Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 280 (8504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Delicatese (nu doar culinare) (28). Subterfugii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sonetul 35.” Nu mai fi trist de ce-ai făcut acuma./Rozele-au țepi, fântânile nămol;/Eclipsele-ascund soarele și luna,/Trăiește putregaiul chiar și-n flori./Cu toți greșim, eu chiar în ăst sonet,/Că te aprob prin pilde comparate,/Pe mine mă corup, ca să te iert/De-al tău păcat mai mult decât se cade./Greșeala ta normală-mi pare mie-/Sunt parte-adversă, avocat apoi-/Și împotriva mea țin pledoarie./Iubirea mea cu ura e-n război:/Să-i fiu complice trebuie, vezi bine,/Hoțului care fură de la mine.”( Shakespeare, by Adrian Vasiliu).

Specialitate.Încep cu orașul în care poposesc, fără excepție, cu mare plăcere: Brașov. Am multe ținte preferate, la fiecare deplasare se adaugă altele noi, dar cel mai bine am mâncat la Bistro de l’Arte, considerat o bijuterie ascunsă a Centrului Vechi. Și anume, m-am delectat, dincolo de ambianța elegantă, cu o pizdulice – hai să lăsăm sfiala, așa se numește un mușchi inghinal de purcel sau de vițel – de o frăgezime divină, cu straturi de grăsime deosebit de fine, o poezie gastronomică. Partenera mea, dedulcită la un meniu fără carne, a ales o foarte bine făcută chiftea de dovlecel, să știți că mă bucură să găsesc o varietate de mâncăruri vegetariene în restaurantele românești, în condițiile în care, încă, dacă nu mănânci carne, trebuie să te mulțumești cu niște garnituri, în majoritatea cazurilor. (zilesinopti.ro).

Romanță.”Iubirea, șaretă cu mere/Prin sufletul nostru trecu.//Din staule dulci de-amintire/Vițeii ne cheamă cu muuuuu!/ Copaci-și procură jobene/De brumă, și mor eleganți,/În cărți de ghicit către seară/Sunt dame iubite de fanți,/Și-n cești de cafea armistiții/Pe care le știi numai tu.//Iubirea, șaretă cu mere./Prin sufletul nostru trecu.” (Emil Brumaru).

Sclavă.”Sunt mulți bărbați care se gândesc la femeie ca la o găină ouătoare-spune autorul (spaniolul Paolo Gonzaga) văzând în consoarta lor doar o mașinărie de făcut copii, de spălat și călcat, de slugărit și de adus zestre ori de vândut altora. Pe asemenea bărbați trebuie să-i ocolească din vreme femeia, altfel ea va deveni o sclavă, un simplu instrument al celor mai josnice pofte ale unor desfrânați (cu acte în regulă). Volumul – istoric - mai avea un capitol destinat bărbaților interesați de cuceriri și, totuși, dornici de a aduce și femeilor fericirea care să-i întipărească definitiv în memoria acestora. Una dintre ele suna (etern valabil – n.a.), cam așa: " Femeia te va ierta întotdeauna dacă încerci să o cucerești cu blândețe, cu tandrețe și cu daruri. Chiar dacă nu reușești, ea îți va păstra o amintire plăcută... și, poate, va veni o zi când reluarea tentativei îți va aduce succesul mult așteptat, mult visat. În schimb, ea nu te va ierta niciodată că nu ai încercat, mai ales dacă ți-a dat de înțeles că ar fi interesată de persoana ta".

Ceaiuri anti-stres.Ceaiul de tei este un remediu natural pentru stres şi insomnie. Florile parfumate sunt printre cele mai cunoscute leacuri naturale cu efect calmant şi liniştitor. Băut seara înainte de culcare, ceaiul de tei este relaxant, calmant, uşor sedativ, liniştitor, parfumat, alungă insomnia, este apreciat că o băutură magică, ideală pentru un somn liniştit şi odihnitor. Ceaiul de păducel linişteşte şi vindecă inima. Aceste flori albe sunt apreciate ca fiind cel mai puternic medicament în tratarea bolilor de inima şi a bolilor cardio-vasculare. Ceaiul din flori de păducel este liniştitor, combate insomnia, anxietatea, stresul, stările de emotivitate excesivă. Este benefic pentru persoanele care suferă de atacuri de panică şi tristeţe. E recomandat în special persoanelor care acuză simptome cardio-vasculare, pentru că dilată vasele de sânge, scade tensiunea arterială şi întăreşte inima.

Regim.Rețetă iscusită. - Draga mea, îți fac azi paste carbonara…- Foarte bine, dar nu pune în ele mult bacon, ou, cașcaval, smântână...vreau să fie să fie ff light! – Am înțeles! Pastele, totuși, să le mai pun, iubi... sau - cum vrei tu, iubi! - bem, mai bine...numai apa în care ele fierb? Te iubesc!

Subterfugii (culinare).200 de zile pe an, credincioșii ortodocși ruși trebuiau să postească. Țarii și Marii Principi au respectat, de asemenea, această tradiție. Dar când o mare sărbătoare la curte, de exemplu sărbătoarea țarinei sau aniversarea încoronării, cădea într-o zi de post, ce feluri de mâncare deosebită ar putea fi servită în loc de carne, ceea ce era interzisă? Rușii au învățat să imite carnea cu preparate din pește, ce era permis. Acest fel de mâncare a fost numit ”telnoye”, care se traduce prin „care arată ca un corp”. Paul de Alep, care a vizitat Moscova între 1654-1656, a descris telnoye astfel: „Scoateți toate oasele dintr-un pește, măcinați-l bine, până devine ca aluatul, apoi adăugați ceapă și șofran, puneți-l în matrițe de lemn în formă de miel sau gâscă, apoi gătește-o în ulei vegetal, în tigăi adânci, pentru a o prăji complet ...Gustul este excelent, se poate crede că e miel adevărat ”. În 1678, călătorul ceh Bernhard Tanner scria că „arta bucătarilor din Moscova poate transforma peștele în cocoși, găini, gâște și rațe, făcându-l să arate ca aceste animale”. Istoricii bucătăriei rusești Olga și Pavel Siutkin nu au găsit un fel de mâncare similar în nicio altă bucătărie din lume, ceea ce face această rețetă, incontestabil, unică.

Răzbunare.Regele francez Francisc I s-a răzbunat – fără să știe – pe unul din numeroșii iubiți ai necredincioasei sale amante ”en titre”, Francoise de Foix, în vârstă de doar 23 de ani. Într-o noapte din 1518, amantul ei, amiralul Bonnivet, auzind că regele urma să vină, a sărit din patul infidelei și s-a ascuns în șemineul ei uriaș. Din fericire, era vară și vatra era plină de ramuri parfumate de pin, îndărătul cărora a reușit să se ascundă. Din nefericire, vatra servea și drept latrină și, înainte să facă dragoste, regele s-a ușurat pe bietul Bonnivet, udându-l până la piele.” (Eleanor Herman, ”În pat cu regele”).

Adevăr.1.”Dăruiți un cal celui ce rostește Adevărul, pentru ca el să se poată salva prin fugă după ce o va face, în fața prostimii.” (Proverb armean) 2. O femeie spune întregul adevăr lui Dumnezeu, aproape tot duhovnicului, jumătate din adevăr prietenului şi a douăzecea parte celui pe care îl iubeşte. Socotiţi cât mai rămâne pentru cel pe care nu îl iubeşte.

Boli.– Ce te supără cel mai tare, bade Ioane? – Muierea, domn doctor! Dar io, amu, am venit la dvs. pentru reumatism!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delicatese (nu doar culinare) (28). Subterfugii.
 Vizualizări articol: 1384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Delicatese (nu doar culinare) (28). Subterfugii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei