Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 mai 2008 - Anul XIII, nr. 107 (3788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reacţie

PD-L acuză PSD de manipularea opiniei publice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

PD-L, prin vocea profesorului universitar Dan Dascălu, a demontat acuzaţiile lansate de PSD asupra liderilor democrat liberali Theodor Stolojan şi Gheorghe Flutur cum că „au reînviat fascismul”, apreciind că la mijloc este vorba de „o manipulare clasică”.

Acuzele social democraţilor au venit după discursul lui Flutur la deschiderea acţiunii „Hora Bucovinei” de la Bucşoaia, care a vorbit despre un eveniment similar organizat în acelaşi loc în urmă cu 71 de ani, în onoarea regelui Carol al II-lea, la care a participat şi un anume Sidorovici, din Frasin, pe atunci şef al mişcării numite „Străjeria” înfiinţate de rege, spunând că „are şi legătură această sărbătoare”. Dascălu, care candidează pe lista PD-L pentru Consiliul Judeţean, a făcut o adevărată lecţie de istorie, arătând că nici Sidorovici şi nici organizaţia „Străjeria” nu au legătură cu mişcarea legionară şi cu fascismul, aşa cum au afirmat social democraţii.

El a spus că a fost foarte intrigat de această comparaţie, precizând că referirea pe care a făcut-o Flutur în discursul său „era doar o amintire a unui fapt istoric existent în memoria colectivă a localităţii, aşa cum sunt multe altele”.

 

„Se trage o concluzie eronată dintr-un fapt real, care este interpretat voit eronat”

Dascălu a subliniat că în România au fost doar două organizaţii de tip fascist, Mişcarea Legionară şi Liga Apărării Naţionale, şi că Străjeria a fost o mişcare de tineret regalistă, înfiinţată de Carol al II-lea pentru a contrabalansa influenţa legionarilor, a frăţiilor de cruce.

El a precizat că Străjeria a fost considerată o organizaţie fascistă de către procurorii bolşevici în anii 50 şi că mulţi oameni care au făcut parte din Străjerie au sfârşit la Canal sau în închisori comuniste. Potrivit profesorului Dascălu, Teofil Sidorovici a fost şef al Străjii ţării şi s-a sinucis în 1940, pentru a nu fi ţinta răzbunării legionarilor. „Se trage o concluzie total eronată dintr-un fapt real, care este interpretat voit eronat, cu intenţia clară de a face o legătură imposibilă pentru orice om de bun simţ şi orice om care are o minimă cultură istorică legată de Bucovina între doi oameni care au militat şi militează pentru democraţie, Gheorghe Flutur şi Theodor Stolojan, cu o pretinsă legătură cu o mişcare care de fapt nu a fost fascistă”, a conchis Dascălu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PD-L acuză PSD de manipularea opiniei publice.
 Vizualizări articol: 689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
PD-L acuză PSD de manipularea opiniei publice5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dascale, trascale trimis de
( 9 mai 2008, 12:11:10
Nu e cazul sa ne mai dai si in presa lectii, Dane. Tu stii ce demagog si, mai ales, oportunist esti. Nu te mai folosi de elevi , pe care i-ai folosit in toate campaniile tale lectorale , din 1990 , de cand tot candidezi la primar si pentru Consiliul Local.Ai simtit ca nu mai ai loc pe lista lui Tofan pentru CL sin tai dus la C. Mare lichea esti!
2.   Adevarul! trimis de
(10 mai 2008, 09:13:55
Pai o sa muritzi indobitocitzi daca continuatzi cu hotzu ala de Marza!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei