Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 299 (8523)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5777 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Cinstirea Sf. Cuv. Daniil Sihastrul

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, invitat, în zi de hram, la Mănăstirea Voroneț

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat luni, 18 decembrie 2023, în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Voroneț, în zi de mare sărbătoare, ziua Sf. Cuv. Daniil Sihastrul, sfetnic al domnitorului Ștefan cel Mare și egumen al Mănăstirii Voroneț.

Înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, sobor din care au făcut parte arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sf. Cuv. Daniil Sihastrul” al Mănăstirii Voroneț, al cărui principal ctitor este stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, plecată la Ceruri în luna martie a anului 2022.

 

  • Vestirea Nașterii Domnului

La eveniment au participat credincioși din împrejurimi, dar și oaspeți din țară și de peste hotare.Răspunsurile liturgice au fost date de corul Mănăstirii Voroneț, de măicuțele care au îndemnat și credincioșii aflați în paraclisul mănăstirii să rostească împreună rugăciunile „Crezul” și „Tatăl nostru”.

O bucurie pentru toți cei aflați la Voroneț, în zi de hram, a fost și vestirea Nașterii Domnului, prin colinde tradiționale românești, cântate cu multă sensibilitate de obștea mănăstirii. „O, ce veste minunată”, „Trei păstori”, „Moş Crăciun cu plete dalbe”, „La Viflaim, colo-n jos” etc. au fost doar câteva dintre colindele care au răsunat în paraclisul mănăstirii, neîncăpător pentru mulţimea de credincioşi care au dorit să fie prezenţi la sărbătoarea celui de al doilea hram al mănăstirii.

 

  • „Căutăm mai întâi dragostea lui Dumnezeu și apoi dragostea de ceilalți”

 

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a subliniat în cuvântul său de învățătură rostit în fața credincioșilor, la Mănăstirea Voroneț, că Sfântul Daniil Sihastrul este un părinte prin excelență, un părinte duhovnicesc, care, în primul rând, a avut o relație specială cu Dumnezeu. Și în zilele noastre, a sugerat Părintele Benedict Bistrițeanul, avem nevoie de oameni înțelepți, de duhovnici adevărați, care să deslușească dintre multele variante existente ce vrea Dumnezeu de la noi, care este calea prin care să punem în practică evanghelia, ținând cont de condițiile vremii, ținând cont de contextul în care noi ne ducem  existența. Cu toții avem nevoie de un părinte care să-i semene Sf. Daniil Sihastrul.

„Căutăm mai întâi dragostea lui Dumnezeu și apoi dragostea de ceilalți. (...) Această dragoste, mai ales pentru noi, se face prin silire, se descoperă prin silire. Calea dragostei, la nivelul nostru, se întâmplă prin silirea firii noastre prin fuga de patimile cele ale trupului, apoi prin răbdare, tot ceea ce presupune suferință, necazuri, dar și în a realiza ceva; și apoi am zis prin statornicie, considerând că lucrurile bune se câștigă doar așa, în decursul timpului. Este o lecție la zi, este icoana pe care ne-o descoperă Sfântul Daniil Sihastrul astăzi, la Mănăstirea Voroneț, când ne bucurăm de sărbătoarea sa într-un mod solemn, având mormântul său aici, având binecuvântarea peste sfânta mănăstire aceasta”, a mai spus Preasfințitul Benedict Bistrițeanul.

Se spune că ușa chiliei Sf. Daniil Sihastrul era mereu deschisă, dar mai ales ușa inimii, a sufletului său era deschisă pentru Dumnezeu. Avea o comunicare deosebită cu Dumnezeu, ceea ce l-a ajutat să poată comunica foarte bine și cu oamenii, devenind, în timp, prin râvnă, prin statornicie, un părinte prin excelență, excelență în relația cu Dumnezeu și, apoi, cu oamenii. Preasfințitul Benedict Bistrițeanul ne-a sugerat să plecăm de la Voroneț, fiecare dintre noi, cu imaginea Sf. Daniil Sihastrul – părintele, care prin virtuțile sale poate schimba ceva și în noi, în inima fiecăruia dintre noi, dacă ținem mereu ușa sufletului deschisă mai ales pentru Dumnezeu.
La final, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a colindat pe măicuțe, pe maica stareță a Voronețului, dr. Gabriela Platon, împreună cu credincioșii din paraclis, cu tradiționalul colind „Trei păstori”.  

 

  • Slujbă de pomenire

 

După Sfânta Liturghie, soborul de preoți, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, obștea de maici de la Voroneț, împreună cu stareți și starețe de la mănăstiri din eparhie și întreaga mulțime de credincioși au participat la o slujbă de pomenire pentru binefăcătorii așezământului monahal, pentru întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, vrednica și înțeleapta stavroforă Irina Pântescu, care din anul 1991, când s-a redeschis mănăstirea, s-a luptat (ca o adevărată mamă) și a format obștea, a demarat lucrări de consolidare, de restaurare a mănăstirii, a scos la lumină pictura biserici, a pus în valoare ctitoria ștefaniană.La mormântul „Măicuței Irina”, s-au rostit rugăciuni, s-au aprins lumânări, s-au trimis gânduri spre Cer, către cei care au plecat, dar care încă ne veghează.

 

  • Distincții

 

Tot luni, la Voroneț, au fost onorate să primească Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” din partea Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la propunerea conducerii Mănăstirii Voroneț, mai multe persoane care au sprijinit necondiționat Mănăstirea Voroneț:generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui, col. Damian Nichitoaia, fost șef al Poliției Gura Humorului, Maria Dumbravă - Cartea funciară Gura Humorului, asistent medical Cristina Nichitoi, asistent medical Georgeta Naharneac, senior editor Constantin Ciofu.

Arhim. Dosoftei Dijmărescu a dat citire textului gramatei, din care reiese că persoanele care au primit Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” au urmat exemplul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, iubitor de Dumnezeu și semeni, aspru nevoitor și înțelept povățuitor, iubitor de rugăciune și de isihie, care a întărit viața duhovnicească din Bucovina și a format duhovnicește mulți călugări și credincioși.

Distincția le-a fost înmânată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul. Fostul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui, președintele filialei județene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, i-a acordat stareței Mănăstirii Voroneț, stavrofora dr. Gabriela Platon, „Medalia de onoare” (Certificatul 18) - pentru contribuția adusă la cinstirea eroilor neamului și promovarea valorilor naționale, distincție din partea filialei sucevene.

 

  • Invitați din Ucraina

 

Printre invitații sărbătorii de la Voroneț s-au aflat și oaspeți din Ucraina: Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, Elena Nandriş, fostul primar al comunei Mahala, scriitoarea și jurnalista Maria Toacă etc. 

Stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora dr. Gabriela Platon, a mulțumit tuturor celor prezenți la sărbătoare. „Mulțumim că ne-ați onorat sărbătoarea cu prezența. Vă mulțumim, Preasfințite Părinte Benedict Bistrițeanul, pentru cuvântul duhovnicesc, care ne arată calea pe care să mergem spre Dumnezeu, nu singuri, ci împreună”, a spus stareța Voronețului, care i-a oferit Preasfințitului și o icoană (compoziție) cu Sf. Daniil Sihastrul și Sf. Domnitor Ștefan cel Mare, icoană pictată de maica Daniela de la Mănăstirea Voroneț.

Credincioșii au primit din partea mănăstirii pachete cu bucate gustoase preparate de măicuțele din obște și ajutoarele lor pricepute și devotate. În acest fel, s-a mai scris o pagină din cartea Voronețului autentic, într-o zi luminoasă, însorită, cu oameni credincioși, onești, apropiați de Dumnezeu și de obștea mănăstirii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, invitat, în zi de hram, la Mănăstirea Voroneț.
 Vizualizări articol: 454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, invitat, în zi de hram, la Mănăstirea Voroneț0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei