Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 54 (8583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicolae Romulus DARAMUS

Nicolae Romulus DĂRĂMUȘ


MÂNZUL: FIUL VACII ȘI VIDEO; PLUS UN ÎNDEMN FERM!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe măsură ce-mi povestea, îi înțelegeam disperarea din glas, din ochi…:

”Să vedeți, dom’ doctor, ce-am pățit cu fiul meu!...Nu mi-a venit să cred… M-a întrebat în zilele trecute dacă mânzul e copilul vacii… Și nu s-a oprit aici… M-a întrebat și al cui copil e mielul… Miei văzuse la piață… Mâncaserăm și noi, de Paști.

I-am spus că mânzul e fiul iepei, că mieii sunt copiii oilor… Dar a insistat cu soții acestora. I-am spus că țapul e soțul caprei și că berbecul e soțul oii… Apoi i-am zis de ied, care e copilul caprei… Dar la iapă m-am oprit și nici el n-a insistat, din fericire. Că ar fi trebuit să o iau de la cal, să-i explic ce-i armăsarul… Oricum, nu mi-a venit să cred!... Copil de școală!”

N-am apucat să spun ceva, că mama mi-a dat lovitura de grație; însă după ce o primise ea:

”Ooo!... Și să vedeți!... Mă sună ieri de la școală, că a căzut și s-a lovit rău la mână… Că-l doare și ce să facă?... L-am întrebat: ’Unde te-ai lovit?’... A tăcut și am insistat: ’În ce parte te-ai lovit?’… Iar tăcere… ’La cot?... La antebraț?... La gâtul mâinii?... Unde?’… Și m-a dat gata că numai ce l-am auzit: ’Nu știu să-ți spun!... Da-ți fac un video și-ți trimit…’ Am rămas mută!”

Mut am rămas și eu…

Da… Azi părinții sunt ocupați „de dimineața până seara”. Și-s bucuroși că sistemul se ocupă de copiii lor: de la doi anișori începând: cămin, grădiniță, an pregătitor, școală și ”afterscul”… Instituții peste instituții și copiii doar dorm acasă…

Până nu demult, sintagma ”copil instituționalizat” însemna ceva rău: copil orfan sau abandonat în ”casa de copii”: un loc jalnic ce substituia părinții și pe ”cei șapte ani de acasă”…; sintagma pomenită însemnând că-i un copil ca vai de el!...Un copil prost educat.

Acum, instituționalizarea copiilor e mândria țării, sistemul preluându-i de la doi ani, spre bucuria părinților necrofili!... Da, părinți necrofili!... Adică, atașați la ”cele fără de viață”: bani, afaceri, proprietăți, poziții sociale, carieră și, adesea, atașați de costisitoare și pasionante hobby-uri: mașini, motociclete, diverse colecții și te miri ce alte deșertăciuni.

Mai tragică este însă o altă realitate: aceea că tocmai copiii mai demult instituționalizați în sistemul amintit au devenit adulții de azi!... Noua generație!...

Ei sunt acum profesioniștii diverselor domenii; așadar, educatorii din cămine, din grădinițe, din școli… Ei sunt și în politică!...

Au diplome și ceva cunoștințe ”de specialitate”, dar nu au cunoaștere! Iar rezultatul e că și în capul lor - de educatori, de politicieni ...- vaca naște mânji!

Concluzia, implicit, îndemnul meu spre părinți și mai ales spre bunici, este : ”Țineți-vă copiii acasă!... Și ocupați-vă de ei!... Nu-i mai dați la cămine și grădinițe!... Iar la școală dați-i doar când au împlinit 7 ani!”... Întrucât ”cei șapte ani de acasă” nu sunt vorbă goală!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MÂNZUL: FIUL VACII ȘI VIDEO; PLUS UN ÎNDEMN FERM!.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MÂNZUL: FIUL VACII ȘI VIDEO; PLUS UN ÎNDEMN FERM!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei