Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 281 (8505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Moment istoric

Reinaugurarea Cazinoului Băilor a transformat pentru o zi Vatra Dornei în capitala Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reinaugurarea Cazinoului Băilor din Vatra Dornei a transformat pentru o zi acest municipiu în capitala Bucovinei. Stațiunea turistică Vatra Dornei a fost, pe 28 Noiembrie, centrul manifestărilor organizate de Ziua Bucovinei, evenimentul principal fiind redeschiderea cazinoului, sub denumirea Complexul Muzeal Cazinoul Băilor - Palatul Dornelor.

Redeschiderea și resfințirea cazinoului din Vatra Dornei a marcat două momente importante, împlinirea a 105 ani de la Unirea Bucovinei cu Țara, precum și a 127 de ani de la începerea lucrărilor de construcție a acestui edificiu.

Manifestările au fost organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Primăria Vatra Dornei și Muzeul Național al Bucovinei. La eveniment au fost prezenți președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședinții CJ Niculai Barbă și Vasile Tofan, primarul și viceprimarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheș și Marius Rîpan, prefectul Alexandru Moldovan, primarul Sucevei, Ion Lungu, precum și numeroși primari din județ.

La sfințirea și redeschiderea cazinoului au fost prezenți și parlamentarii suceveni Ioan Balan, Angelica Fădor, Constantin Daniel Cadariu, Bogdan Gheorghiu, Ioan Stan, Gheorghe Șoldan, Mirela Adomnicăi și Gheorghiță Mîndruță.

 

Primarul şi viceprimarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, respectiv Marius Rîpan, au primit ordinul "Crucea Bucovinei"

 

Evenimentele de Ziua Bucovinei de la Vatra Dornei au început cu slujba de binecuvântare a Palatului Dornelor de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, înconjurați de un numeros sobor de preoți. De precizat că Palatul Dornelor este un edificiu închinat Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolit al Moldovei.

A urmat apoi citirea gramatei de sfințire de către arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, în care s-a evidențiat faptul că „după instaurarea regimului comunist în 1948, Pavilionul Central al Băilor sau Palatul de Cură al stabilimentului balnear, numit generic de regimul totalitar ateu Cazinoul Băilor, deși aici nu s-au jucat niciodată ruletă sau alte jocuri de noroc, a fost confiscat și administrat de către stat până în anul 1988, când a fost dezafectat.

După 14 ani de lăsare în paragină, în anul 2004 clădirea a fost retrocedată Fundației Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.”

 

În continuare, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a înmânat mai multe distincții oferite de Patriarhia Română, după care, în semn al prețuire și recunoștință pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești, au fost oferite distincții de vrednicie și din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Printre cei care au primit Ordinul Crucea Bucovinei s-au numărat primarul și viceprimarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheș, respectiv Marius Rîpan, directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei.

Programul a continuat cu un cuvânt al pr. prof. dr. docent Mihai Valică, unul dintre cei care au avut un rol semnificativ în inițierea demersului de retrocedare a cazinoului, acesta vorbindu-le celor prezenți despre „Palatul Dornelor, între istorie și a face istorie în Țara de Sus a Moldovei”.

Cei prezenți au putut să vizioneze apoi filmul „O istorie salvată dintre ruine – Centrul Muzeal și Multicultural”, realizat de Sectorul Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Filmul a fost urmat de prezentarea edificiului de către ing. Ciprian Muscă, responsabil financiar al proiectului și consilier în cadrul Sectorului Agro-Silvic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

 

Acesta a explicat etapele prin care monumentul a trecut pentru a ajunge la stadiul în care se află în momentul de faţă, prezentând o parte dintre provocările cu care s-au confruntat echipele de lucru implicate în procesul de consolidare și restaurare. "Datorită importanței și unicității monumentului la nivel regional și național, clădirea fiind una emblematică pentru județul Suceava, s-au depus eforturi constante și susținute în vederea redării frumuseții de odinioară", a spus Ciprian Muscă.

La finalul manifestărilor, după şedinţa solemnă a Consiliului Judeţean, cei prezenţi au făcut o fotografie "pentru istorie" pe scările cazinoului, după care invitaţii au putut să viziteze încăperile parterului, sala mare, prevăzută cu o scenă și balcon pe latura opusă (loc în care aveau loc spectacole, festivități, proiecții de film ș.a.), saloanele, încăperile anexe de la mezanin, dar și demisolul, care presupune funcționalități generale.

Aflată în prezent în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, clădirea care nu a mai fost funcțională timp de aproape trei decenii a impus, prin compoziția spațială clasică, cât și prin decorațiunile specifice sfârșitului secolului al XIX-lea, implementarea cu precădere a unui program de tip muzeal, beneficiind de un proiect de arhitectură prin care „s-a realizat consolidarea și protecția clădirii, restaurarea acesteia și amenajarea spațiilor interioare existente, în ideea asigurării unor funcțiuni modernizate sau noi”.

 

Cazinoul din Vatra Dornei a fost restaurat printr-un proiect european în valoare de aproape 22 de milioane de lei

 

Primită prin retrocedare, clădirea care poartă astăzi denumirea de Palatul Dornelor a cunoscut perioade înfloritoare, dar și încărcate de zbucium. Monumentul a fost construit în perioada Imperiului Austro-Ungar, în vremea împăratului Franz Joseph, după proiectul arhitectului vienez Peter von Brang. Proprietate a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, clădirea a fost ridicată între 1896 și 1898 și inaugurată la 10 iulie 1899.

Fiind afectată puternic în timpul celor două războaie mondiale, au existat două încercări de reabilitare, în anul 1926 și în 1960, intervențiile dovedindu-se a fi minimale. În anul 1948 clădirea a fost naționalizată, trecând în proprietatea statului, iar în 1988 aceasta a fost dezafectată din cauza stării avansate de degradare.

Valoarea totală a proiectului este 21.740.665,19 lei, din care asistență financiară nerambursabilă 20.975.987,54 lei, la care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a mai contribuit cu peste 10.000.000 lei. Totodată, Consiliul Județean Suceava a sprijinit activitatea Centrului Eparhial cu o sumă echivalentă, astfel încât fondurile arhiepiscopiei să poată fi redirecționate către investițiile de la Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reinaugurarea Cazinoului Băilor a transformat pentru o zi Vatra Dornei în capitala Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1986 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Reinaugurarea Cazinoului Băilor a transformat pentru o zi Vatra Dornei în capitala Bucovinei3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei