Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 56 (8585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Prof. univ. dr. Mihai Dimian a preluat mandatul de rector al USV, de ziua Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Membrii comunității academice, reprezentanți ai autorităților județene și locale, studenți și invitați au participat joi, 7 martie, la celebrarea a 34 de ani de la înființarea Universității ”Ștefan cel Mare” la Suceava (USV) și preluarea mandatului de rector de către prof. univ. dr. Mihai Dimian. Într-o atmosferă plină de solemnitate s-au marcat astfel 34 de ani de excelență academică, inovație și contribuție importantă la dezvoltarea intelectuală și culturală a comunității sucevene, prin transformarea institutului de subingineri în universitate și depășirea pragului de 60 de ani de învățământ superior la Suceava. Un moment încărcat de emoție, care reflectă nu doar realizările academice remarcabile, ci și spiritul comunitar care a fost fundamentul succesului colectiv al membrilor universității.

 

  • O viziune care a adus redresarea financiară și intrarea USV în rândul universităților importante

 

De peste trei decenii universitatea suceveană a reprezentat un far al cunoașterii, iluminând și inspirând generații de studenți și cadre didactice. Preluarea mandatului de către noul rector al Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava a adăugat o notă specială acestei aniversări, dând astfel continuitate, cât și transformare. Cu recunoștință pentru întreaga activitate a fostului rector, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, și cu încredere în noul lider al instituției, prof. univ. dr. Mihai Dimian, membrii universității privesc spre viitor cu entuziasm.

Aducându-i-se sincere mulțumiri pentru devotamentul și viziunea domniei sale în ghidarea instituției către excelență, a fost invitat să ia cuvântul prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care a prezentat sintetic starea universității și a transmis mesajul său de salut, spunând în alocuțiunea sa: ”Astăzi este momentul să ne uităm cu mândrie de unde am plecat, de la un sediu istoric, și unde am ajuns, la un campus extrem de modern, care asigură condiții excelente pentru învățământ și cercetare.”

El a vorbit în continuare despre dezvoltarea universității în acești ultimi 12 ani prin înființarea unor facultăți noi, Facultatea de Drept și Științe Administrative (2016) și mezina, Facultatea de Medicină și Științe Biologice, cu care se mândrește de trei ani. În cifre, USV are astăzi peste 10.000 de studenți, între care 1.400 studenți străini. Cele 68 programe de licență și 43 programe de masterat sau 13 domenii de doctorat vorbesc de la sine despre dezvoltarea instituției în acești ani.

”Poate cea mai mare realizare o constituie recunoașterea internațională a universității noastre. Dacă în 2012 eram poziționați pe poziția 43, într-o clasificare mult contestată, în ultimii ani am ajuns în poziții de top între universitățile românești. Un lucru care a putut crește bineînțeles și datorită creșterii substanțiale a finanțării. De la dificultăți mari în primii ani și o muncă a întregii comunități academice de redresare financiară în următorii 5 ani, putem spune că finanțarea a crescut de peste 6 ori, iar plafonul de burse a crescut de peste 10 ori. Activitatea comunității academice în numărul de publicații științifice a crescut într-un mod exponențial. Astăzi putem spune că financiar stăm foarte bine”, a declarat Valentin Popa.

El a vorbit despre momentele importante ale universității în acești ani și le-a mulțumit autorităților pentru sprijinul acordat universității. A mulțumit comunității sucevene care l-a sprijinit, celor care au coordonat structurile academice, cărora le-a mulțumit în mod personal, familiei sale și celor care i-au fost aproape în acești ani. El a dat citire apoi ordinului privind confirmarea prof. univ. dr. Mihai Dimian în funcția de rector al Universității sucevene, pe care l-a înmânat apoi acestuia. În urma alegerilor, Valentin Popa va ocupa funcția de președinte al Senatului USV.

 

  • Un mandat sub semnul ”USV 4.0 – Continuitate și Transformare”

 

Despre importanța colaborării cu universitatea suceveană și programele comune aflate în derulare au vorbit apoi primarul Ion Lungu și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, precum și directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou”, medicul Alexandru Calancea.

Ales de către comunitatea academică suceveană la data de 15 februarie, noul rector USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, a vorbit emoționat despre programul său de dezvoltare în continuare a universității sucevene. La propunerea Senatului USV, conf. univ. dr. Aurelian Rotaru va prelua funcția de prorector cu Cercetarea în USV, fiind motivat de o carieră impresionantă în domeniul cercetării.

Rectorul Mihai Dimian a spus: ”Ne aflăm la un început de drum, iar pentru mine este un drum care continuă o carieră în România, Franța, în Germania sau Statele Unite ale Americii. Un drum în care încercăm să ne pregătim pentru viitor. Nu putem prezice viitorul, dar ne putem imagina diverse variante ale lui și să ne pregătim pentru ele. În momentul acesta vedem în față o nouă revoluție industrială 4.0 și vedem de asemenea un nou model de universitate care se profilează, o universitate care adaugă componentelor de educație și cercetare componenta antreprenorială, o universitate orientată mult mai mult către societate. Planul managerial 4.0 își propune în primul rând să ne adaptăm ca universitate la această revoluție industrială, să ne adaptăm ca universitate la acest model de universitate 4.0. Vom construi aceste lucruri cu răbdare, va fi o continuitate, dar și o transformare continuă, care, făcută cu pași mici, ne va duce pe termen mediu către acest deziderat.”

El a vorbit în continuare și despre neajunsuri sau probleme care trebuie înlăturate în timp, precum saturația cercetării, dificultățile în atragerea tinerilor spre cariera didactică sau altele. A vorbit despre adaptarea ofertei educaționale la ceea ce numea Industria 4.0, dând Parcul Științific și Tehnologic de la Siret ca fiind un astfel de exemplu. El a dezvoltat în prezentarea programului său obiectivele strategice care au în vedere creșterea calității educației și diversificarea ofertei educaționale. ”Este foarte importantă cultivarea sentimentului de apartenență la USV. Trebuie să ne apropiem mult mai mult absolvenții noștri, cei care sunt de fapt adevărații noștri ambasadori. Putem să ne facem noi reclamă peste tot, dar până la urmă cine a fost aici, cine a experimentat aici această viață studențească este cel care vorbește mai departe și este într-adevăr ascultat în legătură cu ce se întâmplă în universitatea suceveană. Asta ne ajută să creăm o comunitate nu doar de 10.000 de studenți, ci de sute de mii de oameni care sunt alături de noi și văd eforturile pe care le facem aici pentru a dezvolta o universitate europeană.”

El a mulțumit pentru încrederea acordată și și-a exprimat speranța că împreună cu mediul academic, studenții și comunitatea vor reuși să viseze, să creeze, să inoveze pentru a dezvolta USV 4.0.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prof. univ. dr. Mihai Dimian a preluat mandatul de rector al USV, de ziua Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava.
 Vizualizări articol: 680 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Prof. univ. dr. Mihai Dimian a preluat mandatul de rector al USV, de ziua Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei