Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 274 (8498)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sănătate

Noi cazuri de diabet, descoperite la testările gratuite efectuate de diabetologii Spitalului Clinic Suceava, de Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Testările gratuite efectuate de medicii diabetologi din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului, au dus la descoperirea a noi cazuri de diabet, a informat, printr-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici. Coordonatorul Centrului Antidiabetic Suceava, dr. Claudiu Cobuz, medic-șef al secției Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice și lector la Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul USV, a arătat că, în data de 14 noiembrie a.c., în cadrul ambulatoriului de specialitate Diabet zaharat din Spitalul Clinic de Urgență Suceava s-a efectuat în mod gratuit testarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) şi a glicemiei pentru pacienţi cu diabet zaharat, dar şi pentru persoane nediagnosticate până acum. S-au prezentat peste 200 de suceveni, s-au efectuat 119 consultaţii de către cei 5 medici diabetologi. Dintre aceştia, 89 au beneficiat de testarea hemoglobinei glicozilate şi 95 de testarea doar a glicemiei. „În felul acesta au fost descoperite șase noi cazuri de diabet zaharat cu valori ale glicemiei cuprinse între 180 şi 290 mg/dl şi valori ale HbA1c între 6,5 și 8%. Aceste cazuri noi au primit consiliere medicală de la medicii specialişti. De asemenea, s-au descoperit valori la limită, sugestive pentru prediabet, pentru 28 de suceveni”, a precizat dr. Cobuz.

Cu această ocazie, studenții Facultății de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, specializarea Nutriție și dietetică, au determinat compoziția corporală la 102 pacienți, fiecare pacient a primit un raport care cuprinde mai mulți parametri, printre care greutatea corporală, indicele de masă corporală, grăsimea corporală, grăsimea viscerală, masa musculară și nivelul de apă din corp. De asemenea, au distribuit broșuri educative cu privire la dietă și exercițiul fizic.

Din cei 102 pacienți evaluați, 72 (70,6%) au fost femei, 30 (29,4%) au fost bărbați, iar media vârstelor a fost de 60 de ani. În urma analizei, s-a observat că media greutății corporale a fost de 83 de kilograme. Din punct de vedere al indicelui de masă corporală, doar 17 persoane (16,7%) s-au încadrat la normopondere. 41 de persoane (40,2%) s-au încadrat la supraponderali, 22 (21,5%) s-au încadrat la obezitate de grad I, 16 (15,7%) la obezitate de grad II, iar 6 (5,9%) se încadrau la obezitate de grad III. 

Referitor la prediabet, aceasta este o afecțiune în care nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât cele normale, dar nu suficient de mari pentru un diagnostic de diabet zaharat. Optimizarea stilului de viață poate preveni în mod eficient progresia de la prediabet la diabet și îmbunătățește toți factorii de risc pentru diabet zaharat și sindrom metabolic, obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie, potrivit doctorului Cobuz.        

Acesta a mai spus că cei peste 140 pacienți care au fost consultaţi cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului au primit teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei și materiale pentru piciorul diabetic.

„Centrul Antidiabetic Suceava a fost alături de pacienții cu diabet zaharat, care fără bilet de trimitere şi fără programare prealabilă au beneficiat de testarea gratuită a glicemiei şi hemoglobinei glicozilate, materiale de educaţie şi teste de glicemie”, a subliniat dr. Claudiu Cobuz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noi cazuri de diabet, descoperite la testările gratuite efectuate de diabetologii Spitalului Clinic Suceava, de Ziua mondială de luptă împotriva diabetului.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noi cazuri de diabet, descoperite la testările gratuite efectuate de diabetologii Spitalului Clinic Suceava, de Ziua mondială de luptă împotriva diabetului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei