Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 mai 2008 - Anul XIII, nr. 107 (3788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Campania pro-lectură

Trenul Regal cu scriitori va opri duminică în Gara Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru a marca împlinirea unui secol de la momentul configurării ca proiect, în anul 1908, a Societăţii Scriitorilor Români (SSR - organizaţie care a luat fiinţă la data de 2 septembrie 1909), Uniunea Scriitorilor din România (USR - succesoarea de drept, care s-a constituit în anul 1949 prin fuziunea SSR cu Societatea Autorilor Dramatici) derulează un proiect intitulat „Scriitori pe calea regală”.

Proiectul, iniţiat de organizaţia „Euro Culturart”, este coordonat de poetul Dan Mircea Cipariu şi dispune de un buget de 106.000 euro.

 

Trenul Regal.

Proiectul, susţinut de Ministerul Transporturilor, care a pus la dispoziţia USR Trenul Regal, un tren interbelic cu vagoane de lux (administrat de Societatea Feroviară de Turism SFT-CFR SA, care dispune şi de un parc de locomotive unic în Europa, tren cu vagoane construite la Milano între anii 1927-1928 tractat de o locomotivă cu abur), îşi propune să promoveze scriitorii români printr-o campanie pro-lectură, campanie care vizează prezenţa unui grup de 45 de autori în şase mari gări de pe ruta Bucureşti - Mediaş, între care şi Gara Suceava.

„Scriitori pe calea regală” reuneşte în echipă autori care au obţinut, din 1990 până în 2006, Premiul Opera Omnia, Premiul Naţional de Literatură şi Premiile USR şi ASB, pentru poezie şi proză, precum şi câţiva scriitori propuşi de echipa de organizare a proiectului.

 

Întâlnire în sala de festivităţi a gării din Burdujeni.

Proiectul debutează astăzi cu o manifestare organizată la Palatul Elisabeta, în prezenţa regelui Mihai, a reginei Ana, a principesei Margareta şi a principelui Radu.

Trenul Regal va pleca mâine, la ora 9:50, din Gara de Nord, aceasta fiind prima din cele şase gări în care scriitorii participanţi vor susţine lecturi publice şi vor dona cărţi constituite în Biblioteca „Scriitori pe calea regală”.

În aceeaşi zi, la ora 18.24, Trenul Regal va opri în Gara Nicolina din Iaşi, iar duminică, la ora 14:09, va ajunge la Burdujeni, în gara Suceava.

Aşa cum am aflat de la şeful gării, ing. Mirel Burduja, Trenul Regal va fi garat la linia 1 până la ora 18:39, când îşi va continua traseul, celelalte gări de staţionare fiind Alba Iulia, Sibiu şi Mediaş.

Oaspeţii vor preda oficial în sala de festivităţi a gării din Burdujeni volumele care alcătuiesc Biblioteca „Scriitori pe calea regală”, iar scriitorii Horia Gârbea, Mircea Ghiţulescu, Viorel Sânpetrean şi Constantin Stan vor susţine lecturi publice.

Grupul de scriitorii va vizita apoi Mănăstirea Dragomirna, iar la ora 18:39 trenul va pleca spre Vatra Dornei.

 

Un proiect de export în UE.

În ziua următoare Trenul Regal va opri în gara din Alba Iulia, iar pe 13 mai va fi la Sibiu şi la Mediaş.

Din Mediaş, trenul se va întoarce la Bucureşti, cu oprire la Sinaia, unde vor fi vizitate cele două gări regale.
În luna octombrie a.c. va fi organizată la Bucureşti o expoziţie cu cele mai interesante instantanee şi fotograme din turneu. De asemenea, va fi prezentat un documentar artistic produs de TVR Cultural.

Organizatorii proiectului şi-au propus să „exporte” modelul în Uniunea Europeană: în sălile de aşteptare din marile gări ale Europei să existe biblioteci publice cu cărţi ale autorilor europeni contemporani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trenul Regal cu scriitori va opri duminică în Gara Suceava.
 Vizualizări articol: 1561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Trenul Regal cu scriitori va opri duminică în Gara Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Uite pe ce se duc banii ! trimis de
( 9 mai 2008, 12:34:07
La spitale nu sunt medicamente, pensiile sunt mizerabile , etc, etc. si astia cheltuiesc banii pe tampenii si prosti . Unde esti tu Tepes ?
1.1  RE: Uite pe ce se duc banii ! trimis de
( 9 mai 2008, 14:07:17
Acolo unde ii e locul....in Valahia evului mediu sau intunecat cum i se mai spune....dar deh, sa nu care cumva sa ne desteptam..mai bine hai cu totii la biserica sa facem vesnica pomenire...dar ce ma plang eu...e clar ca domnul ii iubeste pe cei prosti...doar a facut o gramada....si le-a mai promis si imparatia cerurilor...
2.   Ca sa vezi ! trimis de
( 9 mai 2008, 14:39:47
Societatea scriitorilor bucovineni, �nfiintata la 12 noiembrie 1938 nu se bucura de nici o trecere la fanariotii bucuresteni. Marlanii de pe Dambovita vin ca sa lumineze poporul de gura casca din Suceava. Fiti siguri ca vor merge unii numai ca sa vada trenul regal. Este si aceasta o crima: sa pui la dipozitia unui grup de betivi ce-si spun scriitori o relicva a istoriei noastre! Un popor civilizat ar pune o astfel de piesa sub sticla, nu la dispozitia noilor fanarioti. Probabil este o manevra electorala. Apropo: de ce viziteaza Dragomirna si nu o casa de rugaciuni a subprefectului ONOFREI ?
3.   P f f f f f trimis de
( 9 mai 2008, 16:01:03
Mi se pare mie.....sau pute a monarhie...! Trenuri regale...coroana reginei Maria....bla , bla ,bla , bla.......Cind a abdicat regele Mihaiu a uitat sa.si i.a cu el si casele acoperite cu stuf....
4.   Va meritati soarta trimis de
( 9 mai 2008, 17:13:01
Un eveniment cultural deosebit,ce merita a fi vazut de cei interesati si de altceva decit Horile lui flutur Zarone unde dau buluc toti capsomanii pentru ca se dau gratis mici si bere.Lui Mery deja incepe sa-i puta a monarhieFii linistita fato,e doar propria-ti prostie.Pentru doritori o veste proasta,urmatorul bal al bucovinenilor va avea loc in 2037,din motive pe care le gasiti la postarea .3 a articolului cu "Marinel Balan despre Hora Bucovinenilor ".Pina atunci ,fiti pe receptie,urmeaza Hora Popilor si cit de curind Hora Detinutilor ! Aviz amatorilor .....
5.   Va meritati soarta...? trimis de
(10 mai 2008, 10:33:45
ce.i mister Fault...? Tie ti.au dat palatele inapoi ? Mie inca nu !Daca esti cumva avocat ( DESTEPTULE care faci greseli pe forum ) nu te angajez,ca nu stii sa te exprimi ..., am eu grija de viata mea , dormi linistit . De aia am inceput sa scriu comentariul cu litera mica...sa ai ce corecta. Nu.i asa ca esti corector la monitorul ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei