru conservarea în timp a picturilor murale de la Biserica Mănăstirii Voroneţ” - o scurtă istorie a celor circa 28 de ani petrecuţi în jurul Voroneţului, a intervenţiilor efectuate într-un demers conştient şi angajat de identificare a mijloacelor generale de conservare a acestui unic ansamblu mural va fi prezentată de prof. univ. dr. Oliviu Boldura – Bucureşti. Comunicarea insistă asupra necesităţii implicării tuturor factorilor responsabili pentru a oferi viitorului şansa de a admira pe deplin valorile nepreţuite ale trecutului nostru.

„Biserica Mănăstirii Voroneţ. Retrospectivă asupra cercetărilor privind materialele şi tehnica picturilor murale” -  Tehnica aplicată de zugravii moldoveni a jucat un rol deosebit în rezistenţa la intemperii a picturilor exterioare ale bisericilor din Bucovina, comparativ cu  picturile exterioare este părere ing. chimist Ioan Istudor – Bucureşti.

Expert restaurator Dana Postolache – Bucureşti – va prezenta lucrarea „Restaurarea unor piese de mobilier bisericesc aparţinând Mănăstirii Voroneţ”, urmată de arh. Dan Kisilewicz - Bucureşti – „Contribuţia Ioanei Grigorescu la punerea în valoare a Ansamblului Voroneţului”. 

Managerul Mircea Leţiu va prezenta aspecte financiare ale lucrărilor de restaurare la Mănăstirea Voroneţ  2003 – 2008.

 

„Însemnări de minte şi de suflet”

În după amiaza de sâmbătă, conf. univ. dr. Olimpia Mitric le va vorbi invitaţilor despre „Reconstituirea zestrei de valori bibliofile a mănăstirii Voroneţ”. Monahia Elena Simionovici de la Voroneţ va vorbi despre „Însemnări de minte şi de suflet - un caiet vechi găsit printre cărţile din zestrea Voroneţului arată celui ce-l răsfoieşte cu atenţie, gândurile şi nădejdile vizitatorilor acelor vremi”. 

Spre finalul zilei, prof. Nicolae Cârlan va susţine tema „Voroneţul în viziunea lui Petre Comarnescu”, iar asist. univ. dr. Bogdan Neculau lucrarea „Mănăstirea Voroneţ - o pedagogie a înnobilării sufletului”. 

Conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan va prezenta la Mănăstirea Voroneţ, în cadrul sesiunii de sâmbătă, comunicarea „O biografie socială cu valoare de simbol şi putere de exemplu”.

 

Resfinţirea Voroneţului

Biserica Mănăstirii Voroneţ va fi resfinţită duminică, 14 septembrie, de Ziua Crucii, de către un sobor de ierarhi şi preoţi condus de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Mărturii de trăire în istorie”.
 Vizualizări articol: 1102 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
„Mărturii de trăire în istorie”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Noname00 trimis de
(12 sep 2008, 12:39:54
De apreciat faptul ca s-au evitat formulari de genul "sfanta manastire" nu de alta, dar Voronetul e doar un obiectiv turistic, la fel de sfant ca si Iulius Mall.

Si de asemenea de apreciat ca nu s-a zis nimic despre celebrul "albastru de Voronet".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei