Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 56 (8585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Artă vizuală

Poetul și eseistul Alexandru Ovidiu Vintilă, curatorul expoziției Obiectul (lui Iulian Copăcel)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poetul și eseistul sucevean Alexandru Ovidiu Vintilă va fi prezent joi, 14 martie 2024, la ora 18:00, la vernisajul expoziției Obiectul (lui Iulian Copăcel), ce va avea loc la Galeria de Artă Absida (Casa cu absidă „Laurențiu Ulici”) din Iași, suceveanul fiind curatorul expoziției și prezentatorul acesteia.

Iulian Copăcel este artist vizual, membru titular al UAP Iași, care a realizat 15 pânze pe șasiu cu dimensiunile de 100 cm x 100 cm, desen pe hârtie de 12 cm x 17cm. Tehnica folosită, spune artistul: 13 pânze pictate într-o tehnică mixtă de acrilic, creion grafit, creioane colorate, creioane cerate, corector alb; Panoul jurnal: tuș – peniță și corector alb; Desen portret: cărbune pe hârtie.

Lucrarea se numește „Obiectul” și este realizată integral de Iulian Copăcel în anul 2023 (din fonduri proprii). La „Obiectul” lui Iulian Copăcel, spune autorul Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovinei, „totul curge orizontal, tensionat, forme și nuanțe se întrepătrund cu realități pe care le percepe artistul în căutarea inițiată, un drum ce nu se termină niciodată. Sunt sentimente, trăiri, interogații coagulate într-un răspuns prin care autorul ne comunică o stare de fapt a adevărului propriu, la care a ajuns într-un anumit moment al gândirii sale artistice”.

Nimic nu e decorativ, superficial, nesincer în lucrarea lui Iulian Copăcel, mai spune  Alexandru Ovidiu Vintilă, completând că „în dinamica pe care o imprimă Iulian Copăcel lucrărilor sale regăsim eterna reîntoarcere la substanța în care descoperim ființa ființei, sinele sinelui, lumea în tot ce are ea mai personală, cu întreaga sa dialectică. Dacă aspirația omului e verticală, există ca un halou sau derulare orizontală a timpului. Totul curge orizontal, tensionat, forme și nuanțe se întrepătrund cu realități pe care le percepe artistul în căutarea inițiată, un drum ce nu se termină niciodată. Sunt sentimente, trăiri, interogații coagulate într-un răspuns prin care autorul ne comunică o stare de fapt a adevărului propriu, la care a ajuns într-un anumit moment al gândirii sale artistice”.

Proiectul Obiectul (lui Iulian Copăcel) este realizat în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Bucovinei. Lucrarea lui Iulian Copăcel, în integralitatea sa, „ne dezvăluie sensibilitatea intimă a unui artist preocupat de aventura umanului, concentrat pe acest veritabil cult al liniei care animă, dă viață, libertate, fantezie, franchețe. În fine, cred că și pentru artistul vizual ieșean pictura e, după cum a subliniat la un moment dat Pierre Soulages, <o acțiune care angajează în același timp omul și lumea. – Omul: atât privitorul cât și artistul>”, subliniază curatorul expoziției, Alexandru Ovidiu Vintilă. Expoziția va putea fi vizitată, la Iași, în perioada 11 – 24 martie 2024. Protagoniștii proiectului, Iulian Copăcel și Alexandru Ovidiu Vintilă, promit că expoziția va ajunge și în alte orașe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poetul și eseistul Alexandru Ovidiu Vintilă, curatorul expoziției Obiectul (lui Iulian Copăcel).
 Vizualizări articol: 328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poetul și eseistul Alexandru Ovidiu Vintilă, curatorul expoziției Obiectul (lui Iulian Copăcel)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei