Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 281 (8505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Restituire

Prezentarea volumului monografic ,,Pe malul Humorului”, de Ziua Bucovinei, la Biblioteca din Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apărut cu ceva timp în urmă sub semnătura profesorului, scriitorului și istoricului Ion Netea, volumul ”Pe malul Humorului”, o incursiune monografică pe meleagurile natale ale Mănăstirii Humorului, a fost lansat ieri, de Ziua Bucovinei, la Biblioteca Orășenească din Gura Humorului. Evenimentul a fost prezentat de poetul și epigramistul Constantin Moldovan, fost edil al comunei prezentate în paginile amplei lucrări, împreună cu conducerea Centrului Cultural din Gura Humorului.

Cu urările de ”La mulți ani” pentru bucovinenii prezenți marți după-amiază la lansarea cărții, Sever Dumitrache, directorul Centrului Cultural, a făcut introducerea în miezul evenimentului de lansare a cărții, rolul de moderator fiind preluat apoi de către vechiul prieten al autorului, Constantin Moldovan.

Dascăl emerit cu o activitate de 50 de ani în orașul Frasin, autor a numeroase articole și cărți de specialitate, Ion Netea ascunde în spatele realizărilor sale mii de ore de documentare în arhive sau izvoare istorice. ”Despre carte pot să vă spun că reprezintă poate cea mai completă monografie a zonei Mănăstirea Humorului, după cele două lucrări apărute în anii 2000 și 2014, pe care le completează în mod fericit”, a spus Constantin Moldovan.

Vorbind la rândul său despre munca sa încununată în acest volum, profesorul Ion Netea a spus că volumul se adresează „în primul rând localnicilor din bazinul văii Humorului, fini observatori ai fenomenelor sociale locale, regionale și naționale, elevilor de aici, datori să-și însușească și să ducă mai departe tradiția strămoșilor ce au hălăduit prin Obcinile Humorului, preoților și cadrelor didactice, vectori de mare valoare, dar și studenților și absolvenților de specialitate, pentru realizarea unor referate, studii ori lucrări pentru obținerea gradelor didactice și, nu în ultimul rând, publicului larg, cititor de literatură istorico-geografică”.

Cu un conținut extrem de documentat, trecând prin diferite perioade istorice, de independență sau ocupație austriacă, de dezvoltare economică locală, relatând cu mândrie despre păstrarea identității naționale, prin obiceiuri, cultură și port, lucrarea lansată ieri este una extrem de complexă, cu un volum enorm de muncă în folosul comunității locale și nu numai.

Profesorul Ion Netea a împletit o carieră didactică de aproape cinci decenii la Frasin, unde o perioadă importantă a ocupat funcția de director și de director coordonator. De-a lungul vieții sale a fost premiat de către reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cei ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, fiind astăzi și Cetățean de Onoare al orașului Frasin.

La manifestare au ținut să-i fie alături profesorului, scriitorului și istoricului Ion Netea părintele Velniciuc de la Mănăstirea Humorului, precum și părintele  Bogdan Goraș, parohul Bisericii ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bucșoaia, prieten de o viață al autorului, precum și profesorul Leonard Butucea, din Mănăstirea Humorului, care a mulțumit autorului pentru sacrificiul său de a înnobila comunitatea cu o asemenea lucrare. Un catren creat de epigramistul Constantin Bulboacă a încheiat evenimentul, în aplauzele tuturor: ”Pe malul Humorului, / Trece mama Dorului, / Îmbrăcată-n mândră ie, / Slăvindu-ți plaiul, Românie.”

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prezentarea volumului monografic ,,Pe malul Humorului”, de Ziua Bucovinei, la Biblioteca din Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Prezentarea volumului monografic ,,Pe malul Humorului”, de Ziua Bucovinei, la Biblioteca din Gura Humorului5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei