Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 274 (8498)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Delicatese (nu doar culinare) (27). Gaudi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Job.Mamă, eu nu știu ce meserie să îmi aleg. – Păi ce îți place ție să faci, puiule? – Să dorm… – Atunci, ar trebui să te faci paznic. P.S. Ori parlamentar (n.a). Numai că e mai greu să dormi, direct, în Parlament: întâi poți fi, ok, paznic, apoi ”auto”...apoi să lipești afișe...apoi, să intri într-un partid, oarecare... Mda...mai bine paznic...direct și pur și simplu...Dormi la slujbă...fără efort...Sfaturi. Ce trebuie să facă o femeie singură pentru a-și găsi perechea potrivită? Iată 10 “sfaturi practice” publicate în 1938 în revista americană ”Photo Parade Magazine”. Acum par extrem de amuzante. Însă, în urmă cu aproape 85 de ani, erau extrem de serioase. 1. Pentru a-ți aranja ținuta folosește budoarul. Fii gata de plecare atunci când partenerul tău sosește. Nu-l face să aștepte și întâmpină-l cu un zâmbet! 2. Nu sta în poziții nepotrivite și, în niciun chip, nu te arăta plictisită, chiar dacă ești. Încearcă să pari atentă și dacă trebuie să mesteci gumă de mestecat (ceea ce nu este recomandabil), ai grijă să o faci silențios, cu gura închisă. 3. Nu folosi oglinda autoturismului pentru a-ți reîmprospăta machiajul. Bărbații au nevoie de ea atunci când conduc și îi deranjează foarte tare să tot trebuiască să-i aranjeze poziția pentru a vedea ce este în spatele mașinii. 4. Femeile neatente nu sunt niciodată atractive pentru un domn. Nu vorbi în timp ce dansezi. Când un bărbat dansează, chiar vrea să danseze. 5. Nu te comporta prea familiar cu bărbatul care te însoțește, mângâindu-l în public. Orice dovadă de afecțiune într-un spațiu public este de prost gust și de obicei îl jenează sau îl umileşte. 6. Nu fi prea sentimentală și nu încerca să-l determini să spună ceva ce nu vrea să spună apelând la emoţiile lui. Bărbaților nu le plac lacrimile, în special în locuri publice. 7. Nu fi prea familiară cu șeful de sală discutând despre cât de mult te-ai distrat în restaurantul lui cu altă ocazie, când erai cu altcineva. Bărbații merită și doresc întreaga ta atenție. 8. Nu vorbi despre haine și nu încerca să descrii noua ta rochie unui bărbat. Fă pe plac însoțitorului tău și flatează-l discutând lucruri despre care el vrea să vorbească. 9. Nu bea mult, de vreme ce un bărbat se așteaptă să îți menții demnitatea întreaga seară. Băutura poate să facă unele fete să pară mai inteligente, dar majoritatea lor par mai prostuțe. 10. Nu te remarca prin discuțiile cu alți bărbați. Iar ultima picătură este aceea de a-ți pierde cunoștința de la prea multă băutură. Dacă se întâmplă așa, sunt șanse mari să nu te mai sune a doua oară.

Gaudi.”1905, Barcelona. Bogătașul spaniol Milà are o comandă fermă pentru arhitectul A. Gaudí, ce tocmai se afirma: vrea să construiască o clădire de lux: cu un apartament, la parter, de peste o mie de metri pătrați pentru proprietari și, la etaje, apartamente confortabile pentru chiriași. Și, într-adevăr, arhitectul își ia misiunea în serios. Doar că...după mintea lui...nu după cea a bogătașului...Fiecare apartament în sine...și chiar fiecare tavan are o formă unică. Pe acoperișuri, pe terase și pe balcoane, apar statui, construcții ciudate: de fapt, sunt coșurile șemineelor, și alte elemente utilitare pe care Gaudí le transformă/maschează, original, discret, în decorațiuni. Dar ceea ce șochează cel mai mult pe trecătorii din fața șantierului, este fațada: nu există, acolo, nicio o singură linie dreaptă, rectangulară:  totul se ondulează, totul este curb, nu geometric, drept! Evident, o astfel de clădire nu este pe gustul nimănui. Unii locuitori, batjocoritori,  îi găsesc și o poreclă: Casa Milà devine „La Pedrera”, adică „cariera de piatră”. Mai grav:  ”nebunia” lui Gaudi nu îi place nici Primăriei. Clădirea era prea înaltă și nu respecta standardele de securitate ale vremii. Gaudi nu permite replică: dacă e să redimensionăm clădirea pentru a o aduce la standard, el sugerează instalarea unei plăci acolo, pentru a reaminti tuturor că administrația -  și nu el, nu arhitectul -  este vinovată de această amputare! Pe scurt, face ce vrea...nu-și schimbă proiectul, chiar dacă proprietarul a  trebuit să plătească o amendă consistentă și era îngrijorat de ceea ce se va întâmpla în continuare. Viziunile celor doi bărbați diverg, relația lor se deteriorează, iar Gaudi este forțat să-și tempereze fantezia, pentru alte proiecte. Acest lucru nu împiedică Casa Milà, dimpotrivă! -  să fie considerată și azi una dintre capodoperele sale! Și să devină, în timp, una dintre emblemele orașului Barcelona.  

Barabule.În timp ce producătorii locali de cartofi nu au unde să-și desfacă marfa (ori sunt nevoiți să o facă la prețuri care abia acoperă cheltuielile, citesc că România ”importă cartofi pe bandă rulantă”. Numai în primele nouă luni din 2022, s-au importat 120.830 tone de cartofi proaspeți și refrigerați, în creștere cu 45% față de perioada similară a anului precedent. Valoarea acestor importuri a depășit 27,4 milioane de euro, în vreme ce în perioada de referință din 2016, aceasta a fost de 2,4 ori mai mică, respectiv de 11,39 milioane de euro. România ocupă locul 4 la consumul de cartofi între țările europene.

Smoothie.Smoothie de fulgi de ovăz cu căpșuni. Un smoothie cu căpșuni și fulgi de ovăz este un smoothie care poate fi consumat în orice moment al zilei, dar cel mai bine este servit la micul dejun sau dimineața. Această băutură este bogată în nutrienți, fibre și antioxidanți. De asemenea, ajută la stimularea sistemului imunitar, deoarece conține vitamina C și omega-3 sănătoasă. Această rețetă nu conține zahăr adăugat datorită dulceței naturale a căpșunilor proaspete. De asemenea, această rețetă nu conține lactate, nu conține gluten și este vegană. Se spală ușor căpșunile cu apă curentă. Se pun mai întâi toate ingredientele în blender și se dau la viteză mare până când se obține o consistență omogenă. Acest lucru îl va transforma într-un lichid gros, poți adăuga mai mult lapte dacă preferi un amestec lichid.

Opțiune.Doi pensionari de peste 60 de ani, stăteau de vorbă: - Măi omule, ce-ți veni? tu la 65, ai divorțat după atâția ani de căsnicie și ți-ai luat una de 20...Celălalt: - Păi, știi, de astea de peste 60 trebuie să ai grijă, mai cu diabetul, mai cu inima, mai cu reumatismul...pastile, controale, oftaturi văicăreli...deh! Pe când astea de 20...seara pleacă de acasă și se întorc abia dimineața! Dormi și tu liniștit, ca omu'!

Test.După o vârstă, pupatul soțului are rol de alcool-test.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delicatese (nu doar culinare) (27). Gaudi.
 Vizualizări articol: 983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Delicatese (nu doar culinare) (27). Gaudi5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei